Sărbătoarea Sfinților Martiri de la Niculițel: Zotikos, Attalos, Kamasis și Filippos – ocrotitorii Episcopiei Tulcii

Sărbătoarea Sfinților Martiri de la Niculițel: Zotikos, Attalos, Kamasis și Filippos – ocrotitorii Episcopiei Tulcii. FOTO Prefectura Tulcea

An de an, în zilele de 3 și 4 iunie, Episcopia Tulcii își serbează cu mare solemnitate pe ocrotitori ei: Sfinții Zotikos, Attalos, Kamasis și Filippos martirizați la Noviodunum (Isaccea, jud. Tulcea) și sec. al IV-lea și reînhumați ulterior în cripta de la Niculițel.

Anul acesta sărbătoarea Sfințiilor Mucenici de la Niculițel amintește și se două evenimente legate de istoria cinstirii lor: se împlinesc 50 de ani de la descoperirea Sfintelor Moaște în anul 1971 și 20 de ani de la debutul sărbătorii și manifestărilor organizate cu prilejul cinstirii sfinților.

Sărbătoarea a început joi seară la mănăstirea Cocoș, care adăpostește Sfintele Moaște ale Sfinților încă din anul 1973, prin slujba Vecerniei cu Litie și Priveghere, oficiată de către PS Visarion, Episcopul Tulcii. Ulterior raclele cu Sfintele Moaște au fost duse și depuse în martirionul de la bazilica din Niculițel unde au fost descoperite.

Vineri, 04 iunie, începând cu ora 09.30 un sobor de preoți și diaconi condus de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos și PS Visarion, a oficiat sfânta liturghie în cinstea sfinților martiri, la slujbă participând credincioși pelerini din Tulcea, Constanța, Galați și din alte zone ale țării.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către ÎPS Teodosie al Tomisului, iar răspunsurile au fost oferite de către Grupul coral al Episcopiei Tulcii „Tebe poem”.

Sărbătoarea s-a încheiat numai după ce toți creștinii care au participat la slujbă au trecut prin fața baldachinului cu sfinte moaște și s-au închinat și rugat sfinților pentru sănătate și pentru a fi rugători puternici în fața lui Dumnezeu pentru sufletele lor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*