Cui i-e frică de dronele din Delta Dunării?

Jurnalistul Adrian Boioglu. FOTO Liliana Boioglu
Jurnalistul Adrian Boioglu. FOTO Liliana Boioglu

Am primit un telefon de la un jurnalist străin care voia să știe situația reală referitoare la dronele căzute în Delta Dunării sau pe malul românesc al Dunării.

Mi-a atras atenția un lucru, dar am zis că este corect să explic situația înainte de orice. Senzația celor din afara țării este următoarea: România este deja câmp de luptă, NATO nu intervine și autoritățile românești minimizează totul în defavoarea populației.

Ei bine, oare chiar așa stă situația?

Zilele trecute, ISU Delta a anunțat că au început să caute locații bune pentru o eventuală relocare temporară a oamenilor care stau lângă graniță și își doresc acest lucru. În plus, la Ceatalchioi, Tulcea, a fost pusă la dispoziția localnicilor o autospecială de intercenție, iar la Chilia Veche a fost dusă o ambarcațiune de căutare și salvare.

Atunci când am cerut detalii, ni s-a precizat foarte clar că nu se discută deocamdată de mutarea oamenilor, dar că acele mijloace de transport ar putea fi folosite în cazuri de urgență.

Asta era pe vremea când a căzut prima dronă pe malul românesc. Au mai trecut 5 zile și au mai căzut niște fragmente de obiecte “din cer”, prin alte localități. Între timp au apărut construcții de beton care pot fi folosite ca adăposturi anti-aeriene. Nu încap mulți oameni în ele, dar nici nu sunt făcute să salveze un sat întreg.

Atitudinea autorităților din Tulcea este, mai degraba, una de prevenție. Oamenii mai primesc câte un mesaj pe Ro-Alert, se mai mișcă niște mașini militare pe acolo, mai vin provizii și cam atât. Tulcea nu e pregătită pentru un atac și nici nu se așteaptă la unul.

Da, MApN a confirmat că fragmentele de drone găsite erau rusești, dar că nu aveau rolul să atace satele românești de pe lângă Dunăre, ci doar că au căzut la noi din întâmplare.

Problema se pune altfel: ne apucăm să evacuăm localnicii? Le facem educație preventivă? Sau ignoram toate aceste incidente și le considerăm izolate?

Pentru că dacă măsurile vor fi luate post-factum, după ce o dronă distruge – din greșeală sau nu – casa unei familii sau o instituție locală – s-ar putea să fie prea târziu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*