FOTO VIDEO Final de sezon turistic la Jurilovca. Primarul Eugen Ion spune că a fost un an bun, mai ales în actualul context pandemic

Plaja de la Gura Portiței. FOTO Adrian Boioglu

Sezonul turistic s-a încheiat și la Jurilovca. Zona care se poate lăuda cu Gura Portiței, satul care are ieșirea la Marea Neagră, este preferată de turiștii care doresc o vacanță liniștită, în familie, departe de zgomotul și provocările altor stațiuni. Primarul Eugen Ion spune că din punct de vedere turistic a fost un an bun pentru Jurilovca, mai ales în actualul context pandemic. Totuși, criza provocată de coronavirus a dat peste cap planurile autorităților locale, un eveniment mult așteptat, care aducea numeroși turiști și anume Festivalul Borșului de Pește de la Jurilovca nu s-a putut ține nici în acest an deoarece restricțiile ar fi îngreunat foarte mult accesul celor care doreau să fie prezenți.

Primarul din Jurilovca, Eugen Ion, afirmă că dacă anul trecut mulți turiști au ales Delta Dunării deoarece existau restricții de călătorie în alte state, pare că și anul acesta au făcut la fel, mai ales către finalul sezonului.

Într-adevăr, închidem sezonul turistic 2021. Din discuțiile avute cu operatorii din zona comunei noastre, a fost un an bun. Dacă anul trecut pe tot sezonul și mai ales lunile iunie și iulie și chiar mai, faptul că România avea restricțiile de călătorie în străinătate, a revenit cu un impact pozitiv mai mare asupra turismului din Deltă și chiar din comuna noastră, s-a resimțit și anul acesta. Se pare că lunile august, septembrie și octombrie au venit și au compensat partea de deschidere de granițe din anul acesta”, a explicat Eugen Ion.

El recunoaște că pandemia a adus numeroase provocări atât pentru operatorii din turism, cât și pentru autoritățile locale.

Faptul că și peste țara noastră a venit această pandemie, cu siguranță a venit și cu anumite provocări. Chiar în turism este o provocare destul de mare, mai ales pentru operatorii din turism, și pentru autoritățile locale este la fel de mare provocarea pentru că pe lângă legile existente, a guvernat destul de mult starea de alertă, starea de urgență și a trebuit să dăm mâna cu toții și să rezolvăm aceste probleme. Eu mă bucur că după doi ani de pandemie, doi ani consecutivi de turism, în Jurilovca am reușit și nu am depășit gradul de incidență ceea ce nu poate decât să ne bucure”, a mai spus primarul din Jurilovca.

Eugen Ion consideră că a sprijinit operatorii de turism atunci când aceștia au avut diverse solicitări și a precizat că aceștia au un partener în Primăria Jurilovca.

Consider că sprijinul pentru orice privat până la urmă, dar mai ales pentru cei din zona turistică este ca atunci când îți vine cu o solicitare și vrea să obțină o autorizație de funcționare, o  autorizație de construire, să i se dea cu celeritate. Cred că cei care au făcut aceste solicitări către Primăria Jurilovca au constatat că acest lucru s-a întâmplat.

De fiecare dată am căutat să comunicăm cu ei, să le spunem aveți grijă că în următoarea perioadă dacă nu luăm măsurile acestea împreună riscăm să ne închidă din cauza pandemiei. Faptul că sunt receptivi, că au început să prindă încredere mai multă în autoritatea publică locală pe noi nu poate decât să ne bucure. De fiecare dată le garantăm că în cadrul Primăriei vor avea întotdeauna un partener”, a transmis Eugen Ion.

Un eveniment mult așteptat la Jurilovca nu doar de către localnici, ci și de turiști, care doreau să guste din specialitățile culinare locale, nu va avea loc nici în acest an. Festivalul Borșului de Pește de la Jurilovca nu a putut avea loc în 2020 din cauza pandemiei, iar în acest an restricțiile existente ar fi luat mult din farmecul acestuia.

Eugen Ion explică de ce a luat această decizie.

Este al doilea an când nu putem ține acest eveniment. Am stat și m-am gândit dacă venim și anunțăm dacă îl ținem  sau nu. Am lăsat-o cumva și s-a înțeles că nu se va ține, altfel mediatizat destul de puternic. Am purtat corespondență cu comitetele județene pentru situații de urgență și am primit răspunsuri foarte clare. Noi știam cumva, dar am vrut să le avem scrise, în sensul că acest tip de evenimente pe care le-am promovat de-a lungul timpului și ajusese la a noua ediție însemna în primul rând prepararea și servirea borșului de pește tradițional.

Pe partea de pandemie este clar nu se mai poate face acest lucru. Dacă nu se mai putea face acest lucru, este clar că acest eveniment își pierde obiectul fapt pentru care nu aveam cum să-l ținem numai de dragul de a puncta un eveniment. Ținând cont de restricții și având situația la nivel național, estimările spun că doar un procent de 30% din populație s-a vaccinat, gândiți-vă ce ar fi însemnat să vină zeci de mii de oameni la Jurilovca din acele persoane să trimiți 70% acasă”.

