FOTO VIDEO Eugen Ion, primarul comunei tulcene Jurilovca: “I-aș întreba pe toți politicienii de la București care au părinții la țară, dacă le convine ca părinții lor să iasă să ia o pâine cu cizmele în picioare, să nu aibă o canalizare?”

Primăria din Jurilovca. FOTO Paul Alexe

Criza guvernamentală pe care o traversează, în această perioadă, România are multiple repercusiuni asupra vieții politice, economice și sociale din țara noastră. Printre motivele care au dus la actuala stare de fapte la vârful politicii românești se numără mult discutatul Program Național de Dezvoltare Locală “Anghel Saligny”, care a pus pe poziții ce par ireconcibiabile (la acest moment!) cele mai puternice două partide aflate la guvernare, PNL și USR PLUS.

PNDL reprezintă sursa principală de finanţare pentru infrastructura locală şi are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din țară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice, în domeniile: sănătate, educație, apă – canalizare, energie termică și electrică, inclusiv iluminat public, transport / drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire și sport. Așadar, beneficiare ale acestor programe sunt, în general, comunitățile rurale, cu bugete limitate și pentru care singurele șanse de dezvoltare sunt reprezentate de finanțările europene și guvernamentale. Până în prezent, au existat două astfel de programe, PNDL 1 (2007-2013) și PNDL 2 (2014-2021).

Vreau să precizez de la început că fără aceste programe, PNDL 1 și PNDL 2, comuna Jurilovca ar fi avut cu 50 la sută mai puține investiții decât are la ora aceasta. Și, ca să ne referim la sume, din totalul de aproximativ 40 de milioane de euro, pe parcursul acestor 8-9 ani de investiții, de când sunt eu în funcție, undeva la 20 de milioane de euro au venit din fonduri naționale, în mare majoritate din PNDL 1 și PNDL 2. Am mai avut două investiții, prin Compania Națională de Investiții, tot fonduri românești, a declarat, pentru TLnews, primarul comunei tulcene Jurilovca, social-democratul Eugen Ion.

Conform acestuia, în spațiul public românesc, are loc o campanie de defăimare a acestor programe de finanțare, campanie care are drept țintă împiedicarea dezvoltării comunităților rurale.

În ultima perioadă, constat și eu cu tristețe, văd un atac virulent la tot ceea ce înseamnă investiții în zona rurală. Eu cred că este greșită această abordare și vă pot explica și de ce. Am văzut nu numai persoane publice care fac astfel de afirmații în bătăliile lor politice, am vazut și analiști politici, am văzut și realizatori de emisiuni…

Pe de o parte, nu-i condamn, pentru că își iau niște informații dintr-o parte sau cealaltă, iar fiecare are poziția lui. Eu sunt de acord că avem nevoie de autostrăzi, că avem nevoie de spitale, că avem nevoie de tot ce ar trebui să se întâmple bun în România.

În același timp, cred că nu trebuie să uităm următorul lucru: 44 la sută din populația României trăiește în zona rurală! Dacă vine cineva și-mi spune că noi trebuie să condamnăm zona rurală, în detrimentul zonei urbane, înseamnă că nu judec eu cum trebuie aceste investiții, iar aici mă refer la noi, primarii de comune”, consideră Eugen Ion.

Primarul comunei tulcene îi invită pe toți contestatarii acestor programe de tip PNDL să vină la Jurilovca și să vadă, cu ochii lor, tot ceea ce s-a realizat datorită finanțărilor naționale.

„Înainte să spunem că s-au băgat bani fără folos în comunitățile locale, eu cred că cel mai bine au văzut locuitorii fiecărei localități în parte, atunci când a fost vorba despre investiții în zona rurală. Eu vă invit să vedeți o parte dintre investițiile realizate din PNDL 1 și PNDL 2, la Jurilovca, iar aici o să mă refer, în primul rând, la tot ceea ce înseamnă sistemul de educație.

