FOTO VIDEO Primăria Murighiol a construit un pod care leagă două sate. Primarul Filip Ivanov: “Zona se dezvoltă și podul folosește tuturor. Acum avem solicitări pentru pensiuni și mici hoteluri, deci și turismul va crește ușor, ușor”

Pod construit de Primăria Murighiol. FOTO Adrian Boioglu

Un pod ridicat recent de Primăria Murighiol le face viața mai ușoară localnicilor din două sate. Podul rezolvă necazurile apărute în viața oamenilor de când regimul comunist a dat Delta peste cap cu desecări și asanări de-a valma. Primarul Filip Ivanov explică:

“Prin anii ’70 s-au făcut desecări cam în toată Delta și s-a creat teren agricol. Dunavățul de Sus deși la ora actuală este unul dintre cele mai mici sate, la vremea respectivă era unul dintre cele mai mari sate din comuna Murighiol. Preponderent piscicol, mai puțin agricol. În momentul în care s-a făcut această desecare, satul a rămas fără apă.

Dunavățul de Jos care e la 3 kilometri de Dunavățul de Sus a prosperat fantastic de mult că avea ieșire la apă, în Delta Dunării. Prin 2007, printr-o solicitare la Consiliul Județean s-a făcut un canal între cele două comune, pentru a asigura un debit de apă din punct de vedere turistic și a face un acces navigabil între cele două. Dar creând acest canal, localnicii din Dunavățul de Jos au fost văduviți de accesul la terenurile agricole, însumând 3 mii de hectare”

După ce s-a construit canalul, oamenii s-au trezit că nu mai pot ajunge pe drumul scurt  pe malul celălalt. Și au suferit și turiștii și localnicii, iar proprietarii terenurilor agricole din acea zonă trebuiau să ocolească în jur de 10 kilometri, pentru muncile câmpului.

“A fost o nemulțumire fantastică! Din punctul meu de vedere a fost o realizare că am reușit să dragăm canalul, să asigurăm apă pentru Dunavățul de Sus; în același timp au fost nemulțumiri că Dunavățul de Jos trebuia să o ocolească, și a fost o nebunie” își amintește primarul Filip Ivanov.

Drumul era neamenajat, iar Primăria Murighiol a făcut un proiect de pod care să traverseze canalul ce leagă ambele localități, Dunavățu de Jos cu Dunavățu de Sus. S-au făcut forajele și apoi au fost plantați 24 de piloți care susțin podul și malul de vis-a-vis. În partea a doua a lucrărilor a fost amenajat terenul de peste canal pentru fluidizarea circulației și s-a asfaltat platforma de la pod până la drumul comunal. Întreagă lucrare a costat grămadă de bani, și puțin a lipsit ca Guvernul să nu aloce fondurile necesare. Ideea de a construi un pod e primită cu reticență de către finanțatorii de la București, însă primarul Ivanov s-a folosit de-un artificiu.

“Știți cum e? Dacă ești puțin isteț obții finanțare mai ușor. Dacă denumeam proiectul  “Realizare pod” nu vedeam banii, și de-aia l-am denumit “Realizare Podeț”. Când au început să ne ceară clarificări și au văzut valoarea, s-au minunat și ei. Numai că justificările au fost corecte și ați văzut că nu întâmplător s-au alocat 38 de miliarde pentru execuția unui pod, că el e pod! Este fantastic: are 12 piloni la 14 metri adâncime ! Nu e un podeț, așa cum a fost denumirea…” spune zâmbind primarul comunei Murighiol, Filip Ivanov.

Până în urmă cu 9 luni, oamenii care vroiau să vină din Dunavățu de Sus în Dunavățu de Jos trebuiau să ocolească o distanță de aproximativ 10 kilometri. Acum ei pot să ajungă la terenurile agricole pe care le au în această zonă, mult mai simplu: trec podul cu tot cu utilajele agricole și au de parcurs o distanță de numai un kilometru. Realizarea podețului de traversare peste canal în localitatea Dunavățu de Jos a făcut viață mai ușoară oamenilor din amandouă satele.

“Ținând cont că pe parcursul anilor terenul agricol nu a mai rămas în totalitate agricol, că au început să-l bage în intravilan pentru anumite construcții, înseamnă că zona se dezvoltă și podul folosește tuturor. Acum avem solicitări pentru pensiuni și mici hoteluri, deci și turismul va crește ușor, ușor” – Filip Ivanov, primarul comunei Murighiol.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*