Complexul natural Razim – Sinoe, repopulat cu șalău. Acțiunile ARBDD, menite să dea rezultate peste 3 ani

Icre de șalăi, în rezervație. FOTO ARBDD
Icre de șalăi, în rezervație. FOTO ARBDD

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a desfășurat, în perioada 6 – 19 aprilie 2019, o serie de activități menite să refacă stocurile de șalău (Sander lucioperca) din Complexul natural Razim – Sinoie, acțiune ce respectă prevederile Planului de Management și Regulamentului Rezervației Biosferei Delta Dunării în privința Stopării declinului diversității biologice și conservarea patrimoniului natural.

În acest scop bazinele de reproducere de la Baza de Cercetare de la Enisala a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) au fost populate cu un număr de 55 reproducători selecționați, cu o vârstă minimă de 3 ani și o greutate de peste 2 kg, din specia Sander lucioperca obținuți din bazinele naturale, în principal din lacurile Complexului Lagunar Razim – Sinoie. Concomitent au fost amplasate saltele confecționate din nuiele flexibile din răchită, pentru depunerea icrelor.

ARBDD a încheiat cu INCDDD un contract pentru producerea a 1.000 cuiburi embrionate din specia șalău, ce au fost lansate în spații special amenajate din Lacul Razim. În cadrul tehnologiei folosite de INCDDD, fiecare cuib conține un număr de circa 30.000 icre din care vor rezulta un număr de 80-100 exemplare ce vor atinge maturitatea. Acțiunea de lansare este anuală și face parte din politica ARBDD de refacere a stocurilor acestei specii de pește suprapescuite, în special din Complexul Razim-Sinoie. De menționat este faptul că, până la maturitate și reproducere, exemplarele au nevoie de circa 3 ani și vor reprezenta un aport important al capturilor de șalău din anii respectivi.

Istoria repopulărilor din Complexul Razim – Sinoe

La începutul secolului trecut, prin conectarea complexului acvatic natural Razim – Sinoie cu Dunărea prin canalele Dunavăț si Dranov, acest complex de lagune a devenit cel mai mare rezervor natural de specii de pești de apă dulce al țării noastre. Între acestea, specia șalău are cea mai însemnată valoare comercială. Specie nemigratoare care trăiește în apele dulci stătătoare sau lin curgătoare suportând apele salmastre (până la 13-15 % salinitate), șalăul preferă apele curate, cu hrană abundentă și care prezintă zone cu nisip. Lagunele Razim și Sinoie au un deosebit potențial de hrană naturală pentru șalău, reprezentată de cele 9 specii de guvizi care s-au identificat aici în număr foarte mare.

Reproducerea naturală a acestei specii se face prin depunerea icrelor pe rădăcinile adventive de salcie (“mustățile”) sau pe alt substrat vegetal, rezultatele fiind în mod decisiv influențate de un complex de factori naturali (temperatura, calitatea apei, etc).

Încă din anul 1939, fosta Stațiune Hidrobiologică PARID a Deltei Dunării din Tulcea a înființat la Enisala, pe canalul care leagă lacul Babadag de lacul Razim, o Stație de reproducere natural dirijată a șalăului, cu scopul de a asigura popularea de susținere a acestei specii prin valorificarea resurselor de hrană existente chiar și în anii cu reproducere naturală slabă. Stația de reproducere a fost preluată și dezvoltată după anul 1970 de INCDDD, cheltuielile de producție în perioada 1970-1990 fiind suportate de întreprinderile de stat cu activitate de pescuit în zona Razim-Sinoie.

După 1990, popularea cu icre embrionate de șalău produse în stația Enisala s-a efectuat anual in cantități variabile (1.000-2.000 cuiburi de icre embrionate), în scopul menținerii tendinței de redresare a populației de șalău din complexul lagunar Razim-Sinoie, cu excepția perioadei 1999-2001, când activitatea stației a fost oprită din motive financiare.

Popularea cu icre embrionate de șalău a fost finanțată în general de către ARBDD Tulcea în calitate de administrator al resursei piscicole.

Având în vedere anii cu reproducere naturală redusă, procedeul de reproducere natural dirijată prin popularea cu icre embrionate de șalău s-a demonstrat a fi o modalitate eficientă de susținere a acestei specii. Procesul de reproducere natural dirijată se realizează în luna aprilie iar popularea cu icre embrionate se efectuează eșalonat.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. ARBDD face an de an populări cu icre embrionate de șalău iar in magazinele de pește din Tulcea se vând cantități importante de șalău sub măsură. Degeaba se fac populări dacă nu se protejează de braconeri aceste populări.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*