FOTO VIDEO Festivalul Diversității de la Mahmudia, dedicat etniilor dobrogene, a ajuns la cea de-a treia ediție. Primarul Ion Șerpescu: “De la an la an crește afluența turistică, iar festivalul acesta era necesar”

Festivalul Diversității de la Mahmudia. FOTO Tlnews.ro

Mahmudia e în sărbătoare zilele acestea, iar sâmbătă seară a petrecut fară egal: gospodarii din localitate s-au adunat în fata scenei pregătite pentru artiști si s-au distrat cum au putut mai bine. Au cântat, au dansat, au mâncat bunătățile pregătite de bucătari iscusiți. Pentru că Mahmudia are multe naționalități și etnii conlocuitoare, festivalul a fost dedicat tuturor, așa că la eveniment au fost turci, tătari, macedoneni, români, bulgari, lipoveni, iar rețetele culinare ale fiecărora au umplut aerul cu mirosuri irezistibile. Pe grătarele încinse s-au pregătit fripturi, mici și cârnați, separat specialiștii au făcut oi și berbeci la proțap, nu au lipsit peștele și nici preparatele specifice aromâne. Punctul de atracție maximă a fost un proțap uriaș pe care se învârtea deasupra focului un berbec pe măsură.

“Avem un berbecuț la proțap, un batal este pregătit după o rețetă de aici din Dobrogea. După cum șiți, aici în Dobrogea sunt multe naționalități – machedoni, tătari, turci – și toți mănâncă carne de berbecuț. Este un baiț special făcut din bere, lamâie, usturoi, rozmarin, sare. Durează în jur de 4 ore, 5 …depinde de cât este de mare. Acesta l-am făcut…. cam 4 ore are deja, mai durează maxim o ora. A fost puțin mai mare, a și plouat și ne-a udat cărbunii”, spune bucătarul Sorin Gheorghiță.

Sărbătoarea de la Mahmudia ține ca în povești, trei zile și trei nopți. Și-au dat mâna ca s-o organizeze Primăria și Consiliul Local Mahmudia, Asociația Culturală Centrul Cultural Delta Dunării și Căminul Cultural Mahmudia cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea.

”Am avut și ploaie, ne-a binecuvântat Dumnezeu și cu ploaie chiar dacă ne-a pus puțin în priză pe noi. Copiii au venit și vor să-și facă treaba, chiar dacă vreau eu să-i opresc, nu reușesc. Sunt ansambluri de dansuri dobrogene ale etniilor, au fost și mulți cărora le-am spus să rămână acasă din păcate. A început spectacolul, lumea se simte foarte bine chiar dacă sunt nori, totuși văd că oamenii nu pleacă, așteaptă să vadă ce mai urmează”, a adăugat Domnița Maftei, directorul artistic al Festivalului Diversității.

Oamenii veniți pentru acest eveniment au avut parte de tururi de vizitare a obiectivelor turistice din zona Mahmudiei: Dealurile Beștepe cu misterele lor, lăcașele de cult, Muzeul Pescarului Comunității rușilor- lipoveni, Expoziția de Artă Tradițională din cadrul Căminului cultural Mahmudia și Muzeul de istorie al Școlii Profesionale „Vasile Bacalu“ Mahmudia.

“Zilele trecute s-au proiectat filme istorice cu și despre Mahmudia, ansamblurile de copii au avut dansuri iar sâmbătă e ziua cea mai plină a festivalului. Dupa ora zece avem focurile de artificii. Mahmudia avea nevoie de un astfel de eveniment pentru că e o comună turistică, în primul rând, iar spectacolul acesta, festivalul acesta e facut și pentru promovarea comunei. Turismul e în plină dezvoltare la noi: toată lumea și-a luat bărcuțe, avem un lac peste Dunăre, de o mie de hectare, de la an la an crește afluența turistică. Iar festivalul acesta era necesar”, a declarat primarul Ion Șerpescu.

Însă apogeul a fost sambătă seară. Pe scena amenajată pentru artiști au urcat: Ansamblul de dansuri „Katiușa”, Ansamblul de dansuri „Salsovia”, Grupul Folcloric „Răzeșii”, Ansamblul Folcloric „Sălcioara”, Ansamblul Folcloric „Beștepeanca”, Ansamblul „Sfitilina”, Ansamblul „Nuferii Deltei“, Ansamblul „Meleaguri dobrogene”, Ansamblul „Altona” Cerna, Grupul Folk „Menestrelul” , Olga Alixei, Raluca Mihaela Jipa, Raluca Armăsaru, Elena Lazăr, Andreea Cristea, Ansamblul etnofolcloric Plăieșii din Republica Moldova, Anna Lesko, Laura Olteanu, Angelica Flutur.

“E un spectacol cu mulți cântăreți și formații, ansambluri din tot județul, diferite etnii – greci, lipoveni, ruși, ucrainieni, bulgari – și toată lumea se distrează, dupa cum vedeți. Păcat ca ne-au dat peste cap ploile astea, dar sper să trecem peste ele și mâine să o luăm de la capăt”, spune primarul Ion Șerpescu.

Ploaia nu i-a speriat pe amatorii de distracție care au venit cu mic cu mare pe stadionul din Mahmudia, la tradiționalul eveniment.

”Foarte frumos, sunt de aici din Mahmudia. Am fost și anul trecut și acum doi ani, ăsta e al treilea an de când vin la acest festival. Chiar și pe vreme rea, acum doi ani s-a facut la căminul cultural pentru că ploua și nu s-a putut ține aici”, spune o localnică.

”Ceva plăcut, ceva frumos, tradițional zic eu, de trei ani de zile. E bine cu pași înceți, nu repezi pentru că așa se construiește ceva, nu repede. Nu ne-a oprit nici vremea rea să participăm. Mulțumim domnului primar și întregii echipe care a organizat acest eveniment și să o țină tot așa”, a afirmat un alt localnic.

Festivalul Diversității, devenit deja tradiție, își propune ca de la an la an să crească și să promoveze cultura etniilor naționale și turismul specific Deltei Dunării.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*