În perioada 16 – 21 octombrie, la Tulcea are loc Tabăra de pictură – „StART în culorile Dunării“, proiect inițiat de Federația Comunităților Evreiești din România şi Fundația Filderman, în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice din Guvernul României.
Proiectul se desfășoară în colaborare cu: Primăria Municipiului Tulcea, Universitatea “Titu Maiorescu” – București, Comunitatea Evreilor din Tulcea, Fundația “Noi Citim”, Editura Paideia. În cadrul acestuia, 26 de tineri, elevi ai liceelor de artă din Bacău, Buzău şi Tulcea vor realiza lucrări – pictură pe pânză, acuarele , grafică – având ca subiect – spațiul multicultural al Dunării în zona Tulcea, cu realitățile pe care acesta le înfățișează.
Obiectivele proiectului sunt:
– Creșterea interesului pentru promovarea Dunării, importantă din punct de vedere strategic, al biodiversității, culturii etc. Este zona cu cea mai bogată diversitate etnică;
– Cunoașterea si promovarea patrimoniului cultural, istoric si arhitectural, al biodiversității zonei tulcene a Dunării
– Crearea unui spațiu deschis competiției ; promovarea tinerelor talente in ţară şi în afara ţării
– Creșterea interesului tinerilor artiști pentru promovarea patrimoniului românesc şi pentru înțelegerea fenomenelor sociale şi economice actuale,
– Promovarea educației tinerilor, pe criterii de valoare, talent si competenţă
Organizatorii aduc împreună tineri aparținând minorităților etnice din România, pentru o lecție deschisă despre valorificarea şi promovarea patrimoniului cultural , prin artă. Multe lucruri se pot îndrepta, cât nu este prea târziu, ca Dunărea sa curgă lin şi cu folos pe teritoriul României, iar tinerii artiști, cu talentul lor nealterat de constrângeri sau prejudecați, sa prezinte realități care ne bucura sau ne mâhnesc.
Lucrările realizate in Tabăra de pictură – stART in culorile Dunării, de la Tulcea, vor fi prezentate in cadrul unei expoziții itinerante, la București, Viena, Budapesta si Bratislava.
Arta este o forma certă de comunicare, atunci când este făcută cu pasiune şi înțelepciune.
Proiectul face parte din strategia de promovare a dialogului intercultural şi interetnic a Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic si a Fundației Filderman, având, de această dată, ca subiect, Dunărea – spatii, patrimoniu, oameni, comunități, tradiții.
Be the first to comment