FOTO VIDEO Uniți în istorie: Tulcenii și constănțenii au sărbătorit 145 de ani de la revenirea Dobrogei la România

Ziua Dobrogei a fost marcată la Tulcea. FOTO Florin Boboc

Anul acesta, la 14 noiembrie, s-au împlinit 145 de ani de când Dobrogea a revenit sub autoritate și administrație românească. De altfel, victoria românilor în Războiul de Independență, proclamația lui Carol I de la Brăila, de la 14 noiembrie 1878 care dădea, oficial de veste, că Dobrogea a fost reintegrată patriei mamă, nu au fost altceva decât pași decisivi către idealul românilor de pretutindeni, înfăptuit prin Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Momentul jubiliar al dobrogenilor a fost sărbătorit cu fast, așa cum se cuvine, deopotrivă la Tulcea și la Constanța. Astfel, la 145 de ani, pe scena Teatrului „Jean Bart” din Municipiul Tulcea, în fața a zeci de spectactatori, s-a dat citire aceluiași discurs rostit la 14 noiembrie 1878 de Regele Carol I, la Brăila. Cuvintele meșteșugite, dar totuși atât de autentice care vorbeau despre patriotism, sacrificiu și evoluție au stârnit valuri de emoție în sufletele celor prezenți, încât întreaga sală s-a cufundat în liniște pe întreaga durată a reconstituirii momentului.

Bucuria celor prezenți la festivitatea organizată la Tulcea a fost potențată și de spectacolul de zile mari care a adus în fața publicului emblematicul Ansamblu artistic „Baladele Deltei”, dar și interpreți de romanțe sau de muzică ușoară extrem de îndrăgiți de români.

Cuvinte de suflet de transmis oamenilor au avut și cei care conduc astăzi destinul administrației publice, moștenind o tradiție și o istorie care îi obligă să-și dea toată puterea și priceperea pentru binele comunității.

„Astăzi, 14 noiembrie, este cea mai importantă zi pentru tulceni, pentru dobrogeni și pentru partea de România care începe la Dunăre și se termină la mare. La 14 noiembrie 1878, în urma războiului ruso-româno-turc, România și-a căpătat independența, iar Dobrogea s-a alipit la patria mamă. Le doresc tuturor tulcenilor și tuturor constănțenilor, tuturor dobrogenilor multă sănătate și să nu uite niciodată că am avut înaintași care au fost dispuși la sacrificiul suprem pentru ca noi, astăzi, să trăim în armonie împreună. La mulți ani, Dobrogea! La mulți ani, România!”, a transmis vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni.

Ceva mai artistic și entuziast în exprimare a părut să fie primarul Municipiului Tulcea, Ștefan Ilie, care și-a rostit discursul cu zâmbetul pe buze, dar vizibil foarte emoționat:

„România a crescut și a ajuns la maturitate cu noi, dobrogenii. Dobrogea a dat țării noastre mari personalități în arte, științe și sport. Dobrogenii au dat lecții de bună conviețuire interetnică. Dobrogea a arătat cum poți să fii un bun român, indiferent de apartenența etnică sau confesională. Dobrogenii au dat țării culoare, au îmbrățișat și au împărtășit românilor bucuria de trăi, cu bogata noastră cultură, cu muzica noastră atât de diversă, cu geamparaua, cu corul lipovenesc, cu frumusețea codanelor și a mușatelor, cu gospodăria noastră spectaculoasă și cu vinurile apreciate în toată lumea. Am mai spus astăzi, dar o voi spune din nou, Dobrogea este cel mai frumos pământ al țării, cu toate formele sale de relief, cu deltă, cu mare, cu munte, cu podișuri și cu Dunărea, care leagă în modul cel mai pașnic etnii și confesiuni, tradiții și obiceiuri, dobrogeni, români, oameni. La mulți ani, Dobrogea! La mulți ani, dobrogeni! La mulți ani tuturor celor care iubesc Dobrogea”.

