FOTO Lucrările de consolidare a bisericii din satul Rahman, veche de peste 100 de ani, ar putea fi finalizate anul viitor

Lucrările de consolidare a bisericii din satul Rahman, veche de peste 100 de ani, ar putea fi finalizate anul viitor. FOTO: Primăria Casimcea

La inițiativa primarului comunei Casimcea, Gheorghe Țilincă, precum și a preotului paroh, Iulian Brădescu, în urmă cu aproximativ un an s-a hotărât începerea lucrărilor de consolidare și reabilitare a bisericii din satul Rahman, ce poartă hramul Sfântului Dimitrie, clădită cu mai bine de o sută de ani în urmă.

Situată pe un deal, fapt ce o face vizibilă din orice direcție ai intra în sat, biserica din Rahman, veche de 113 ani, se afla într-o stare avansata de degradare, fiind nevoie de lucrări importante de consolidare și renovare.

„Biserica din satul Rahman se află într-o stare avansată de degradare. Ne-am propus, pentru anul viitor, să alocăm o sumă importantă și să reabilităm clădirea acestei biserici, care are și o valoare istorică și arhitecturală, ea fiind o copie aproape fidelă a mănăstirii de la Curtea de Argeș. Tot aici, în curtea bisericii, vom construi una dintre cele patru case mortuare pe care le construim în comună, cuprinse în planul de finanțare prin CNI”, declara pentru TLnews, în anul 2021, primarul Gheorghe Țilincă.

Între timp, din februarie 2022, au început lucrările de consolidare a bisericii, fiind refăcut până în prezent aproximativ 60 la sută din exteriorul clădirii. Au fost făcute lucrările de reabilitare a turlelor, care sunt aproape finalizate, s-a tencuit și a fost montată tâmplărie PVC la turle, geamuri și uși. În restul de 40 de procente rămase în lucru la exteriorul bisericii sunt prevăzute reparații la acoperișul clădirii și la zonele împrejmuitoare. De asemenea, și lucrările din interior avansează cu repeziciune, astfel că se speră ca anul viitor întreaga construcție să fie consolidată și reabilitată.

„Cu nădejdea lui Dumnezeu și ajutorul domnului primar Gheorghe Țilincă dorim ca în anul 2023 să finalizam lucrările la acest lăcaș de cult, care are o istorie deosebită pentru întreaga suflare din localitatea Rahman. Țin să mulțumesc domnului primar pentru inițiativa avută întrucât din veniturile Bisericii nu se puteau executa lucrările realizate”, a spus preotul paroh, Iulian Brăescu.

Satul Rahman s-ar traduce din limba tătară prin „Dumnezeu”. Acesta este așezat în apropierea râului Topolog și îl găsim menționat pentru prima dată la sfârșitul secolului al XVI-lea, într-un registru otoman, sub denumirea de Rahman-Bey. Astfel denumit îl mai întâlnim în harta austriacă din 1790 și în harta militară rusă din 1828.

Locuitorii acestui sat sunt veniți după anul 1877 din Muntenia şi Transilvania, iar după ce s-au instalat aici principala ocupație a acestora a fost agricultura și creșterea animalelor, în special a oilor.

Construcția bisericii din Rahman, cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, a început în anul 1908 și s-a terminat în anul 1916. La clădirea acestei bisericii au contribuit cu bani enoriașii din localitate şi din satele care aparțineau pe acea vreme de comună. Biserica este așezată în partea de răsărit a satului, pe o aşezătură de piatră masivă. Are trei turle și este construită din cărămidă şi ciment și este învelită cu tablă zincată. Arhitectura este în stil bizantin, în formă de cruce, iar biserica nu este pictată. Icoane sunt pictate în lemn, în anii 1878 – 1879, iar sculptura catapetesmei este unicat dobrogean.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*