VIDEO Caz de încălcare a legii electorale, la Tulcea. Un candidat la funcția de primar este acuzat că și-a făcut campanie electorală în incinta unui liceu!

Liceul Tehnologic Henri Coandă Tulcea

Suspiciune de încălcare a legii cu privire la organizarea alegerii autorităților administrației publice locale. Unul dintre candidații la funcția de primar al municipiului Tulcea, liberalul Ștefan Ilie, este acuzat că, în prima zi a noului an școlar s-a fi aflat la Liceul Tehnologic Henri Coandă din orașul dunărean, unde și-a făcut propagandă electorală într-o clasă în care se aflau elevi de a XII-a, atât majori, dar și minori! Asta, în condițiile în care părinții sau alte rude ale elevilor nici măcar nu au putut intra în incinta instituției de învățământ, din cauza măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului.

Astfel, conform unei înregistrări postate pe YouTube, de către Click.ro, un elev prezent la întâlnire povestește, sub anonimat, cum politicianul și-a făcut campanie electorală, spunându-le elevilor ce va face pentru ei dacă îl vor vota! Mai mult, pentru a fi convinși să rămână în clasă, unul dintre directorii liceului i-ar fi mințit că vor discuta despre abonamentele pe mijloacele de transport în comun, problemă ridicată de reprezentanta Consiliului elevilor din liceu.

Ni s-a spus să mergem la clasa de franceză, unde domnul director ar avea ceva să ne spună în legătură cu abonamentele pe autobuz. Când am intrat în clasă, domnul director Tiuliumeanu era împreună cu domnul Ștefan Ilie (…). După ce s-au adunat majoritatea elevilor de clasa a XII-a, domnul director a făcut o scurtă prezentare, spunând că domnul Ștefac Ilie este un prieten mai vechi și că ar vrea să ne vorbească ceva despre alegeri.

Ni s-a spus despre ce vrea el să facă în Tulcea, despre locuri de parcare, despre autobuze, iar spre final ne-a spus că ar trebui să-l alegem pe cel care credem că face cel mai mult bine orașului, moment în care domnul director a făcut semn spre el. (…) Dintre cei prezenți la întâlnire erau și elevi care nu împliniseră 18 ani, a dezvăluit elevul, în înregistrarea postată de Click.ro, acesta motivându-și gestul prin faptul că a considerat nedrept că toți părinții elevilor din clasale mici au fost ținuți afară, după gardul instituției de învățământ, în timp ce politicianul a fost introdus în școală chiar de către directorul instituției.

Cadrul didactic vizat în povestirea elevului este Mihai Tiuliumeanu, directorul adjunct al Liceului Tehnologic Henri Coandă din Tulcea. De altfel, în postările sale în social-media, acesta nu și-a ascuns susținerea pentru candidatul PNL la funcția de primar al municipiului Tulcea, ceea ce este, evident, dreptul său. În schimb, acesta nu a dorit să ne explice de ce a încălcat, cu bună știință, legea, facilitând o întâlnire electorală a favoritului său, în incinta unei unități de învățământ.

După cum probabil știți, a fost depusă o plângere în acest caz, la Autoritatea Electorală Permanentă. Așteptați, la fel ca și noi, răspunsul oficial și vă veți lămuri cum a stat treaba și dacă s-a făcut campanie în școală ori ba. Acesta este punctul meu de vedere, a transmis jurnaliștilor Tulcea NEWS, prin intermediul unui mesaj SMS, Mihai Tiuliumeanu.

Conform Legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, la Secțiunea a 7-a, art.65 (4), se prevede că Este interzisă organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în spaţiile din şcoli şi universităţi în perioada de desfăşurare a cursurilor.

Evident, la aflarea faptului că o persoană care nu are legătură cu liceul respectiv a putut intra în interior și, mai mult, și-a făcut campanie electorală, părinții rămași după gardurile instituției de învățământ s-au revoltat.

Dumneavoastră, ca și părinte, cum v-ați simți? Chiar nu mi se pare OK. Regulile ori sunt făcute pentru toată lumea, dar pentru binele copiilor noștri ne-am conformat…, a declarat, pentru Tulcea NEWS, Larisa Prundoiu, mămică ce are trei dintre copiii săi la aceiași unitate de învățământ, dar în clasele mai mici.

“Chiar atâta mârșăvie pentru un ciolan? Toți fugim după un codru de pâine pe care să-l mâncăm, dar nici în halul acesta. Pentru noi, ca părinți, a fost pandemie, da? Dar pentru nenea ăsta (n.r.: candidatul Ștefan Ilie) nu mai este pandemie? De unde Dumnezeu să știu că poate era bolnav și a dus virusul în școală…, a continuat, indignată, Larisa Prundoiu.

Aceasta a avut, dealtfel, o postare pe pagina personală de Facebook, în care își exprima îngrijorarea față de acest incident, postare în urma căreia a fost contactată telefonic de către directorul adjunct. În înregistrarea telefonică pusă la dispoziția noastră de către această mămică, se poate auzi cum directorul adjunct Mihai Tiuliumeanu recunoaște că a fost ideea sa de a-l aduce la liceu pe politician, pentru a discuta o inițiativă a Consiliului elevilor, și îi solicită Larisei Prundoiu să șteargă de pe Facebook postarea în care relatează întâmplarea, pentru că aruncă o școală întreagă în aer, cu tot” și “exact asta ne mai lipsește, în nebunia asta de Covid, să ne hărțuiească toți dobitocii din presă!

Tiuliumeanu îi spune interlocutoarei sale că a înțeles greșit totul, că de fapt nimeni nu i-a împiedicat pe părinți să intre în școală, ci doar a fost o măsură de precauție după ce, în anii trecuți, părinții elevilor de etnie romănu mai puteau fi scoși din clase.

Mai mult, văzând că n-o poate convinge pe femeie să renunțe la postare, cadrul didactic schimbă discursul și o acuză pe aceasta că este o susținătoare a contracandidatei lui Ștefan Ilie și că, de fapt, nu are copiii elevi în unitatea de învățământ, ci doar a declanșat tot scandalul în scop electoral.

“Nicidecum, eu nu am nici în clin, nici în mânecă… În primul rând, eu nu am domiciliu pe Tulcea și nu am cum să particip la vot. Dacă eram, nu știu, în limbă după unul dintre ei, dar pe mine nu mă interesează… Pentru mine toți sunt egali, eu mi-am creat o opinie a mea, noi alegeri, noi minciuni, nu mă aștept ca nimeni să mai facă ceva pentru noi, ca și popor”, a mai spus, amar, Larisa Prundoiu.

“Vreau să adaug că nu am nimic de reproșat cadrelor didactice, sunt foarte mulțumită de modul în care copiii mei primesc educație în cadrul școlii, dar nu mi s-a părut normal ce s-a întâmplat. În fond, mi-am exprimat nemulțumirea pe pagina personală de Facebook și cred că este dreptul meu, a încheiat aceasta.

Cazul a ajuns, acum, în atenția Autorității Electorale Permanente și rămâne de văzut cum vor judeca instituțiile competente această încălcare a legilor în vigoare, în ceea ce îl privește pe candidatul Ștefan Ilie, precum și a regulamentelor școlare, în privința directorului adjunct Mihai Tiuliumeanu.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*