Comuna Murighiol a primit statutul de stațiune turistică de interes local. Primarul Filip Ivanov prezintă atracțiile care îi atrag pe turiști în această zonă

Primăria Murgihiol. FOTO Paul Alexe.

Comuna Murighiol a primit recent statutul de stațiune turistică de interes local, iar primarul Filip Ivanov prezintă pentru TLnews atracțiile care îi atrag pe turiști în această zonă.

Filip Ivanov a spus că pentru a fi declarată o stațiune turistică de interes local o comună trebuie să îndeplinească mai multe condiții.

“ O comună care trebuie să fie declarată stațiune de interes local, din punct de vedere turistic, este clar că trebuie să îndeplinească anumite condiții: locuri de cazare, facilitățile de care beneficiază locuitorii comunei cât și turiștii care vin în zonă. Asta înseamnă că sunt lucruri elementare. Dar la nivel național sunt lucruri importante, ceea ce înseamnă drumuri, apă, canalizare, electricitate. Ceea ce am putut noi să oferim turiștilor este o zonă de debarcader, e o zonă de promenadă. Am gândit așa, pentru că e normal ca cei care vin în zonă să poată să plece civilizat în toată Delta”, a spus primarul din Murighiol.

El a afirmat că această comună este tranzitată anual de peste 200.000 de persoane, având în vedere că mulți dintre cei care doresc să ajungă în Sfântu Gheorghe, Chilia și Sulina o fac din Murighiol.

De asemenea, Filip Ivanov a punctat că administrația publică locală asigură de mulți ani apa necesară pentru populația din zonă.

“Ca să poți să satisfaci nevoile multor locații de cazare, pensiune, case de vacanță, locuitorii comunei,  trebuie să asiguri cantitatea de apă necesară pentru aceste servicii. Se știe că în foarte multe comune, chiar și orașe, alimentarea cu apă este restricționată din cauza debitului foarte mic al apei. Ceea ce la noi în ultimii 10 ani, dacă nu 15, nu a fost acest impediment. Am forat și am dotat cu puțuri suplimentare  pentru a putea asigura debitul necesar pentru toată populația care trece prin zonă”, a povestit Filip Ivanov.

Primarul este mândru de noul statut al localității pe care o administrează.

“Murighiol este prima comună din județul Turcea care a obținut acest statut. Acest statut s-a datorat nu faptului că e Murighiol și e primar cine e primar acolo, ci pentru că îndeplinim multe din condițiile cerute din Ministerul Turismului. Avem cetăți, avem mănăstiri, Delta, care atrage un număr mare de turiști și într-adevăr au ce vizita în Delta Dunării”, a afirmat primarul din Murighiol.

El a explicat și un fenomen unic care are loc pe complexul Razelm-Sinoe.

“Complexul lagunar Razelm-Sinoe are un statut separat și are un comportament al apei diferit de toată Delta. Este singura zonă din țară, când în anumite situații ale vântului se produce un fenomen de tip flux-reflux. Când bate dinspre nord, apa se deplasează spre Constanța. Acolo crește cu un metru, poate doi în funcția de viteza vântului și în partea aceasta a noastră dinspre Murighiol scade apa, de multe ori rămân zone semi-uscate. Deci este un fenomen unic la nivel național.

Complexul Razem-Sinoe are o multitudine de alte lacuri mici prin acest complex lagunar, iar fundul apei în proporție de aproximativ 70% ceea ce favorizează piscicultura”, a mai spus Filip Ivanov.

El a prezentat pentru TLnews și câteva proiecte pentru dezvoltarea turistică în Murighiol.

“Referitor la dezvoltarea turistică sau din numărul de cazări sau locuri de cazare, în Murighiol sunt peste 3000 de locuri de cazare oficiale, care sunt cu margarete sau cu stele. Știți că avem hoteluri și de patru stele, avem resorturi pe raza comunei Murighiol, plus sunt anumite locații de pescari, de persoane care desfășoară activitate de turism propriu, ca să zic așa, unde se gătește foarte bine mai mult produse tradiționale. Nu au o gamă diversificată ca la o pensiune sau la un hotel, dar ceea ce produc și ceea ce gătesc acolo într-adevăr este tradițional. Din an în an aceste locații se dezvoltă”, a spus primarul din Murighiol.

Filip Ivanov a prezentat și alte atracții ale comunei.

