Sărbătoarea celor mai vechi sfinți din România, Epictet și Astion de la Halmyris

Sărbătoarea celor mai vechi sfinți din România, Epictet și Astion de la Halmyris. FOTO Episcopia Tulcii

Anul acesta se împlinesc 21 de ani de la descoperirea celor mai vechi sfinți cunoscuți cu numele de pe teritoriul României, Sf. Mucenici Epictet preotul și Astion monahul. Încă de la descoperirea lor, în august 2001, sărbătoarea din data de 8 iulie adună la mănăstirea Halmyris, unde se construiește cea mai mare biserică din Eparhia Tulcii, numeroși credincioși din Dobrogea, dar și din alte zone și județe ale țării.

Sărbătoarea prilejuită de împlinirea a 21 de ani de la descoperirea Sf. Epictet și Astion a început din ajun, joi 7 iulie, și a continuat vineri dimineață prin săvârșirea slujbei aghesmei și a Sf. Maslu, după care un sobor de arhierei, ieromonahi, preoți și diaconi a oficiat sfânta liturghie, de față fiind credincioși și pelerini și reprezentanți ai autorităților locale. Pe tot parcursul slujbei, credincioșii au putut să cinstească moaștele Sfinților Epictet și Astion depuse spre venerare într-un spațiu special în afara bisericii.

Sf. Mc. Epictet și Astion sunt socotiți întocmai cu Sfinții doctori fără de arginți: Pantelimon și Ermolae.

În luna august a anului 2001, în urma cercetărilor arheologice efectuate de o echipă româno-americană în antica cetate aflată pe brațul Sf. Gheorghe al Dunării, a fost descoperit martirionul care adăpostea sfintele moaște ale Sf. Epictet și Astion.

Sfântul Epictet preotul şi tânărul Astion au fost martirizați în cetatea Halmyris (Myris) în data de 8 iulie, în anul 290, pe teritoriul fostei Sciția Mică, Dobrogea de astăzi, urmele cetății, aflate la câteva sute de metri de mănăstire, fiind vizitate anual de numeroși credincioși și turiști.

Biserica Mănăstirii Halmyris se află în lucrări de construcție încă din anul 2002, iar din anul 2008 păstrează spre venerare, la demisol, raclele cu cei mai vechi sfinți din România.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*