În privința sărbătorilor de iarnă, pensiunile din comună au început să facă deja să facă rezervări. Autoritățile speră ca nivelul incidenței cazurilor de COVID să nu crească în Jurilovca.

Dacă gradul de incidență rămâne același în Jurilovca, adică destul de scăzut până în 1 la mie, eu știu că se poartă discuții la nivel de pensiuni și agro-pensiuni pentru rezervări pentru sărbătorile și pe rit nou și pe rit vechi. Acest lucru nu poate fi decât îmbucurător”, a mai afirmat primarul Eugen Ion.  

Unul dintre operatorii de turism din zonă, administratorul Resortului Gura Portiței, Gabriel Dițu, consideră că inițiativele primarului Eugen Ion nu au făcut decât să crească atât interesul investitorilor, cât și al turiștilor.

Administrația locală a întreprins extrem de multe măsuri în ceea ce privește dezvoltarea din punct de vedere turistic a zonei, mai ales în contextul în care actuala administrație a simțit că totuși pescuitul se află într-un declin și a reușit actualul primar să ducă zona de venit a locuitorilor către zona turistică. Primul lucru pe care l-a făcut când a venit în funcție a fost să dezvolte zona de port turistic.

Al doilea lucru pe care acum îl face, lucru important, dincolo de toată infrastructura pe care a creat-o, apă, asfalt, finalizează dezvoltarea portului turistic, cel puțin dublându-i capacitatea. Și capacitatea de parcare, și capacitatea de acostare a bărcilor. Asta nu poate să fie un beneficiu clar și pentru noi și pentru toată lumea din zonă până la urmă pentru că este infrastructura necesară sosirii turiștilor. Înainte ei veneau, dar nu aveau unde să își lase mașina, nu aveau unde să își lase barca. Ăsta e un lucru foarte important”, a spus Gabriel Dițu.

El precizat că dorește extinderea Complexului Gura Portiței sau reabilitarea construcțiilor deja existente, dar lucrurile nu merg întotdeauna foarte rapid atunci când e vorba de o zonă izolată, cum este aceasta.

Niciodată nu am simțit piedici din partea administrației locale, ba chiar am putea spune că autoritatea locală a pus umărul pentru toți, și locuitori, și întreprinzători ai zonei. La capitolul ăsta nu este nicio urmă de îndoială. Devine greu când ajungi la autoritățile centrale să te avizeze pentru că sunt foarte multe avize de obținut. Avem în plan să facem construcții noi și să le reabilităm pe cele vechi pentru că e necesar.

Trebuie făcute în etape, e greu de construit în zone izolate. Și din cauza faptului că trebuie să abordezi cu oarecare precauție dezvoltarea economică la nivel național ca să poți să fii convins că o investiție aici se poate amortiza în 10 ani, că dacă nu e clar că e ineficientă. Sunt multe necunoscute când începi să faci o investiție de genul ăsta. Dar esențial e că avem un plan de dezvoltare și mai avem nu foarte mult timp să obținem autorizația de construire necesară începerii unui asemenea proiect”, a mai povestit administratorul Resortului Gura Portiței.

El afirmă care sunt facilitățile oferite de această zonă, una cu ieșire la Marea Neagră, și la un lac care face parte din complexul lagunar Razelm-Sinoe.

Trecând la partea oferită de natură, de Dumnezeu, avem beneficiul că avem de pe o parte marea, pe de cealaltă parte avem lacul care face parte din complexul lagunar Razelm-Sinoe. Asta ne conferă avantajul că poți veni la mare și în același timp poți și să pescuiești. Mai avem avantajul că poți veni în familie, copiii pot sta la plajă, se pot bălăci în apa mării, iar tatăl care este pescar merge și pescuiește. Asta înseamnă o caracteristică aparte a zonei. Mai întâlnim ceva similar în Sfântu Gheorghe, Sulina, dar nu e în toată Delta prezentă”, a mai spus Gabriel Dițu.

Deschiderea către turism a administrației locale din Jurilovca a fost remarcată și de către președintele Asociației Delta Dunării, Cătălin Țibuleac. El consideră că această comunitate a învățat și învață tot timpul ce înseamnă turismul. Mai mult, Jurilovca a învățat să armonieze cele două componente esențiale din această zonă: pescuitul și turismul.

Este o cooperare excelentă cu un primar așa cum este Eugen Ion. Avem un primar concentrat pe sprijin, pe soluții, pe a depăși problemele cu care până la urmă agentul economic se confruntă, un primar care înțelege că banii vin de aici și reinvestește acești bani tocmai pentru a crea și confortul agentului economic, dar confortul turistului.

Jurilovca este o comunitate de ruși-lipoveni care a învățat și învață permanent ceea ce înseamnă turismul, ceea ce înseamnă deschiderea către lumea turismului și investițiile în această zonă. Delta sau oamenii din Deltă trăiesc din turism și pescuit. Jurilovca a învățat să armonizeze cele două componente și avem și un turism sustenabil dezvoltat în zonă, dar avem și un pescuit care se dezvoltă, se mențin atât în Razelm, ca pescuit comercial, cât și la Marea Neagră”, a declarat Cătălin Țibuleac.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*