AMDTDD: „PNL Tulcea a început lupta împotriva turismului din Delta Dunării”

Delta Dunării

Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, organizație non-guvernamentală, înființată în urmă cu trei ani în vederea corelării la legislația europeană și românească, a acționat, încă din prima zi de funcționare, ca o legătură absolut necesară între autoritățile locale din județul Tulcea și mediul de afaceri din domeniul turismului. Acest tip de asocieri sunt definite în Legea 275/2019, care reglementează organizarea și desfășurarea activității de turism în România.

În cei trei ani de existență de până acum, activitatea AMDTDD s-a axat pe promovarea destinației turistice Delta Dunării și Dobrogea de Nord, pe medierea modificărilor legislative cerute de mediul de afaceri din turism și pe promovarea unui turism responsabil, singurul potrivit într-o rezervație a biosferei cum este Delta.

Încă de la înființare, membrii Asociației au fost și sunt reprezentanți ai investitorilor în turismul din Delta Dunării și Dobrogea de Nord, precum și Unități Administrativ Teritoriale din județul Tulcea (Consiliul Județean, Primăria Tulcea, Primăria Jurilovca, Primăria Crișan, Asociația Comunelor din România, filiala Tulcea, etc.). De asemenea pentru toate acțiunile de promovare organizate, AMDTDD a colaborat și cu autoritățile locale și cu agenți economici care nu sunt încă membri ai Asociației, dar care beneficiază implicit ca urmare a redefinirii și dezvoltării turismului deltaic.

În cei trei ani de activitate, AMDTDD a avut venituri doar din cotizațiile membrilor și din sponsorizări, reușind să organizeze 54 de acțiuni de promovare a turismului deltaic, reflectate în 1.350 de materiale apărute în presa națională și internațională.

Activitatea AMDTDD a fost răsplătită prin creșterea numărului de turiști timp de doi ani consecutiv (2018, 2019), iar destinația turistică a rezistat primului an al pandemiei mai bine decât altele, tocmai prin promovarea turismului responsabil și a condițiilor de siguranță sanitară.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții asociației susțin că, de câteva luni, AMDTDD este ținta unor atacuri abuzive venite tocmai din partea PNL.

„Din păcate, se pare că în noua logică politico-administrativă instaurată în România de la finalul anului trecut, lucrurile bune și activitățile care dau rezultate trebuie pedepsite. În ciuda reușitelor incontestabile ale Asociației, de câteva luni, AMDTDD este ținta unor atacuri abuzive venite tocmai din partea partidului care susține, la nivel declarativ și doctrinar, investițiile private, parteneriatul public-privat și dezvoltarea României prin ea însăși.

Deși AMDTDD nu are nici culoare politică și nici nu desfășoară asemenea activități, totuși, după alegerile din 2020, filiala tulceană a Partidului Național Liberal a început o ofensivă acerbă împotriva Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, în speranța, probabil, că desființarea acesteia ar putea ține loc de măsuri coerente în interesul cetățenilor sau că anularea performanțelor AMDTDD va duce la stoparea pandemiei. Din nefericire, ofensiva PNL Tulcea este îndreptată nu doar împotriva Asociației, ci și a membrilor acesteia, reprezentanți ai unei industrii care, în ciuda greutăților întâmpinate în 2020 și în 2021, au continuat să funcționeze, asigurând atât locuri de muncă pentru populația județului Tulcea, cât și venituri din impozite și taxe pentru statul român. În ultimele trei luni calendaristice, probabil la inițiativa și instigarea președintelui organizației județene, PNL Tulcea, prin aleșii săi în Consiliul Local Tulcea și în Consiliul Județean Tulcea, a determinat retragerea Primăriei Tulcea și, astăzi, a Consiliului Județean Tulcea, din Asociație”, au transmis sursele citate.

Mai mult, ei susțin că deciziile au fost luate în lipsa unor argumente valide, în susținerile lor publice membrii PNL Tulcea oscilând între considerații personale nesusținute de date reale și, uneori, adevărate fake-news.

„Ne-am asumat, încă de la început, caracterul apolitic al Asociației, singurele noastre scopuri fiind promovarea și susținerea turismului durabil în Delta Dunării și, implicit, îmbunătățirea vieții celor care trăiesc în zonă. Dacă, în cei trei ani de activitate, nu am venit în întâmpinarea dorințelor unor politicieni de a le promova imaginea, nu am făcut-o din greșeală, ci a fost un demers asumat. Știm că acest lucru îi poate deranja pe cei ahtiați după imagine realizată pe spinarea muncii altora, dar, repetăm, nu acesta este scopul Asociației noastre”, se mai arată în documentul citat.

Pentru o corectă comparație a resurselor financiare aflate la dispoziția altor asociații similare, Asociația Județeană de Turism Sibiu primește, lunar, 15.000 de lei de la Primăria Sibiu și 25.000 de lei de la Consiliul Județean Sibiu. De asemenea, Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune a avut alocată, pentru anul 2020, suma inițială de 8.351.820 de lei, din care, din cauza pandemiei, s-au virat în final 3.585.982 de lei. Asemeni tuturor membrilor AMDTDD, atât Primăria Tulcea cât și Consiliul Județean contribuiau financiar prin plata unei cotizații lunare în valoare de 2.000 de lei. Conștientă de dificultățile financiare ale unui județ precum Tulcea, AMDTDD nu a solicitat niciodată sume similare cu ale altor județe, de la autorități sau de la membri, având nevoie doar de deschiderea acestora la dialog și de înlăturarea piedicilor birocratice care stau în calea dezvoltării turismului deltaic.

„Retragerea forțată politic a CL și CJ Tulcea din AMDTDD este, din păcate, un semnal extrem de prost pentru industria ospitalității din Tulcea, Partidul Național Liberal Tulcea arătându-le operatorilor din turism că, tocmai în aceste momente grele din punct de vedere economic, nu are nici o intenție de a sprijini nici mediul privat și nici dezvoltarea durabilă a regiunii.

Cei trei ani de existență ai Asociației reprezintă, în lipsa unui buget de dimensiuni mari, un efort susținut din partea tuturor membrilor, mult voluntariat și rezultate mai mult decât notabile. Suntem obișnuiți cu greutățile, știm cum să le înfruntăm, dar am fi sperat ca ele să nu fie ridicate chiar de către cei ce ar trebui să ne fie parteneri onești. Considerăm retragerea celor două UAT-uri din Asociație o pierdere temporară, provocată de accese nejustificate de autoritarism și suntem convinși că bunul-simț și normalitatea vor învinge, în cele din urmă și vom relua în viitor colaborarea cu Primăria și Consiliul Județean Tulcea. Până atunci, însă, nu ne vom întrerupe eforturile susținute de promovare a Deltei Dunării și suntem convinși că vom reuși, fie și doar prin noi înșine. Doar uniți suntem mai buni”, au mai precizat sursele citate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*