FOTO VIDEO Clinica de radioterapie MedEuropa Constanța oferă servicii medicale performante în tratamentul oncologic pentru pacienții din județul Tulcea

Clinica MedEuropa Constanța. FOTO Paul Alexe

Centrul de radioterapie MedEuropa Constanța reprezintă, de mai bine de doi ani, speranța la viață pentru sute de pacienți cu afecțiuni oncologice din Constanța și din județele limitrofe, Tulcea, Ialomița și Călărași. Instituția medicală de la malul mării pune la dispoziția pacienților săi aparatură medicală de ultimă generație, precum și expertiza de înalt nivel a unei echipe medicale cu specializări multiple, esențiale în abordarea eficientă a fiecărui caz oncologic. Totul, cu misiunea declarată de a reda sănătatea pacienților MedEuropa și de a le ameliora suferința, clinica constănțeană punând la dispoziția pacientului oncologic cele mai performante servicii de radioterapie, cu intenție curativă și cu scop paliativ.

Pentru a beneficia de tratament oncologic la MedEuropa Constanța, pacientul are nevoie de un diagnostic de certitudine. Ce anume presupune acest lucru și care sunt pașii pe care pacientul îi urmează înainte de a se adresa clinicii, a detaliat Dr. Corina Ionescu, medic specialist radioterapie. Ca primă recomandare, este foarte important să fim atenți la unele simptome care pot să apară.

“Diagnosticul de cancer poate fi suspicionat în urma unor semne și simptome, care pot fi diferite, în funcție de localizarea afecțiunii oncologice. De exemplu, pot să apară dureri de cap, mai frecvente decât de obicei, vertij, amețeală, tulburări de vorbire, pierderea sensibilității unui membru, epistaxis, simptome gastro-intestinale, cum ar fi greață, vărsătură, simptome genito-urinare, urinări frecvente, dureri la contactul sexual, scurgeri vaginale anormale”, a explicat, pentru Constanța NEWS, Dr. Corina Ionescu.

“Dacă observăm un astfel de simptom, este bine să solicităm, în cel mai scurt timp, o programare la medicul de familie, care ne va îndruma către medicul specialist de care avem nevoie. Dacă în urma consultului clinic se observă, de exemplu, o adenopatie laterocervicală, medicul de familie va îndruma pacientul către specialitatea ORL. Aici, medicul ORL-ist va face anamneza pacientului, examenul clinic, va îndruma pacientul să efectueze anumite investigații imagistice, în acest caz fiind vorba despre un RMN viscerocraniu și laterocervical bilateral, analize de sânge, dar și o biopsie, pentru a trimite la anatomie patologică”, a continuat medicul specialist.

Odată confirmată afecțiunea de către medicul specialist, pacientul oncologic se va adresa clinicii, având asupra sa un dosar medical care va cuprinde mai multe documente medicale, dintre care nu trebuie să lipsească examenul histopatologic.

“Diagnosticul în cancer nu se face doar pe investigațiile imagistice, se face și pe diagnosticul histopatologic. Pe investigație imagistică se observă extensia tumorală și se poate aprecia stadiul cancerului, dar este important și un examen de certitudine, care se face în urma examenului histopatologic. În urma acestor investigații, pacientul este direcționat către un serviciu de oncologie, unde va fi preluat de către un medic oncolog și unde va începe tratamentul propriu-zis. Așadar, dosarul pacientului, când ajunge la noi, la radioterapie, trebuie să includă: analize la sânge, un consult clinic, investigații imagistice, dar și examenul histopatologic, iar în anumite patologii este foarte bine să aibă și un examen imunohistochimic, care oferă detalii în plus față de examenul histopatologic”, a continuat Dr. Corina Ionescu, adăugând că tratamentul diferă de la un pacient la altul, iar modul în care acesta se va desfășura este stabilit în urma consultărilor avute de către medicii specialiști din cadrul comisiei oncologice.