“Cine vrea să viziteze, are Mănăstirea Halmyiris. Este Cetatea Halmyris unde au fost descoperiți cei doi sfinți: Epictet și Astion. Sunt foarte multe biserici în care lumea se poate reculege sau efectiv poate să viziteze, să cunoască tradițiile dobrogene. Avem un proiectul cu miniportul. Va fi un punct de atracție foarte mare și foarte plăcut, pentru că se întinde pe o suprafață de două hectare, care este destinat efectiv copiilor, cu locuri de joacă, cu locuri unde copiii pot să joace tenis, să joace fotbal. E un punct de observare care are în jur de 30 de metri. Cei care reușesc și vor dori să ajungă în vârful turnului pot observa Delta și cred că de acolo pot să vadă și Brațul Chilia și zonele adiacente. Este un turn foarte modern, foarte înalt și este un obiectiv de atracție.

Avem peste 100 și ceva de locuri de îmbarcare, unde se asigură locații atât pentru instituții, pentru situații de urgență, pentru pompieri, cât și foarte multe locuri pentru localnici”, a mai prezentat Filip Ivanov.

De asemenea, în Murghiol există și un centru de informare turistică.

“S-a făcut un centru de informare turistică, care este frecventat des de turiști, cei care vor să primească informații referitor la zonele pe care pot fi vizitate. Acum când îți faci o rezervare, ai intrat online, ai vorbit, ai făcut, ai plătit. Acolo poate să spună ce zone să vizitezi în Deltă. Și atunci cei de la centrul de informare le prezintă locațiile unde pot să se deplaseze și ce pot să vadă.

Avem un parc de rulote, că poate nu toți turiștii vin să se cazeze și vor să vină cu o rulotă sau vor să vină cu un cort. Omul nu vrea să vină la privat, pentru că la privat prețurile sunt mai mari, și la stat sunt modice sau aproape deloc. Prețurile sunt pur și simplu modice ca să poată să aibă acces orice persoană.

Avem zona de faleza a ghiolului Murighiol, o parte din ghiolul Murighiol, unde priveliștea este extraordinară, entru că în perioada de primăvară – vară sunt peste 2-3 mii de lebede care vin acolo, cuibăresc,  mănâncă, pentru că habitatul lacului Murigiol este altul decât cel din Delta Dunării.  Există o iarbă cu care se hrănesc lebedele și sunt foarte, foarte multe lebede în acea zonă.

Turiștii pot practica pescuitul sportiv pe lacul Murighiol, fără taxă, condiţiile sunt decente” – Filip Ivanov.

Primarul s-a mai referit și la aspectele legate de conservarea mediului.

“Rezervația stabilește anumite trasee pe care pot circula aceste ambarcațiuni cu turiști. Sunt zonele strict protejate unde nu ai acces, sunt zonele tampon alipite zonei strict protejate. Accesul acolo este interzis. Fiecare barcă când pleacă are sac, are pungă, are tot ce-i trebuie pentru că acele deșeuri  afectează negativ Delta Dunării și numai, ținând cont că toate acestea se varsă în Marea Neagră. Și aici pot să subliniez că Murighiolul are ieșire la mare, ceea ce este un lucru extraordinar de bun. Este o plajă virgină. Este o plajă curată unde puțină lume ajunge acolo”, a spus Filip Ivanov.

Primarul a prezentat și un alt aspect care ar putea să fie pus în valoare în următoarea perioadă.

“Pe raza comunei Murighiol sunt patru sărături. Una care este zonă strict protejată, datorită faptului că acolo vin foarte multe păsări în perioada de primăvară – vară și nu întâmplător se așază în acea sărătură, pentru că păsările care migrează, opresc, se opresc, fac efectiv un tratament stând în apă. Stau câte o săptămână, două, trei, după care migrează.

Din punct de vedere al cetățenilor, sunt două sărături care sunt proprietatea comunei Murighiol, care au un nămol. Luptăm să obținem statutul de stațiune balneo deoarece calitatea nămolului din sărăturile Murighiolului este cel puțin la fel de bună ca nămolul de la Techirghiol. S-au făcut probe, s-au făcut sondaje, din punct de vedere calitativ al nămolului stăm foarte bine. Avem un proiect, de fapt, o colaborare cu o firmă specializată să vină să foreze, să ia probe de sol, să vedem cantitatea nămolului care este în aceste lacuri. În paralel, avem un proiect de finanțare pentru forarea unui puț de foarte mare adâncime care pleacă peste 400 de metri ca să putem extrage în zonă critică să luăm apă sărată care va fi sub nivelul mării pentru alimentarea cu apă și menținerea debitului necesar în lacurile sărăturate”- primarul din Murighiol.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*