FOTO Hramul comunei Sfântu Gheorghe va fi sărbătorit în data de 6 mai

Primăria Sfântu Gheorghe. FOTO Primăria Sfântu Gheorghe

Localitatea Sfântu Gheorghe va fi în sărbătoare în data de 6 mai atunci când este programat Hramul comunei. Pe lângă manifestarea religioasă, administrația publică locală dorește să implice întreaga comunitate și a organizat și alte evenimente sportive și culturale pentru a atrage cât mai mulți oameni la această manifestare.

Hramul comunei Sfântu Gheorghe a avut loc în această așezare din toate timpurile din vorbele și poveștile  bătrânilor, iar oficial acest eveniment a fost organizat de către autorităăile locale din anul 2000. Sărbătoarea aceasta de hram este legată de prăznuirea și cinstirea Marelui Mucenic Sfântu Gheorghe.

O legendă a satului spune că pe aceste tărâmuri trăia demult un balaur uriaș, iar un voinic puternic care avea în mână o suliță dată de Dumnezeu, s-a luptat cu fiara pentru a o răpune. Încercând să scape, creatura a ajuns pe locurile unde astăzi se află localitatea Sfântu Gheorghe și a încercat să fugă în mare, lăsând în urmă un canal șerpuit. În cele din urmă a rămas brațul denumit astăzi Sfântu Gheorghe,  tânărul a reușit să omoare fiara, iar oamenii locului i-au pus numele sfântului care i-a salvat de balaur și au botezat așa satul.

Primarul Valentin Sidorencu explică de ce această manifestare are loc pe data de 6 mai.

Hramul a devenit tradițional desfășurându-se și în cadrul bisericii din sat unde se oficiază slujba prijeluită de sărbătoarea patronului localității. Deoarece în localitatea Sfântu Gheorghe trăiește o comunitate de ucraineni hramul satului se serbează pe stil vechi, adică pe 6 mai”, a spus primarul Valentin Sidorencu.  

Astfel, are loc o slujba arhierească, unde este invitat Episcopul Tulcii  Preasfințitul Părinte Visarion, care pomenește pe toți ctitorii trecuți la Domnul și apoi toți enoriașii satului sunt pomeniți pentru sănătate. În trecut, parohia  oferea o agapă frățească în curtea bisericii Sfântu Gheorghe care reunea în duhul dragostei creștine pe toți credincioșii participanți la acest eveniment deosebit din viața comunitătii de aici și a localității așezate la vărsarea Dunării în Marea Neagră.

După slujba religioasă care are loc de la ora 8.00 se dă startul celorlate manifestări.

Astfel, începând cu ora 13 copiii sunt așteptați în noul parc al comunei, unde vor avea parte de multe surprize. De la ora 13.30 se va da startul unui concurs de tricicluri electrice la care poate participa oricine a împlinit 16 ani. Cel mai rapid va fi recompensat cu 600 de lei, locul 2 va primi 400 de lei, iar locul 3 – 200 de lei.

De la ora 14 este programat un recital Recital Alfa Band Original și tot de la aceeași oră cei prezenți la manifestare sunt așteptați în parcul nou, la o cabină pregătită special unde pot face fotografii personalizate.

O nouă întrecere sportivă este anunțată de la ora 15. Atunci se va da startul de la km 0 al Dunării la concursul de tras la rame. Și aici cei mai buni participanți vor fi premiați. Astfel, locul 1 va primi 1.000 de lei, locul 2 – 700 de lei și locul 3 – 500 de lei.

De la ora 17 are loc recitalul următoarelor coruri: “Ciornie More” din Sfântu Gheorghe, “Katarlezka Zora” din Sfântu Gheorghe, “Perva zora” din Sulina, “Veselka” din Caraorman și “Lilia” din Fântâna Mare.

De la ora 18.00 sunt premiate are loc premierea perechilor care împlinesc 50 de ani de căsătorie, iar de la 18.30 are loc o tombolă cu premii.

Urmează apoi alte concursuri. De la ora 19.00 este programat un concurs de tras sfoara, iar de la 19.30 un concurs de dans. Și la acest ultimul concurs vor exista premii, locul 1 va primi 500 de lei, locul 2 – 300 de lei și locul 3 – 200 de lei.

Ziua se va încheia cu un concert Nicu Paleru de la ora 20 și un foc de artificii de la ora 22.

Ne așteptăm să participe întregul sat, copii, părinți, bunici. De obicei locuitorii satului își invită persoanele dragi, rudele plecate de mult timp din sat,frați, surori.  De asemenea, așteptăm turiștii cunosc însemnătatea evenimentului și își petrec vacanțele și în jurul acestei perioade, dornici să vadă tradițiile și obiceiurile culturale și culinare ale satului nostru”, a declarat primarul Valentin Sidorencu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*