FOTO VIDEO Noua zonă de agrement și recreere de la miniportul din Murighiol prinde contur, iar lucrările sunt aproape de finalizare

Noua zonă de agrement și recreere de la miniportul din Murighiol prinde contur. FOTO Paul Alexe

Una dintre principalele porți de acces către fascinanta lume a Deltei Dunării, satul tulcean Murighiol, localitate de reședință pentru comuna cu același nume, trece printr-o serie remarcabilă de schimbări, menită să valorifice potențialul turistic al zonei și să facă din Murighiol o destinație turistică în sine, nu doar un punct de tranzit către atracțiile Deltei. La Murighiol se poate ajunge foarte ușor, pe căi rutiere modernizate, atât din Constanța, cât și de la București, iar Tulcea se află în imediata apropiere.

În ultimii ani, pe fondul interesului tot mai mare manifestat de către turiști pentru această zonă (aproximativ 200.000 de turiști au ajuns, anul trecut, la Murighiol), a devenit evident pentru administrația publică locală faptul că este nevoie de o creștere a atractivității localității, prin investiții în infrastructură și în zona de agrement, care să vină în completarea atracțiilor naturale pe care Delta Dunării le oferă cu generozitate.

Astfel, la inițiativa primarului Filip Ivanov și a echipei sale din cadrul Primăriei Comunei Murighiol, au fost readuse „la viață” o serie de proiecte de dezvoltare a infrastructurii de agrement și turism, iar cele mai importante au vizat zona miniportului din Murighiol.

„Este un proiect mai vechi, tegiversat din anumite motive, dar anul trecut am reușit să obținem finanțarea, iar acum lucrările se apropie de final. La început, a fost gândit ca un proiect de modernizare a miniportului, dar acum putem spune că vorbim despre o dezvoltare a zonei de recreere și turism, fapt ce vine în întâmpinarea dorinței turiștilor care vin și se cazează pentru mai multe zile în pensiunile și hotelurile din zonă, oferindu-le noi posibilități de petrecere a vacanței. Noua zonă de recreere cuprinde foarte multe locuri de joacă, un teren de sport polivalent, dar și un turn de observație cu o înălțime de peste 20 de metri, care oferă o vedere a Deltei în toată splendoarea ei”, a explicat, pentru TLnews, primarul Filip Ivanov. 

Unul dintre principalele puncte de atracție ale noii zone de agrement va fi un amfiteatru, cu o capacitatee de 365 de locuri pe scaune, unde se pot organiza diverse manifestări cultural-artistice, care să pună în valoare tradițiile locale.

„Nu am dorit să organizăm aceste manifestări artistice pe câmp, improvizat, așa cum se mai întâmplă prin alte locuri, de aceea am inclus în proiect realizarea acestui amfiteatru modern, care cuprinde toate facilitățile specifice, atât pentru artiștii care vor performa, cât și pentru publicul spectator”, a punctat primarul comunei tulcene.  

Întregul proiect a reprezentat o reală provocare inginerească, în condițiile în care o mare parte a zonei pe care s-a construit era acoperită de apă, soluția constructivă găsită fiind realizarea unui dig din piatră, perimetral, cu extragerea apei din noua zonă de agrement și recreere.

„Lucrarea a fost vastă, cu excavații de teren pe o suprafață de două hectare, fiind vorba despre o zonă umedă, de baltă, cu stufăriș, astfel că a trebuit excavat și adus alt pământ pentru a se putea realiza noile construcții. Lucrările îndeplinesc toate condițiile pentru desfășurarea activităților adecvate și necesare zonei”, a menționat primarul Filip Ivanov.

Evident, o atenție sporită a fost acordată modernizării și măririi numărului de locuri de acostare.

„Au fost modernizate locurile de acostare, mărindu-se numărul lor, atât pe partea exterioară, spre Brațul Sf.Gheorghe, cât și pe partea interioară, spre Lacul Murighiol, oferind astfel posibilitatea celor care au pensiuni în zona lacului să vină cu bărcile până la zona de relaxare”, a spus primarul Filip Ivanov.

În momentul de față, miniportul din Murighiol are capacitatea de a face față cerinței din ce în ce mai mari pentru turiștii care folosesc această variantă pentru a accesa și alte locații din Delta Dunării.

„Există peste 150 de bărci de transport persoane, care îndeplinesc condițiile necesare de siguranță și transport rapid, cu personal acreditat, acest lucru fiind posibil atât în perioada de primăvară, cât și în cea de toamnă-iarnă”, a menționat Filip Ivanov.

Numărul mare de turiști care tranzitează zona și, implicit, numărul mare de curse rapide către diversele puncte de atracție din Delta Dunării, presupun și un potențial de risc de accidente, caz în care o intervenție rapidă este esențială în salvarea de vieți omenești. Din acest motiv, primăria Murighiol a accesat fonduri europene pentru achiziționarea a două bărci rapide de intervenție.

„De foarte multe ori, cei de la ISU ne roagă să intervenim, ținând cont că sunt mulți turiști care stau pe raza comunei, în Deltă, dar și localnici, și pot să apară diferite probleme de sănătate, de intervenție în caz de accidente. Aceste bărci de intervenție rapidă ne-au ajutat să intervenim și să salvăm multe persoane aflate în situații deosebite”, a explicat primarul tulcean.

Reamintim că Murighiol beneficiază de statutul de stațiune turistică de interes local, iar cei care ajung în zonă au la dispoziție și un punct de informare turistică, unde pot primi informații utile cu privire la atracțiile turistice din zonă, precum și la unitățile de cazare acreditate, dar și recomandări pentru cei care doresc să se delecteze cu renumitele produse culinare din pește.

„Sunt persoane care vin la Centrul de informare turistică și cer informații despre locurile din localitate unde pot să mănânce produse din gastronomia tradițională, locală. Acest lucru este foarte util, mai ales că mulți dintre cei care gătesc tradițional nu-și fac reclamă în mediul online, ci prin intermediul Centrului de informare turistică”, a dorit să mai precizeze primaul Filip Ivanov.

 

 

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*