FOTO VIDEO Ovidius Clinical Hospital a deschis al doilea spital și devine cel mai complex centru medical din Dobrogea. În echipă intră medici noi, readuși în țară

OCH a deschis al doilea spital. FOTO Adrian Boioglu

Doctorul Nicolae Ciufu, fondatorul Ovidius Clinical Hospital, a spus că, atunci când conducerea unității sanitare a decis extinderea centrului medical, s-a gândit la dictonul poetului Ovidiu: “zeii favorizează îndrăzneala”. Cu îndrăzneală, dar și cu o investiție de 28 de milioane de euro, OCH a construit de la zero un spital nou, lângă cel existent de pe raza orașului constănțean care poartă numele poetului latin, Ovidiu.

Noua clădire găzduiește Centrul de Oncologie și Radioterapie,  Centrul de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară și un Centru de Referință Siemens Healthineers. Este cea mai mare investiție privată în sistemul de sănătate din România.

“Acum 10 ani, urmând exemplul marilor centre medicale din străinătate am decis să începem construcția primului nostru spital. Acum la 10 ani inaugurăm cel de al doilea spital. Aceeași echipă de architect, constructor, manager proiect, care nu a făcut niciun compromis în ceea ce privește calitatea și reglementările în vigoare (…) Avem acum un serviciu complet, integrat de oncologie, pe lângă chirugia oncologică și oncologia medicală pe care le aveam deja. Avem un centru de radioterapie dotat cu cel mai performant echipament, vom mai avea încă un echipament care poate să facă radioterapie mult mai avansată față de ce se face acum în regiunea Dobrogea.” a precizat dr. Nicolae Ciufu.

Nevoia unor astfel de dotări era una acută, mai ales că rata pacienților care se îmbolnăvesc de cancer ori suferă de afecțiuni cardiovasculare crește de la un an la altul în România. Iar stastitica din județele Tulcea și Constanța nu face excepție. În cazul acestora, de cele mai multe ori, șansa pentru a primi tratament la timp este ori drumul spre București, ori zborul în altă țară, la clinici moderne.

“Raportul pe 2021 la nivel de UE arata că avem cea mai mare rată de mortalitate prevenibilă sau tratabilă din UE. Statisticile arată că sunt peste 2300 de decese în Dobrogea care puteau fi prevenite, iar 1600 erau tratabile(…) În regiunea de Sud Est 36% dintre pacienții oncologici din Constanța pleacă să se trateze în alte județe, în principal în București. Dacă ne uităm la bolile cardiovasculare – infarct, vedem că unii mai apucă să se trateze în alte județe. Acesta este magnitudinea problemei pentru care am creat noi o parte din soluții: noul spital OCH pentru boli cardiovasculare și oncologice” a declarat dr. Bogdan Pană, director de Cercetare și Dezvoltare OCH.

Noul centru a fost construit într-un an și jumătate, clădirea are 6.500 de mp, 2 bunkere de radioterapie și 6 niveluri. Totodată, investiția a presupus amenajarea unei parcări de 13.000 de mp, cu 300 de locuri, un sistem inteligent de acces și 300 de mp de spații verzi.

“Am reușit astfel să aducem tehnologie de ultimă generație, să instruim și să pregătim personal calificat și să și aducem personal calificat pe noile zone pe care ne dezvoltăm. Astfel, putem spune că am adus performanța acasă. Ne adresăm pacienților constănțeni și nu numai pentru că practic ne adresăm regional și reușim să aducem servicii la cele mai înalte standarde, la fel ca în Occident.” a declarat pentru TLnews, Adrian Mociu, directorul executiv al OCH.

Calitatea serviciilor noi oferite în cadrul OCH este asigurată de achiziția de echipamente în baza unui parteneriat cu Siemens Healthineers România. Sunt sisteme tehnologice care salvează timp și ajută la diagnosticare și tratament corecte.

“Am ales ca OCH să fie centru de referință pentru că a îndeplinit toate criteriile: am găsit o echipa medicală cu rezultate extraordinare, cu o dorință de a dezvolta un sistem privat la cele mai înalte standarde și pentru noi este o mândrie că aducem performanta acasă.  Arătăm că în România avem performanță, echipamente de înaltă calitate, specialiști” a declarat dr. Claudia Oanea, managing director Siemens Healthineers România.

În egală măsură ca importanță cu dotările sunt fără îndoială medicii, iar sloganul #Aducempeformantaacasă se materializează prin angajarea în Dobrogea a unor medici cu vastă experiență în lumea medicală din Germania ori Marea Britanie, cum sunt Virgil Sivoglo ori Sebastian Vasilescu.

“Sunt plecat de 16 ani, dar știu de la rude că lumea aici merge să se trateze la București pentru că acolo au toate serviciile acestea legate unele de altele. Trebuie să funcționeze legate, nu fiecare individual. Sper să aducem sistemul acesta de serviciu integrat la nivelul acestei regiuni în care pacientul intră și este văzut de 3 medici în același timp și știe exact pașii, orarul, prognosticul.” a precizat Dr. Virgil Sivoglo, medic specialist radioterapie.

În cadrul Centrului de de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară a fost montat primul angiograf Siemens ultraperformant, un model unic în România și al patrulea de acest gen din Europa. Tot aici se găsește și o sală hybrid de cateterism cardiac și chirurgie cardiacă. Pe de altă parte, datorită noilor echipamente, Centrul de Radiologie de la OCH poate trata până la 100 de pacienți pe zi.

Aici vin pacienți diagnosticați deja cu cancer, ei vin la tratament și atunci încercăm să îmbinăm fluxurile medicale ale DSP, cu tot ce înseamnă măsuri de radioprotecție, acești pereți au 2,8 – 2,9 metri grosime beton. Am încercat să combinăm aceste fluxuri pentru a crea un spațiu confortabil pentru pacient.” a menționat Costin Ghioca, director general AC RAD Medical Consult & Service

Anual la OCH se tratează aproximativ 75.000 de pacienți, iar conducerea spitalului se așteaptă acum ca numărul acesta să se ridice cu cel puțin 25-30 la sută.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*