Nurcă europeană, capturată la vest de Isaccea

Nurca europeană. FOTO Mihaela Cristescu

O echipă a Universității „Dunărea de Jos” din Galați (Mihaela Cristescu, Adina Popescu, Aurelia Nica, Daniela Cristina Ibanescu) împreună cu un angajat al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării – Tulcea (Gheorghe Bucur) au capturat, marți, o nurcă europeană la vest de Isaccea, ceea ce reprezinta cea mai vestică înregistrare recentă a nurcii europene din Rezervația Biosferei Delta Dunării și în același timp din România.

“Dacă în zona inundabilă Isaccea – Tulcea avem mai multe observații din ultimii 20 de ani la nurca europeană, la vest de Isaccea nu avem informații recente. Anul trecut am realizat o expediție între Cotul Pisicii și Isaccea pentru identificarea prezenței prin mai multe metode, însă fără succes. La planificarea expedițiilor pentru anul 2022, pentru zona Cotu Pisicii – Tulcea (in cadrul proiectului “Revizuirea planului de management și a regulamentului RBDD” Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este responsabilă pentru investigațiile dintre Cotul Pisicii și Tulcea -Dunarea și Complexul Acvatic Somova – Parches) am decis să repetăm investigațiile în aceleași zone din anul 2021, considerând de o maximă importanță dovedirea prezenței actuale a nurcii europene aici.

Pe de o parte cunoașterea cu mare acuratețe a distribuției nurcii europene ne permite să putem considera (și a încerca să dovedim în viitor) că nurca este prezentă și mai departe de Cotul Pisicii (de exemplu Valea Prutului și Balta Mică a Brăilei)! “, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării.

În cadrul proiectului “Revizuirea planului de management și a regulamentului RBDD” COD MYSMIS 2014+ 123322, subactivitatea – a7 I a3 Inventarierea şi cartarea speciilor de mamifere, echipa de cercetători și personal suport (coordonați de dr. Marinov Mihai) ai Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării – Tulcea împreună cu echipa Universității „Dunărea de Jos” din Galați precum și alți experți subcontractați realizează monitorizări și cercetări la mamiferele de interes comunitar din RBDD/ROSCI0065.

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în calitate de beneficiar al finanțării și în parteneriat cu patru entități, implementează proiectul „Revizuirea planului de manage-ment și a regulamentului RBDD”, cod SMIS 2014+ 123322, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 -2020, Axa Prioritară 4 – Protecţia mediului prin măsuri de conservare a biodiversităţii, monitorizarea calităţii aerului şi decontaminare a siturilor poluate istoric, Obiectivul 4.1 Creșterea gradului de protecţie şi conservare a biodiversităţii şi refacerea ecosis-temelor degradate. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă Revizuirea Planului de Management si a regulamentului Rezervației Biosferei Delta Dunării, arie naturală protejată, sit Natura 2000, pentru creșterea gradului de protecție si conservare a biodiversității.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*