FOTO VIDEO Murighiol, comuna tulceană cu cel mai mic preț al apei potabile și al salubrizării din România

Primăria comunei Murighiol. FOTO Paul Alexe

Comuna tulceană Murighiol este cea mai întinsă, ca suprafață, unitate administrativ-teritorială din România și una dintre principalele „porți” de acces către mirifica lume a Deltei Dunării. Anual, comuna este tranzitată de mai bine de 200.000 de turiști din țară și străinătate, dornici să ia contact cu imensa biodiversitate a Deltei, cu oamenii, obiceiurile și gastronomia unei zone populate de diverse etnii, ceea ce face din acest loc unul cu adevărat special, unic în România.

Pentru a asigura cele mai bune condiții pentru oaspeții comunei, administrația locală a prioritizat modernizarea și extinderea infrastructurii. Ales pentru prima oară primar al localității, în anul 2004, Filip Ivanov și echipa sa au reușit să schimbe radical în bine fața comunei Murighiol, proiectele duse la bun sfârșit în acești 20 de ani ridicând nivelul de trai al locuitorilor săi și crescând atractivitatea pentru turiștii români și străini.

„Comuna Murighiol se află într-o zonă turistică și, de aceea, pentru buna desfășurare a acestei activități de turism este nevoie de o infrastructură adecvată nevoilor. Noi, ca adminstrație locală, trebuie să asigurăm locuitorilor comunei și celor care sunt implicați în turism această infrastructură, constând în apă, canalizare, drumuri”, ne explică primarul Filip Ivanov.

Chiar dacă în prezent pare ceva de neconceput, în urmă cu 20 de ani, Murighiol se confrunta cu o acută lipsă de apă potabilă, doar satul Murighiol având o rețea învechită de alimentare cu apă, iar consumul era raționalizat.

„Anual, comuna este tranzitată de peste 200.000 de oameni, consumul de apă este extraordinar de mare, dar la ora actuală nu avem probleme cu alimentarea cu apă potabilă și de uz menajer. Din anul 2004, când am venit la conducerea primăriei comunei Murighiol, am avut drept prioritate asigurarea debitului de apă necesat nevoilor comunei. Înainte, până în 2004-2005, au fost probleme foarte mari cu alimentarea cu apă, deoarece doar satul Murighiol avea apă curentă, dar și atunci era raționalizat consumul. De atunci, am forat peste 12 puțuri de apă suplimentare și am executat lucrări de modernizare a rețelei de conducte de apă”, a punctat Filip Ivanov.  

Mai mult, faptul că toate puțurile de apă sunt de adâncime medie, 150-200 de metri, calitatea apei este foarte bună, astfel că și costurile de tratare și filtrare sunt foarte scăzute, ceea ca face din Murighiol comuna cu cel mai mic preț al apei potabile.

„Avem apă în sol, toate puțurile forate sunt la o adâncime de 150-200 de metri, astfel că este necesară clorinarea într-o foarte mică măsură. Multă lume s-a întrebat de ce nu luăm apă din Dunăre, din Brațul Sf.Gheorghe, însă costul de tratare a apei ar fi fost foarte mare, deoarece decontaminarea ei, procesarea, filtrarea și toate celelalte etape ar fi dus la un cost foarte ridicat al apei. Avem cea mai ieftină apă din țară”, explică primarul, care ne-a dezvăluit și faptul că este loc și de mai bine, astfel că un nou proiect de aducțiune la rețeaua de apă existentă este deja în atenția administrației locale.

„În prezent, suntem aproape de începerea unei noi lucrări de aducțiune la rețeaua de apă curentă, suplimentar față de cea existentă, deoarece într-o localitate apropiată, Sarinasuf, avem un debit excedentar de apă, fântânile sunt de tip gheizer, iar apa iese efectiv singură din pământ. Este o apă potabilă de bună calitate, care nu necesită clorinare decât în foarte mică măsură, și avem în proiect o magistrală de transport pentru a asigura suplimentar debitul de apă atât pentru Sarinasuf, cât și pentru Colina, Plopu, Murighiol și cele două Dunăvățuri”, spune primarul.  

Un alt aspect prioritar pentru administrația locală îl reprezintă curățenia în comună, iar primarul Filip Ivanov și echipa sa au găsit cea mai bună metodă de a oferi servicii de salubrizare eficiente și la un preț mic pentru comunitate: un serviciu de salubrizare în regie proprie, subordonat Primăriei.

„Pot spune că Murighiol este singura comună din județul Tulcea, care își face salubrizarea singură. Am putut să face această firmă de salubrizare, în regie proprie, deoarece primăria deține trei tractoare, o mașină mare de transport, autoutilitare, mașină de pompieri, vidanjă. Astfel, ne putem gestiona singuri, iar prețurile sunt mult mai mici decât dacă am fi făcut salubrizarea cu o firmă agreată”, ne-a declarat primarul Filip Ivanov.

Iar rezultatele se văd cu ochiul liber, pe strazile comunei, dar și pe teritoriul administrativ ce face parte din Rezervația Biosferei Deltei Dunării.

„Noi am plecat pe conceptul dacă vrei să ai o comună curată atunci trebuie să asiguri turiștilor și comunității locale o modalitate de a păstra această comună curată, nu am forțat locuitorii ca să mențină ecologizarea în zonă fără a le asigura utilitățile necesare. Avem coșuri de gunoi pe fiecare stâlp, comuna fiind tranzitată de foarte mulți turiști, consumul de alimente este foarte mare și, implicit, trebuie să asiguri și posibilitatea de a depozita deșeurile rezultate. Avantajul nostru este că în momentul în care s-a semnalat un deșeu aruncat, serviciul de salubrizare fiind în subordinea noastră ne deplasăm rapid, ecologizăm și facem tot ceea ce este necesar pentru a păstra curățenia comunei”, a mai spus primarul.

Un rol important, în special în zonele căutate de turiști în plimbările lor cu barca pe canalele din Deltă, îl au propietarii acestor bărci și șalupe folosite în scop turistic, care au înțeles apelul făcut de administrația locală de a păstra și ajuta la menținerea curățeniei.

„Am încercat să le explicăm celor care fac turism, iar cei mai mulți au înțeles acest lucru, că trebuie să aibă în dotare pungi sau saci de gunoi, pentru colectarea deșeurilor care rămân în plimbările lor cu barca. Pentru noi este mai ușor să avem un preț mic la colectare, decât să arunce gunoaiele prin alte zone, costurile fiind mai mari pentru recuperarea acelor deșeuri”, a concluzionat Filip Ivanov.  

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*