“Este foarte importantă colaborarea multidisciplinară, deoarece tratamentul în cancer nu se face doar pe o singură specialitate, se face ca și chimioterapie, radioterapie, dar și chirurgie, deci este foarte importantă colaborarea dintre cele trei specialități pentru un tratament de succes”, a punctat Dr. Corina Ionescu.

Durata tratamentului oncologic depinde de mai mulți factori, localizarea afecțiunii oncologice fiind determinantă.

“Durata tratamentului diferă în funcție de localizare. De exemplu, într-un cancer de prostată tratamentul se poate întinde pe o durată de două luni de zile, se face de luni până vineri, cu pauză sâmbătă și duminică. În alte patologii, poate dura mai puțin, în jur de o lună”, a adăugat interlocutoarea noastră.

Medicul specialist recomandă efectuarea unor controale medicale periodice, precum începerea investigațiilor de specialitate în cel mai scurt timp din momentul în care organismul ne “alarmează” prin semnalele despre care s-a amintit la începutul discuției. Cu cât este descoperită afecțiunea oncologică mai devreme, cu atât cresc șansele de câștigare a luptei cu boala.

“Cele mai frecvente tipuri de cancer pe care le tratăm la MedEuropa Constanța sunt, în funcție de localizare, cancere cerebrale, precum glioblastomul, cancerele ORL au devenit destul de frecvente, precum hipofaringe, faringe, orofaringe sau cancer de laringe, chiar și unele gastro-intestinale, la stomac, iar din sfera genito-urinară, cancer de prostată, col uterin, chiar și corp uterin”, a punctat Dr. Corina Ionescu.

După încheierea terapiei, pacientul rămâne sub monitorizare medicală, păstrând legătura cu medicul oncolog, precum și cu medicii specialiști implicați în cazul său.

“După încheierea tratamentului, pacientul trebuie monitorizat, în primii doi ani, o dată la trei luni. Monitorizarea o putem face și noi, dar este recomandat să meargă la medicul oncolog. În cazul în care mai are indicație de radioterapie, ulterior, prin apariția altor probleme, recidive, va reveni la noi pentru tratament”, a spus Dr. Corina Ionescu.

În contextul actual, al pandemiei cu noul coronavirus, conducerea Clinicii MedEuropa Constanța a luat decizia de a veni în întâmpinarea pacienților săi din județul Tulcea, dar și din celelalte județe limitrofe, oferindu-le transport și cazare gratuite. De altfel, este cunoscut faptul că toate centrele MedEuropa din țară oferă servicii medicale gratuite, iar clinica din Constanța este singura din Dobrogea care pune la dispoziția pacienților săi radioterapie cu scop curativ.

“Pentru a ajuta pacienții care au o situație mai delicată financiar, dar și pentru a-i monitoriza mai bine, fiind mai aproape de noi, clinica noastră a decis să asigure transport și cazare gratuite pentru pacienții din județele limitrofe județului Constanța. Dealtfel, pacienții din celelalte județe, luați în evidență în județele de domiciliu, pot veni cu un bilet de trimitere, direct către noi, sau pot intra pe sait-ul nostru și se pot programa online, pot trimite documentele online, apoi cazul fiecărui pacient va fi preluat de către unul dintre medicii clinicii. Dacă documentele nu sunt complete se va solicita efectuarea de alte investigații. După ce dosarul pacientului este complet, se va susține cazul într-o comisie multi-disciplinară, care va stabili exact ce fel de tratament are nevoie fiecare caz în parte”, a mai explicat Dr. Corina Ionescu.

Cei care doresc să obțină o programare la Centrul de radioterapie MedEuropa Constanța au la dispoziție următoarele modalități: telefonic (021 9971), prin intermediul adresei de e-mail a clinicii (constanta@medeuropa.ro) sau direct la recepția centrului din Constanța (str. Ștefăniță Vodă, nr. 30). Pacienții care iau legătura cu centrul pe e-mail vor fi contactați telefonic, în vederea unei programări. Pentru mai multe amănunte, se poate accesa site-ul www.medeuropa.ro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*