Preasfințitul părinte episcol al Tulcii, Visarion, a fost, de asemenea, prezent în mijlocul oamenilor, rostind din vorbele sale pline de evlavie, îndemnându-i pe dobrogeni să închine slavă lui Dumnezeu pentru rodul binecuvântat al Dobrogei, care nu rodește numai la propriu, ci și la figurat.

„Dobrogea, cum s-a spus atât de frumos, e un pământ rai, lăsat de Dumnezeu aici, între Dunăre și mare. Cuvântul Dobrogea provine atât din limba slavonă, cât și din limba greacă. Dobro, în limba slavonă, însemnează bun, frumos, iar gea, în limba greacă, înseamnă pământ. Deci Dobrogea este un pământ frumos, un pământ binecuvântat de Dumnezeu, un pământ care a rodit, iată, începând de la primii martiri de la Niculițel și până în zilele noastre, eroism, a rodit credință și dragoste față de pământul străbun.

Ion Ionescu de la Brad spunea atât de frumos despre Dobrogea că este o Dacie în miniatură, atât în ceea ce privește relieful, dar și în ceea ce privește configurația confesională și socială. Aici, de sute de ani, au trăit în bună pace și în armonie diferite religii, diferite popoare, care au avut un singur țel, acela de a apăra pământul străbun și, în același timp, de a lucra împreună cu darurile date de Dumnezeu pentru bunăstarea lui. Acum, la 145 de la revenirea Dobrogei la patria mamă, să închinăm un gând de recunoștință tuturor celor care, în Războiul de Independență din 1877 – 1878, au luptat cu arma în mână pentru eliberarea acestui pământ românesc”, a transmis PS Visarion, Episcopul Tulcii.

Și pentru că într-adevăr tărâmul bun dintre Dunăre și mare este dintotdeauna un cufăr nesecat de comori naționale, sărbătoarea de astăzi a dobrogenilor a adus în prim-plan, la Muzeul de Artă din cadrul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“ din Tulcea, Bienala de Pictură „Alexandru Ciucurencu“. Proiectul care elogiază figura unui mare pictor român născut în Dobrogea și inspirat în opera sa de plaiurile natale, a fost inițiat de Consiliul Județean Tulcea, alături de Liceul de Arte „George Georgescu“ și de Institutul de Cercetări Eco – Muzeale „Gavrilă Simion“.

Manifestările de excepție dedicate Zilei Naționale a Dobrogei au continuat la Constanța cu tradiționala ședință comună a celor două consilii județene. Dacă anul trecut județul Tulcea a fost gazdă, anul acesta evenimentul a fost găzduit de Palatul Administrativ din Constanța, unde prezent a fost administratorul public al județului Tulcea, Dumitru Mergeani.

„Nu aveam cum să nu fim prezenți (n.red – și la Constanța), pentru că de ceva timp am început să facem această zi împreună. Anul trecut, reprezentanții administrației constănțene au fost invitații noștri la Tulcea și anul acesta am revenit noi. Astăzi celebrăm 145 de ani de când trupele române au trecut, pe la Brăila, la Măcin, pe 17 au ajuns la Babadag, pe 18 la Tulcea și pe 23 noiembrie au ajuns și la Constanța. Așa merităm noi, dobrogenii, să petrecem două săptămâni de revenire la patria mamă”, punctat oficialul, pentru TLnews.

Referindu-se la prezent, Mergeani a ținut să amintească și de colaborările recente dintre cele două județe care compun Dobrogea, menționând un proiect european comun, prin care atât Consiliul Județean Tulcea, cât și Consiliul Județean Constanța au reușit să atragă fonduri comunitare pentru finanțarea investițiilor de modernizare a aproape 40 de localități, 34 din Tulcea și patru din Constanța.

Administratorul public al județului Tulcea a transmis dobrogenilor urări de bine și i-a îndemnat să fie mândri de apartenența lor, pentru că, afirmă acesta, data de 14 noiembrie nu este cu nimic mai prejos de Mica Unire de la 24 ianuarie 1859 și nici chiar de Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Atât la Tulcea, cât și la Constanța, s-au desfășurat astăzi ceremonii solemne de depuneri de coroane la monumentele eroilor care au făcut sacrificiul suprem pentru prezentul pașnic al României.

 

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*