Exercițiile demonstrative desfășurate în cadrul „Sea Shield 2023” continuă în Delta Dunării

Exercițiile demonstrative desfășurate în cadrul „Sea Shield 2023” continuă în Delta Dunării. FOTO: SMFN

Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023”, organizat și condus de Forțele Navale Române, a cuprins și o secvență de neutralizare a unui desant aerian inamic, debarcat într-un raion adiacent unui curs de apă, care s-a desfășurat în Delta Dunării și la care au participat militari ai Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”, precum și reprezentanți ai mai multor instituții din sistemul național de apărare.

Potrivit Statului Major al Forțelor Navale (SMFN), scenariul fictiv al exercițiului s-a bazat pe atacarea unei localități din Delta Dunării, care a dus la necesitatea intervenției pentru evacuare a populației civile. Astfel, locuitorii au fost evacuați, pentru limitarea pericolului, și transportați cu o navă militară într-o altă localitate.

La această secvență a exercițiului „Sea Shield 2023”, au participat aproximativ 500 de militari, zece nave fluviale și peste 20 de ambarcațiuni rapide. Grupul de luptă constituit din cadrul Flotilei Fluviale a asigurat transportul persoanelor civile și siguranța convoiului, atât pe uscat, cât și pe apă, în urma unei situații tactice create de posibile infiltrări de elemente de cercetare a diversiunii inamice.

Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023” este cel mai complex eveniment de instruire, planificat și condus de Forțele Navale Române, prin intermediul Comandamentului Componentei Navale, în anul de instrucție 2023, și contribuie la promovarea inițiativelor și intereselor României în plan regional și internațional, precum și la creșterea nivelului de interoperabilitate dintre forțele participante. De asemenea, exercițiul este cuprins în Programele NATO de instruire multinațională consolidată / întrunită (CJET – Combined Joint Enhanced Training și eMTEP – enhaced Military Training Exercise Programme). „Sea Shield” este un concept complex, destinat instruirii forțelor Aliate și a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varșovia, din anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*