FOTO VIDEO Niculițel a sărbătorit românește. Plăcintele, dovlecii sculptați și vinul au întregit manifestările de Ziua Comunei pentru fiii satului

Zile de sărbătoare la Niculițel. FOTO Cătălin SCHIPOR

Gospodarii din Niculițel au dat o petrecere de pomină cu muzică populară, plăcinte aburinde după reţete tradiţionale, vin auriu și rubiniu, grătare încinse cu fripturi cât palma și multă voie bună! La Sărbătoarea Comunei Niculițel s-au strâns toți fiii satului plus invitați din comunele vecine și musafiri sosiți de peste Prut. Atât de mare a fost cheful și atât de frumoasă atmosfera încât i s-a dus vestea până la Crihana Veche, în Republica Moldova.

“Este o sărbătoare a bucuriilor toamnei – o sărbătoare a recoltei prin care mulțumim Domnului pentru roadele primite, pentru care am muncit și pe care le-am primit la sfârșitul anului, în toamnă. Este o sărbătoare tradițională deja și încercăm în acest fel să promovăm specificul local, de viticultori și de producători de vinuri, dar e și un mod de a ne promova talentele, de a ne dovedi că ne-am păstrat tradițiile și că știm să ne respectăm istoria și înaintașii” spune pentru Tulcea NEWS Florin Pascale, primarul din Niculițel.

Pe terenul de lângă Primărie a fost ridicată scena de spectacol, au fost aduse tarabele cu dulciuri și jucării pentru copii, s-au montat grătarele cele mai mari și au sosit butoaiele cu vin și bere pentru petrecăreți. Puii fripți la rotisorul pe cărbuni se rumeneau în soarele de octombrie, micii stacojii sfârâiau pe jar, iar coastele de porc și fripturile condimentate se frigeau la foc continuu. Nu era om care să treacă prin centrul comunei să nu se oprească măcar un ceas, la sărbătoarea localității. La orele amiezii, platoul unde s-a organizat sărbătoarea era plin.

“Sărbătorim românește, mai ales că ne aflăm în an Centenar și cu atât mai mult trebuie să sărbătorim românește, pentru că anul Centenar m-a motivat să-i invit alături de noi și pe frații noștri de peste Prut: pe cei din satul Capaclia cu care sutem înfrățiți de doi ani de zile și cu care deja avem schimburi culturale și proiecte comune; am invitat de asemenea ansamblul folcloric din Crihana Veche, tot din Republica Moldova care este însoțit de doamna primar Rodica Cucereanu și l-am mai invitat și pe primarul din Cociurlia – Rep. Moldova” explică Florin Pascale, primarul comunei Niculițel.

Toată suflarea din Niculițel a fost prinsă în petrecerea localității. Copiii de la școală au avut un concurs magnific de sculptat dovleci, și nu doar atât : fiecăruia au trebuit să-i dea o formă care să semene cu un personaj de poveste. Personaj pe care tot copiii și l-au ales, după basmele preferate. O fetiță de clasa a 5-a a venit cu un dovleac alungit ca o tărtăcuță uriașă, găurit și pictat în formă de matrioșka.

“O fetiță își dorea foarte mult o păpușă matrioșka, dar nu avea bani ca să-și cumpere una. Atunci părinții ei s-au gândit să îi confecționeze una. Când au cules bostanii, au găsit unul care semăna foarte mult cu o păpușă matrioșka, și acesta e dovleacul meu” a povestit eleva, juriului care nota fiecare creație.

Toți dovlecii au fost așezați la loc de cinste în Primărie și pe fiecare a fost pusă eticheta cu numele elevului care l-a realizat.

“Concursul de sculptat dovleci este deja la o ediție avansată, este ediția cu numărul 15; în fiecare an copiii Școlii Gimnaziale Niculițel ne încântă cu frumoase lucrări și povești la fel de frumoase. Noi anunțăm cu o săptămână înainte concursul. Ei se gândesc la povești, își găsesc dovleacul potrivit pentru a fi sculptat, după care stabilesc când încep scultpura” a declarat Emilia Călin, profesor la școala gimnazială din Niculițel și membru în juriul de concurs.

Nici nu s-a terminat bine concursul micilor sculptori că la Primărie a început concursul vinurilor. Treisprezece mici producători locali și-au înscris licorile magice în concurs, iar un juriu ales pe sprânceană a avut de departajat între toate mostrele de pe masă. Vinuri albe și roșii, vinuri roze și cupaje au trecut prin paharele juraților care au mirosit, au adulmecat, au privit în zare culorile pure și au degustat buchetul și dulceața fiecărui vin în parte.

Surpriza a venit din partea Elenei Oprea, o localnică în costum popular care a intrat în sala de consiliu unde era concursul, cu un coș imens de răchită plin cu plăcinte calde. Le-a împărțit bărbaților din sală cu toată dărnicia ei: “Vinul bun merge cu plăcinte de brânză de la Niculițel!” a spus Elena Oprea și nu a ieșit până când nu a dat fiecăruia câte o porție de plăcintă.

Concursul de plăcinte era pe hol, alături de Sala de Consiliu. Pentru că la Niculițel nu doar bărbații se întrec cu vinurile lor muncite și îngrijite un an întreg, ci și gospodinele arată rețete tradiționale păstrate doar la ele în sat. Am gustat plăcinte cu trufe de pădure, plăcinte cu dovleac în a cărei compoziție s-au mixat semințe de tot felul, dar și plăcinte de gutui și mere.

La Niculițel, când oamenii petrec, chiar nu pun limită distracției. Au și motiv de sărbătoare, spune primarul cu satisfacția omului căruia i-au reușit proiectele de investiții în comună. Echipa de la Primărie a reușit să aducă bani frumoși de la Guvern, dar și din Fondurile Europene cu care să schimbe fața localității cât mai bine.

“Am demarat deja și suntem în diverse stadii cu proiectul de reabilitare a unor drumuri din localitate care vor fi asfaltate. În plus, vom reabilita un corp de clădire al școlii din Niculițel și ambele proiecte însumează peste două milioane și jumătate de euro și sunt finanțate din fonduri europene. Reabilitatea Căminului Cultural înseamnă investiție în oameni, în copii în primul rând, în cultură, în conservarea tradițiilor și a obiceiurilor noastre românești. Acest proiect cu Căminul Cultural valorează 700 de mii de euro, și este finanțat din fonduri europene.

Mai avem un proiect finanțat de la Bugetul de Stat de aproximativ 1.800.000 euro și constă în reabilitarea rețelei de alimentare cu apă, pentru că unul din dezideratele noastre este de confirmare a calității apei la parametrii legali impuși pentru potabilitate” a declarat pentru Tulcea NEWS primarul Florin Pascale.

La sărbătoarea gospodarilor din Niculițel au urcat pe scena de spectacol Ansamblul Folcloric din Crihana Veche (Republica Moldova), Radu Ille, Anastasia Lazariuc, Ancuța și Nicoleta Gălățeanu, Ansamblul Plai de Dor, Ansamblul Baladele Deltei și Nicușor Iordan împreună cu Ana Maria Rosa Preda. Spectacolul s-a încheiat târziu în noapte cu un mare foc de artificii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*