Ziua Pământului, celebrată la Tulcea. “Să ne protejăm speciile!” este tema anului 2019

Copii au participat la Ziua Pământului. FOTO ARBDD Tulcea

La 22 aprilie, în fiecare an, se sărbătorește Ziua Pământului instituită de ONU prin Rezoluția 63/278 din anul 2009, pentru a ne reaminti fiecăruia că Pământul și ecosistemele sale ne oferă condițiile pentru întreținerea vieții.

Apărută în 1970, Ziua Pământului simbolizează lupta împotriva poluării și problemelor climatice și a avut un rol foarte important în mediatizarea provocărilor cu care se confruntă Pământul. Ea a dat naștere unei organizații ”Rețeaua Ziua Pământului” (”Earth Day” Network) cu filiale în peste 175 de țări și rezultate notabile în conștientizarea omenirii asupra problemelor de mediu, efectelor poluării, etc.

Tema anului 2019 – „Să ne protejăm speciile!” – aduce în atenție necesitatea protejării tuturor speciilor de floră și faună, în special a celor periclitate și pe cale de dispariție.

Darurile naturii pentru planeta noastră sunt milioanele de specii pe care le cunoaștem și le prețuim, iar multe altele rămân să fie descoperite. Din nefericire, ființele umane au deranjat în mod irevocabil echilibrul naturii și, ca rezultat, lumea se confruntă cu cea mai mare rată de dispariție de când am pierdut dinozaurii, cu mai mult de 60 de milioane de ani în urmă. Dar, spre deosebire de soarta dinozaurilor, astăzi dispariția rapidă a speciilor din lumea noastră este rezultatul activității umane.

Distrugerea globală fără precedent și reducerea rapidă a populațiilor de plante și specii de faună sălbatice sunt direct legate de cauzele determinate de activitatea umană: schimbările climatice, defrișările, pierderea habitatelor, traficul și braconajul, agricultura nesustenabilă, poluarea și pesticidele, sunt câteva dintre ele. Impactul acestora este foarte important, iar dacă nu acționăm acum, extincția poate fi moștenirea umanității de cea mai lungă durată.

Rețeaua ”Ziua Pământului” îndeamnă oamenii să se alăture campaniei “Să ne protejăm speciile”, ce are următoarele obiective:

  • Educația și sensibilizarea cu privire la rata accelerată de dispariție a milioane de specii și la cauzele și consecințele acestui fenomen.
  • Promovarea unor politici de succes care protejează grupele largi de specii, precum și speciile individuale și habitatele acestora.
  • Realizarea și activarea unei mișcări globale care include natura și valorile sale.
  • Încurajarea acțiunilor individuale, cum ar fi adoptarea unei diete pe bază de plante și stoparea folosirii pesticidelor și a erbicidelor.

Urmând tema de anul acesta – ”Să ne protejăm speciile”, încă din data de 19 aprilie, reprezentanți ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, împreună cu Asociația Euro Tulcea, voluntari ai acesteia, elevi ai Liceului Tehnologic Topolog, ai Școlii Gimnaziale din comuna Frecăței din Tulcea și ai Școlii Gimnaziale din Sf. Gheorghe, au efectuat o vizită la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură – Punctul de lucru zonal Tulcea, unde a fost organizată o activitate de conștientizare și educație ecologică. Pe lângă transmiterea mesajului cu privire la necesitatea protejării Pământului și a biodiversității sale, voluntarii Asociației Euro Tulcea au pregătit poezii și legende despre albine. Participanții au aflat de la specialiștii institutului informații despre importanța albinelor în natură și beneficiile aduse de acestea, de ce trebuie protejate, care sunt amenințările pentru speciile de albine și cum putem să le protejăm.

Și la Sulina, elevi ai Liceului Teoretic ”Jean Bart” au celebrat Ziua Pământului. Aceștia au participat în data de 19 aprilie la o activitate desfășurată la Centrul de Vizitare al ARBDD în care s-a discutat despre nevoia cunoașterii rolului speciilor de floră și faună, amenințările pentru acestea și acțiunile pe care le putem întreprinde la nivelul fiecăruia, pentru a le proteja.

Au avut loc acțiuni de celebrare a Zilei Internaționale a Pământului și la Chilia Veche, unde elevi ai clasei pregătitoare de la Școala Gimnazială din localitate au participat la Centrul de informare si educație ecologică al ARBDD la o activitate interactivă ce a cuprins ateliere de lucru, discuții și prezentări, etc. Elevii mai mari, din clasa a V-a au participat la o altă activitate desfășurată în natură. Aceștia au pornit cu bicicletele, pe o distanță de aproximativ 6 km, din fața școlii până pe malul canalului Tătaru, unde au adunat deșeuri. Aceste deșeuri strânse de către copii în saci menajeri, vor fi ridicate de Primăria Chilia Veche.

Pe lângă activitățile educaționale, săptămâna trecută în Rezervația Biosferei Delta Dunării au avut loc acțiuni ce s-au încadrat în tema anului 2019 pentru Ziua Pământului. Acestea au cuprins măsuri concrete de conservare a speciilor, respectiv evenimentul de la Isaccea, de populare a Dunării cu sturioni din specia nisetru (Acipenser gueldenstaedii) și campania anuală de lansare de icre embrionate de șalău (Sander lucioperca) la Baza de Cercetare a Institutului Național Cercetare Dezvoltare Delta Dunării din localitatea Enisala.

Celebrarea Zilei Pământului (prin acțiuni la care au participat un număr total de 125 de elevi si profesori) a reprezentat un prilej de informare pentru o mai bună educare a publicului cu privire la impactul oamenilor asupra mediului și este menită să inspire tânăra generație în direcția unei mai bune îngrijiri a mediului și să schimbe comportamentul și atitudinea față de protecția și conservarea speciilor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*