Noi, pe raza comunei, avem cinci obiective de învățământ, dintre care patru au fost finalizate de anul trecut, iar al cincilea obiectiv îl finalizăm în cursul acestui an. Investițiile au constat în reparații capitale, dotări, puteți vedea ce s-a întâmplat și ce nu s-ar fi întâmplat dacă nu erau aceste fonduri disponibile, își continuă retorica primarul Eugen Ion.

Primarul tulcean a demontat și părerea celor care spun că administrațiile publice locale din localitățile mici se feresc de accesarea fondurilor europene, preferându-le pe cele naționale pe motiv că… „din fondurile europene nu se poate fura.

„S-a propagat în spațiul public ideea că primarii nu vor să ia fonduri europene, că nu se poate fura de acolo, și merg pe zona de PNDL unde este o pușculiță. Mai mult decât fals! Jurilovca, și mă refer strict la mine, dar e valabil pentru toată lumea, deci o primărie de comună nu a putut accesa decât un milion de euro pentru apă-canal, în acest exercițiu, 2014-2021.

Asta, în condițiile în care necesarul comunei Jurilovca era de șase milioane de euro. Pentru străzi, nu am putut aplica decât pentru un milion de euro, atât era plafonul, necesarul comunei Jurilovca este de 20 de milioane de euro. Atunci, vin și întreb: este corectă afirmația celor care spun că nu am luat banii din fonduri europene și am luat din alte zone? Pentru că răspunderea este aceiași, și pentru un milion de euro și pentru 20 de milioane.

Dar eu știu că atunci când cei care vorbesc, nu o fac gratuit. Ei știu că oamenii nu verifică, că nu au timp să verifice informațiile lor, dar nu există nicăieri în codul penal o prevedere care spune că dacă un primar a furat un leu din fonduri europene ia zece ani de pușcărie, iar dacă a furat un leu din fonduri naționale ia decât un an. Trebuie, odată, să terminăm cu aceste lucruri, a punctat Eugen Ion.  

Primarul din Jurilovca nu crede că atribuirea acestor finanțări poate reprezenta o recompensă pentru primarii partidului aflat la guvernare, pentru că, la final, cel care beneficiază este cetățeanul simplu, locuitorul din zona rurală, pentru care investițiile în aceste servicii de strictă necesitate a însemnat un salt de decenii către condiții de viață civilizate și moderne, în pas cu timpurile actuale.

Această imagine a fondurilor PNDL, care ar fi un fel de recompensă de partid, din punctul meu de vedere, este departe de realitate. Eu i-aș întreba pe toți politicienii, cei care sunt acum la București și au părinții la țară, dacă le convine ca părinții lor să iasă să ia o pâine cu cizmele în picioare atunci când plouă, să nu aibă o canalizare, să se ducă la toaletă la 500 de metri în fundul curții?, întreabă, evident retoric, primarul tulcean.

„Se transmite intenționat ideea că se dau bani primarilor. Este fals! Se dau bani comunităților, unde există un primar, care a fost votat de către comunitate să realizeze niște obiective. Aceste obiective nu se pot realiza decât printr-un program bine stabilit, coerent, pe o perioadă de timp.

Astăzi, dacă ne uităm în tot ceea ce înseamnă zona rurală, în România, procentul este de 30-40 la sută fonduri europene, pentru că n-au fost posibilități de a accesa mai mult, iar restul este din PNDL. Că-i spunem PNDL, că-i spunem Anghel Saligny, este un program de investiții, nu contează numele, poate să-i spună și Programul lui Cîțu, pe mine mă interesează să am banii și să fac treabă.

Și, da, cred că orice primar, și colegii primari PNL au apreciat când fondurile au venit pe guvernarea PSD, cum și noi, primarii PSD, dacă acest program va deveni operațional vom aprecia că a fost derulat pe o guvernare PNL. Nu are nicio legătură una cu alta, dacă suntem corecți și raționali și înțelegem că a face politică și a face administrație sunt două lucruri diferite, a concluzionat Eugen Ion.  

Programul Naţional de Dezvoltare Locală este coordonat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, stabilind cadrul legal pentru implementarea unor proiecte de importanţă naţională, care susţin dezvoltarea regională prin realizarea unor lucrări de infrastructură rutieră, tehnico-edilitară şi socio-educativă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*