FOTO Cetatea Argamum, prima localitate de pe teritoriul României menționată într-un izvor antic

Cetatea Argamum. FOTO CJ Tulcea.

Consiliul Județean Tulcea a început o campanie de prezentare a destinațiilor turistice ale județului, pe pagina oficială de Facebook a instituției, drept o oportunitate de petrecere a timpului liber în acest frumos colț al României.

Cetatea Orgame/Argamum este situată la 6 kilometri est de satul Jurilovca, în punctul numit „Doloșman” sau „La Cetate”. Cercetările arheologice desfăşurate aici între anii 1926 – 1932 şi din 1965, fară întrerupere, au permis dezvelirea unor importante monumente şi schiţarea istoriei cetăţii pentru mai bine de 12 secole de existenţă.

Cetatea Argamum, prima localitate de pe teritoriul de astăzi al României menţionată într-un izvor antic (Hecataios, Periegesis), a fost întemeiată la mijlocul sec. VII î.Hr. de către grecii din Asia Mică cu cel puţin o generaţie înaintea cetăţii Istros/Histria, într-o zonă cu urme de locuire din epoca bronzului şi din prima epocă a fierului.

Din perioada arhaică datează: un impresionant complex funerar din necropola cetăţii, ce a aparţinut unui personaj important din prima generaţie de colonişti, urme de locuire în zona de est a falezei, două cuptoare artizanale pentru ceramică; perioada clasică este ilustrată printr-un segment al zidului de incintă, edificii şi cuptoare situate spre capul promontoriului, grupuri de morminte tumulare asociate pe criterii familiare în necropola cetăţii; epocile elenistică târzie şi romană timpurie sunt reprezentate prin unele vestigii păstrate pe platoul Argamens, dincolo de sistemul de apărare al cetăţii romano-bizantine.

Cetatea romano-bizantină avea o suprafaţă de aproximativ 2,6 ha, o formă aparent triunghiulară cu opt turnuri, şase contraforturi (bastioane), două porți principale – pe laturile de vest și sud, și două porți mici pe latura de sud. Sistemul defensiv cuprindea, în afară de incintă, două valuri de pământ cu şanţ. În interiorul cetăţii au fost dezvelite o serie de edificii publice şi private datând din sec. V-VII: „pretoriul”, trei basilici și locuinţe.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*