Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Tulcea a fost redeschis

FOTO Consiliul Județean Tulcea

Tulcenii și turiștii pot vizita Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Tulcea, redeschis după ce a fost închis timp de patru ani, pentru un proiect de restaurare.

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a participat, alături de Sorin Ailincăi, managerul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) „Gavrilă Simion“ și de Iuliana Titov, șef serviciu în cadrul Muzeului de Etnografie și Artă Populară,  la o conferință de presă organizată pentru a marca inaugurarea investiției privind modernizarea muzeului de etnografie tulcean, obiectiv muzeal ce face parte din Institutul de Cercetări Eco – Muzeale „Simion Gavrilă“ Tulcea.

„Acest muzeu se dorește a fi un popas în traseul turistic al celor care ne trec pragul, care se îndreaptă spre Delta Dunării sau spre municipiul Tulcea. Este o altă îmbogățire a patrimoniului ICEM, iar în acest sens vreau să vă reamintesc că recent a fost redeschisă Casa Panaghia, iar în  curând urmează să recepționăm investiția privind Farul Sulina. Îmi exprim convingerea că specialiștii ICEM vor gestiona cât mai bine tot acest patrimoniu, unul foarte bogat (vă reamintesc că numai aici la etnografie, avem peste 9000 de exponate) și doresc să îi felicit pentru faptul că ne oferă posibilitatea de a ne  mândri, în continuare, cu obiective importante puse la dispoziție tulcenilor, dar  și a  celor care vin să ne treacă pragul“, a transmis președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

În continuarea acestor idei, managerul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale, Sorin Ailincăi, a subliniat importanța tuturor investițiilor în acest domeniu.

„Anul viitor aniversăm 75 de ani de muzeografie nord-dobrogeană și ne putem mândri cu faptul că ultimii zece ani au fost prosperi pentru muzeografia românească. În special aici, la Tulcea, au fost finalizate investiții foarte importante: anul trecut am redeschis Casa Panaghia din Babadag, anul acesta Muzeul de Etnografie și Artă Populară și se impune a fi menționată și investiția de peste 4 milioane de lei privind Centrul Eco-Turistic «Delta Dunării», acolo unde vom face recepția în această lună, dar și, bineînțeles, proiectul privind Farul Sulina. Toate acestea au constituit premisele creșterii semnificative a numărului de turiști care ajung în Nordul Dobrogei“, spune Sorin Ailincăi.

La rândul său, Iuliana Titov, șef serviciu în cadrul Muzeului de Etnografie, a vorbit despre importanța reluării activității în acest centru muzeal:

„În urma lucrărilor de restaurare și modernizare, după cum vedeți, avem o pasarelă care ne ajută să vă prezentăm spații noi și obiecte unicat, manechine, vitrine, mijloace multimedia moderne care aduc plus valoare expunerii. Expozițiile prezintă cele mai interesante și frumoase exponate pe care le gestionează Muzeul de Etnografie și Artă Populară. Ne dorim, de asemenea, ca în cel mai scurt timp să reluăm activitățile deosebite avute cu fiecare comunitate în parte, cu elevii, cu cadrele didactice și să ne revedem cât mai des în aceste spații dedicate activității culturale etnografice“, a transmis Iuliana Titov.

Anul acesta Consiliul Județean Tulcea a finalizat implementarea proiectului „Valorificarea patrimoniului etnografic nord-dobrogean prin restaurarea și conservarea Muzeului de Etnografie și Artă Populară Tulcea“, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritara 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, Apel de proiecte dedicat zonei de Investiții Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*