FOTO VIDEO La 164 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române sub domnia lui Al. I. Cuza, tulcenii au dat mână cu mână și au jucat Hora Unirii în Piața Civică

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la Tulcea. FOTO Cristina Sîmbeteanu

Zeci de tulceni de toate vârstele s-au reunit marți, 24 ianuarie, în Piața Civică din Municipiul Tulcea pentru a celebra cei 164 de ani scurși de la Unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Unii participanți la eveniment au purtat tricolorul în piept, sub formă de cocardă, alții la gât, ca o eșarfă, ori în mâini pe stegulețe, însă absolut toți au purtat, ca în fiecare zi, România în suflet.

Ceremonia dedicată sărbătoririi a 164 de ani de la Mica Unire a debutat cu un cuvânt sacru de binecuvântare, rostit de Preasfinția Sa Visarion, episcopul Tulcii și a continuat cu alocuțiuni din partea principalelor autorități locale. Primul care a luat cuvântul a fost prefectul județului Tulcea, Dan Alexandru Munteanu, care a dorit să reamintească celor prezenți la eveniment o remarcă de seamă a Domnitorului Unirii:

„Alexandru Ioan Cuza, la înscăunarea sa, a spus ceva ce trebuie să reținem și anume că va veghea la respectarea legilor pentru toți și în toate, va iubi pe cei care deopotrivă l-au iubit și pe cei care l-au urât și că va avea dinaintea ochilor binele și fericirea nației române. Acest bine și fericirea nației române ar trebui să însemne scopul nostru comun”, a subliniat prefectul.

Un cuvânt mișcător pentru toți cei prezenți în Piața Civică din Tulcea a rostit și vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni.

„Cu toții știm cât de important este acest moment. Îl trăim fiecare împreună și fiecare separat, dar atunci când am fost uniți, nouă, românilor ne-a fost întotdeauna bine! Atunci când am urmărit împreună idealurile naționale întotdeauna am izbândit. Doar atunci când am fost dezbinați nu ne-a fost bine. Vreau să spun două lucruri care vin din istoria acestui important eveniment pe care îl sărbătorim astăzi. (…)

Toți românii erau pregătiți să facă sacrificiul suprem în apărarea idealului proaspăt obținut – acest este primul lucru. Al doilea – în favoarea Unirii au lucrat, de sute de ani, toți românii. Am avut patrioți foarte, foarte importanți. (…) Aș vrea să închei, înainte de hora unirii, cu un citat pe care Cuza l-a transmis: «Unirea este îndeplinită. Naționalitatea română este întemeiată. Alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie. Vă iubiți Patria, veți ști a o întări. Să trăiască România!»”, prin aceste cuvinte a ales să își încheie alocuțiunea Mihai Huleni.

După momentul alocuțiunilor, menite să redea optimismul adulților și să încurajeze patriotismul copiilor, cu toții, mari și mici, reprezentanți ai administrației publice și oameni de rând și-au dat mâna pentru a juca emblematica horă a unirii, un simbol al patriotismului și al spiritului de solidaritate ce sălășluiesc în fiecare român.

Vicepreședintele CJ Tulcea a mai transmis apoi un mesaj tulcenilor, dar și românilor în general:

„România întotdeauna a avut idealuri înalte, pe care cu multă trudă și le-a atins. Acum mai avem un singur ideal: să rămânem uniți și să păstrăm ceea ce înaintașii noștri au construit. Dacă vom ști să fim uniți și vom lăsa interesele personale în spate și ne vom gândi mai mult la țară și mai puțin la noi atunci ne va fi bine”, a transmis Mihai Huleni, prin intermediul TLnews.

Printre cei pentru care Mica Unire de la 24 ianuarie are o semnificație sufletească imensă se numără și domnul Vasile Babic. Tatăl său s-a născut dincolo de Prut, la Cernăuți, pe vremea României Mari, iar la doar 14 ani, barda nedreaptă a istoriei l-a separat de fratele său, pe care avea să nu-l mai revadă timp de 30 de ani. O poveste de familie uluitoare și emoționantă dincolo de așteptări ține viu în sufletul tulceanului de astăzi spiritul autentic al patriotismului românesc. Fie că este vorba de Mica Unire de la 1859 sau de Marea Unire de la 1918, pentru acest tulcean momentul reaprinde o flacără puternică a propriei identități.

Christine este o americancă din Texas. Se află pentru a patra oară în România, unde spune că îi place foarte mult. Este însă pentru prima dată când vizitează țara noastră iarna, iar cei de la asociația non-profit pe care a venit s-o ajute au adus-o la sărbătoarea din Piața Civică din Tulcea. Tânăra știe semnificația dății de 24 ianuarie, știe că atunci a avut loc unire a două regiuni importante ale României de astăzi sub un singur conducător și mai știe și că acest moment a creat un precedent valoros în ceea ce avea să urmeze pentru țara noastră.

Evenimentul organizat în Piața Civică și dedicat sărbătoririi așa cum se cuvine a momentului crucial al unirii Moldovei cu Țara Românească s-a încheiat cu un spectacol de muzică și dansuri tradiționale românești, susținut pe scena din piață de Ansamblul „Danubius” al Centrului Cultural „Jean Bart” din Tulcea, Ansamblul „Cununița” din Topolog, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, precum și de soliștii Ilie Caraș, Nicolae Voiculeț și trupa Millenium.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*