România conduce un Centru Internațional de Studii Avansate. O sesiune despre Delta Dunării a avut loc la Tulcea

Sesiune de lucru la Centrul de cercetări Danubius - Murighiol. FOTO CJ Tulcea

În cadrul proiectului „Strategie și acțiuni pentru pregătirea participării naționale la proiectul Danubius RI” a avut loc o sesiune de lucru la Centrul de cercetări Danubius – Murighiol, tematica fiind „Componenta românească a Danubius RI-Hub-ul de la Murighiol, Centrul de Date, Super-site-ul Delta Dunării.

Centrul Internațional de Studii Avansate pentru sisteme râuri-mare îşi propune să fie infrastructura de cercetare pan-europeană a cercetărilor interdisciplinare care au ca scop fundamentarea managementului integrat al acestor sisteme la nivelul intregului bazin hidrografic.

O atenţie specială este acordată mediilor de tranziţie (delte, estuare), încă insuficient cunoscute şi înţelese în detaliu. DANUBIUS-RI va oferi o infrastructură de cercetare pan-europeană care va umple acest gol oferind access la o gamă largă de sisteme europene fluviu-mare, facilităţi de cercetare şi expertiză, şi va face posibilă cercetarea acestor sisteme în Europa şi în întreaga lume. Rezultatele ştiinţifice vor fundamenta soluţii de management integrat al acestor sisteme în ansamblul lor.

DANUBIUS-RI este o propunere de infrastructură distribuită, care va avea nucleul central în Delta Dunării. Tot România va găzdui şi Centrul de Date al Infrastructurii. DANUBIUS-RI are în componenţă facilităţi de cercetare, grupate în noduri, centre de excelenţă ce vor oferi facilităţi şi servicii de stocare şi furnizare a datelor, facilităţi experimentale şi măsurători în situ, capabilităţi analitice de ultimă generaţie şi punerea în aplicare a procedurilor standardizate şi de control al calităţii. Nodul pentru observaţii şi măsurători va fi coordonat de către Laboratorul de Ştiinţe Marine din Plymouth, Marea Britanie, Nodul pentru analize va fi coordonat de către Institutul Federal de Hidrologie din Germania, Nodul pentru Modelare va fi coordonat de către Institutul de Ştiinte Marine din Italia iar cel de Guvernanţă de către DELTARES, din Olanda.

„Asistăm la un eveniment deosebit de important pentru Delta Dunării. Dinamica acestei zone extraordinare va fi analizată în detaliu, cu echipamente de ultimă generație. Cercetările ce vor fi efectuate aici vor fi o sursă extraordinară de informații relevante pentru tot bazinul hidrografic al Dunării. Este vorba de componenta românească a Danubius-RI care cuprinde și realizarea Supersite-ului acestei rezervații, practic un laborator natural reprezentat de Delta Dunării, o zonă de studii, măsurători și modelări complexe și aprofundate”, a spus în cadrul sesiunii de lucru vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Petre Badea.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*