VIDEO Stadiul proiectului Pod rutier suspendat peste Dunăre a fost prezentat la Tulcea

Stadiul lucrărilor la podul de peste Dunăre. FOTO Captură Video

La sediul Consiliului Județean Tulcea, la invitația președintelui Horia Teodorescu, reprezentanții Asocierii de firme Astaldi și IHI Infrastructure Systems Co., constructorul podului suspendat peste Dunăre, Tulcea – Brăila, dar și reprezentanții beneficiarului Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere au realizat o amplă prezentare a stadiului lucrărilor la această investiție majoră. 

Astfel, din partea constructorului au fost prezenți Andrea Danese – director general adjunct pentru Europa, Pier Luca Canino – director de țară pentru România, Dragoș Burlan – director tehnic, Giorgio Carappetta – manager de proiect și Kudo Mitsuhiro – manager de proiect, în timp ce beneficiarul CNAIR a fost reprezentat de Sorin Scarlat – director general adjunct și Raul Mag – director de proiect.

„Poate mai sunt mulți tulceni neîncrezători cu privire la finalizarea acestui proiect de importanță extraordinară pentru România, pentru Dobrogea, pentru Tulcea. Acest proiect se află în desfășurare, fapt pentru care astăzi facem o prezentare a stadiului lucrărilor la ora actuală. Termenul de finalizare a construției prevăzut în contact va fi respectat astfel că această investiție va fi dusă la bun sfârșit“, a declarat președintele Horia Teodorescu.

Potrivit prezentării făcute de directorul tehnic Dragoș Burlan, proiectul în sine nu cuprinde doar podul suspendat, ci și un drum de circa 23 km, care va face legătura între Brăila și Jijila, 19 km fiind în județul Tulcea. Contractul a fost semnat în luna ianuarie 2018, ordinul de începere a lucrărilor pentru proiectare fiind dat pe 2 martie 2018. Contractual erau prevăzute 12 luni de proiectare, dar pe data de 21 decembrie s-a dat ordinul de începere a execuției, având proiectul tehnic aprobat și fiind obținute toate autorizațiile și aprobările necesare.

„Suportul pe care ni l-au dat autoritățile publice centrale și locale a fost unul nemaintâlnit de noi: într-un termen de aproape trei luni de zile, s-au efectuat exproprierile, s-a înnoit avizul de mediu, s-au transferat șase hectare de pădure de la Ministerul Pădurilor la cel al Transporturilor și s-a defrișat zona.
Conform graficului de lucrări, executăm de pe 21 decembrie 2018 până la începutul lui aprilie 2019 lucrări pregătitoare. Aceste lucrări pregătitoare efectuate până în prezent ne permit să lucrăm în zona Dunării la cei doi piloni centrali pe toată durata anului, în așa fel încât nu vor fi oprite lucrările din cauza nivelului ridicat al Dunării. Lucrările efective la fundațiile podului, atât la cele două blocuri de ancoraj, cât și la cele două fundații de la pilonii centrali vor începe în luna aprilie, când vom realiza atât pereți mulați cât și coloanele forate“, a precizat Drogoș Burlan.

În zona Jijila, în două luni de zile constructorul a reușit să realizeze un mic „palm“, în vederea asigurării frontului de lucru pe toată perioada anului pentru a fixa cei doi piloni în sol. De asemenea, toate platformele și drumurile dintre ele vor avea o înălțime de circa 8 metri pentru a asigura frontul de lucru pe toată durata anului. În condițiile în care Dunărea va începe să crească în câteva săptămâni, această activitate de pregătire a terenului începută de circa două luni și jumătate va fi finalizată în următoarele trei săptămâni, astfel încât anul acesta să fie terminate lucrările la fundațiile celor două blocuri de ancoraj. Potrivit estimărilor constructorului, la fundațiile de la turnuri, lucările vor fi finalizate în lunile ianuarie sau februarie 2020.

„Ne-am luat măsurile pentru a putea asigura lucrul nu numai pe toată durata anului. Vor fi niște activități continue, 24 din 24, șapte zile pe săptămână, 30-31 de zile pe lună, 365 de zile pe an. Putem să vă spunem că la sfârșitul lui 2022, începutul lui 2023, această lucrare va fi finalizată și vom putea folosi acest drum de 23 de kilometri și primul pod suspendat din România“, au dat asigurări reprezentanții Astaldi.

Pe de altă parte, beneficiarul CNAIR face eforturile necesare pentru asigurarea reurselor financiare. Pentru acest an, în bugetul acestei investiții este prevăzută o sumă de aproape 600 de milioane de lei cu posibilitatea majorării ei la rectificările bugetare. Astfel, reprezentanții CNAIR au dat asigurări că, din punct de vedere financiar, nu există nicio barieră în finanțarea acestei investiții.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*