Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu: „Vrem să păstrăm Spitalul Județean neinfectat cu coronavirus”

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu. FOTO CJ Tulcea

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu a făcut o trecere în revistă a ultimelor măsuri luate la nivel local pentru combaterea răspândirii noului coronavirus.

Una dintre acestea se referă la începerea activității la laboratorul Direcției Sanitare Veterinare Tulcea respectiv analiza probelor recoltate de la persoanele suspecte de infectare cu COVID 19.

„În ceea ce privește laboratorul pentru analize sper că va intra în funcțiune în prima parte a săptămânii, adică se vor putea începe analizele pentru persoanele care prezintă simptome privind contaminarea. Vineri am fost la Direcția Sanitar Veterinară, se lucrează foarte bine cu o echipă de la Spitalul Județean Tulcea. Termenul pe care l-am discutat cu constructorul este ca vineri să se finalizeze lucrările, astfel încât filtrul să respecte normele de protecție pentru cei care lucrează în laborator. Sper ca săptămână viitoare să putem avea primele analize.
Mai este necesar un training al medicilor la București. Specialiștii de la DSV au capabilitatea să efectueze aceste analize dar ne gândim să suplimentăm și cu alte cadre medicale din SJU, astfel încât să avem flux continuu, pentru a putea face cât mai multe analize, dacă va fi nevoie.
Au venit și kiturile de extracție precum și kiturile de multiplicare astfel încât nu ar mai fi niciun fel de problemă pentru efectuarea analizelor. Sper ca la Tulcea să nu fim puși în situația de a utiliza aceste kituri sau să utilizăm doar un număr restrâns dintre ele“, a declarat președintele Horia Teodorescu.

La Secția de boli infecțioase din cadrul SJU, vor fi amenajate anumite saloane pentru persoanele care prezinte simptome de COVID 19.

„Dorința noastră este ca Spitalul Județean de Urgență, clădirea principală, să rămână pentru patologiile normale. Doar în cazul în care lucrurile vor evolua într-o direcție nefavorabilă, să ajungem într-o ultimă fază să folosim corpul principal al spitalului pentru COVID 19. La secția de boli infecțioase pregătim saloanele astfel încât infecțiile ușoare și medii să poată fi rezolvate, aici, la Tulcea. Din discuțiile cu medicii, a reieșit că lipsesc medicamentele specifice. În momentul de față, singurele spitale care au medicamente sunt cele mari din București și cele nominalizate pentru tratarea pacienților infectați. Sperăm ca Ministerul Sănătății să găsească soluții pentru aprovizionare, pentru că există sume alocate dar nu se găsesc medicamentele pe piață.
Este foarte important pentru noi, la Tulcea, să păstrăm Spitalul Județean neinfectat. Dorința noastră este ca patologiile medii și ușoare să le ținem sub tratament aici, iar cele foarte grave să le ducem la spitalele unde există dotarea și experiența necesară. Dumnezeu ne-a protejat și a existat și o disciplină a cetățenilor, astfel încât, până în momentul de față, suntem într-o situație bună față de alte județe“, a precizat președintele Teodorescu.

În ceea ce privește cele 40.000 de măști din China, acestea au ajuns în Istanbul, dar a apărut neșansa prin închiderea spațiului aerian al Turciei.

„Se încearcă aducerea lor cu un alt transport special, partea chineză se ocupă de acest lucru. Sper ca până la sfârșitul săptămânii să avem aceste măști la București, transportul fiind rezolvat de la București până la Tulcea. În ceea ce privește alocările din partea Consiliului Județean, am vorbit inițial de 100.000 de măști, dar avem în contractare 132.000 de măști prin mărirea sumei alocate. Contractul este semnat, termenul de livrare este de o săptămână. Sunt probleme puse de furnizori în ceea ce privește transportul, respectiv avioanele disponibile să aducă aceste măști din China, Coreea, Turcia, celelalte țări fiind închise pentru exportul de mărfuri specifice în această perioadă“, a declarat șeful administrației județene.

De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean a anunţat că se intenționează achiziţionarea a două tuneluri pentru dezinfectare, care vor fi montate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea, pentru persoane, și în curtea Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pentru ambulanțele SMURD şi SAJ.

Legat de problema cazării medicilor din spitale în spații hoteliere, fapt stabilit prin ordonanță militară, președintele Horia Teodorescu consideră că există ambiguități în textul ordonanței privind modul în care trebuie procedat pentru cazarea cadrelor medicale:

„Mă refer la faptul că pentru personalul Spitalului se discută doar de cazare, fără a se pomeni de masă. Pentru cei detașați, se prevede și cazare, și masă. Decidenții ar trebui să se gândească și la aspectul financiar pentru autoritățile județene. Le este ușor să ne transmită doar sarcini, fără acoperire financiară. Disponibilitatea financiară a Consiliului Județean este undeva la limită, ca o ață care stă să se rupă. Am inițiat o documentație către Comitetul pentru Situații de Urgență, prin care fac referire la această problematică, solicitând din partea Guvernului alocare de fonduri către autoritățile locale“.

 

„Vreau să mulțumesc tuturor celor care s-au implicat, sunt și persoane fizice și agenți economici, care așa cum au putut s-au implicat în sprijinirea tuturor acțiunilor, atât cu materiale medicale necesare, uneori și cu aparatură. Vreau să mulțumesc în mod special medicilor, sunt în prima linie a frontului, dar și tuturor structurilor din MAI și MapN, tuturor celor care desfășoară această muncă delicată în aceste zile“, a mai declarat președintele Horia Teodorescu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*