CD TV: Senatorul USR Costel Vicol: “Dacă anul trecut a scăzut cu 40% turismul în Delta Dunării, ar trebui să crească și cantitatea de pește. Ori nu s-a întâmplat așa”

Costel Vicol, senator USR de Tulcea. FOTO Mitică Raftu / TLnews.ro
Costel Vicol, senator USR de Tulcea. FOTO Mitică Raftu / TLnews.ro

Senatorul USR Costel Vicol a vorbit într-un interviu pentru CD TV despre scăderea fondului de pescuit în Delta Dunării, o problemă care se răsfrânge asupra localnicilor.

Parlamentarul tulcean a spus că au fost separatate legea acvaculturii de cea a pisciculturii, iar acesta este un lucru bun.

“Ca membru în Comisia Ape, Păduri, Pescuit și Fond Cinegetic, vă pot spune că anul trecut s-a făcut un pas important în separarea celor două legi, adică va fi Legea acvaculturii separată de Legea pisciculturii. E un lucru foarte, foarte bun, pentru că nu putem să le îmbinăm, cum a fost până acum. Atât acvacultura cât și piscicultura au fost pe aceeași lege, ori e mai greu. Acvacultura este acvacultura și  beneficiază de o altă legislație, iar piscicultura trebuie să beneficieze de un alt fel de legislație”, a afirmat Costel Vicol.

El a precizat că dacă anul trecut a scăuzt turismul în Delta Dunării cu 40% ar trebui să crească cumva și cantitatea de pește, dar a explicat că nu s-a întâmplat acest lucru.

“În ceea ce privește  piscicultura, că acolo ne doare  cel mai tare, acum nu știu cât pește și aș putea să cer informația exactă de la ARBDD, cât pește s-a scos anul trecut, pentru că nu știu exact câte sute de tone s-a scos anul trecut, cu acte și câte s-au scos fără acte. Probabil că ei au o statistică, sunt sigur că au această statistică și aș vrea să vedem cât pește s-a scos, nu știu dacă din braconaj, pentru că braconajul ar trebui să fie, când e declarat braconaj, trebuie să fie și un făptaș care să aibă un dosar. Nu știu câte dosare sunt în instanță pe braconaj, dar este vorba de pescuitul turistic, turistul care vine în Delta Dunării, vine și el cu două, trei lansete și acum dacă anul trecut a scăzut cu 40% turismul, ar trebui să crească cumva cantitatea de pește. Ori nu s-a întâmplat așa”, a mai declarat senatorul USR.

Costel Vicol a prezentat și alte metode care duc la scăderea fondului de pescuit în Delta Dunării.

“Și asta nu doar din cauza pescuitului excesiv sau prin alte metode care nu sunt tocmai ortodoxe, gen curentul electric sau știu eu ce alte metode mai au, plasele monofilament sau alte scule și dispozitive care sunt interzise prin lege, dar și prin colmatarea canalelor și lacurilor, știți că sunt atâtea lacuri în care a ajuns mâlul aproape de suprafață, ori peștele nu mai are unde să stea, iar în timpul verii, dar și iarna este foarte ușor de prins de păsări, cormoran, pelican și alte păsări care mănâncă peștele, chiar pescărușii și ce alte păsări sunt pe acolo, el fiind la suprafață neaavând unde să se scufunde, este foarte ușor de prins de păsări, de rivalii naturali.

De asemenea, nu au unde să depună icrele, pentru ca să depună icrele, pentru a se înmulți, le trebuie anumite condiții. Ori, mergând cu bărci de mare viteză, și aici nu cred că localnicii, aici sunt turiștii teribiliști, nu toți, dar sunt și turiști teribiliști care merg pe anumite canale unde există interdicție de viteză, merg cu viteză foarte mare și am văzut pe frunzele de pe mal, icre aruncate, scoase de val și aruncate pe mal. Sunt foarte mulți factori care împuținează cantitatea de pește de la an la an”, a afirmat senatorul USR.

Costel Vicol a mai vorbit și despre Bursa de pește din Tulcea, care este nefuncțională.

“Ne întoarcem puțin la Bursa de pește care s-a inaugurat cu mare fast în Tulcea, care în continuare este nefuncțională. S-au pierdut foarte mulți bani. În Delta Dunării sunt 40 de centre sau 42 de centre de colectare a peștelui. Acolo trebuiau să pună un cântar electronic legat la server și toată cantitatea de pește prinsă apărea în Bursa de pește. Atunci oamenii care au magazine de desfacere a peștelui, intrau pe site-ul Bursei, vedeau câtă cantitate este și licitau și puteau să ia peștele. Factorii de decizie de la momentul respectiv au spus cum să iau peștele de la Sfântu Gheorghe cu barca, să-l duc să-l cântăresc la Bursă și, pe urmă, să-l duc către vânzare, că se strică peștele. Este o marfă perisabilă și trebuie anumite condiții de transport, gheață, nu în bărci, nu în lotci care sunt vopsite. Sunt anumite condiții din punct de vedere sanitar-veterinar.

Ori asta nu s-a făcut. Era foarte ușor să pună un cântar, se conectau toate unitățile la un server care era conectat în Bursa de pește și de acolo se distribuia peștele exact, venea furnizorul și spunea de la Sfântu Gheorghe am atâtea sute de kilograme, de la Sulina am atâtea sute de kilograme, de pe Chilia am atâtea kilograme și era foarte simplu. În schimb nu s-a făcut chestia asta și cine are de pierdut? Tot locuitorul și pescarul care de regulă pescuiește tot tradițional, tot cu lotcă, tot cu vâsle pentru a proteja fauna din Delta Dunării”, a mai spus Costel Vicol.


De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*