FOTO VIDEO Festin cu cele mai gustoase preparate pescăreşti la Festivalul Borşului Lipovenesc de la Jurilovca. Peste 40.000 de oameni au venit să se bucure de această tradiție

Festivalul Borșului de Pește de la Jurilovca. FOTO Mitică Raftu

La poarta de intrare în Delta Dunării, în inima celei mai mari comunităţi de pescari din Tulcea, în Jurilovca, oamenii locului îşi serbează tradiţiile. Aici, borşul lipovenesc e cartea de vizită, iar un festival îi face cinste de ani buni. Zeci de ceaune pline ochi cu cel mai bun peşte au fiert sub privirile pofticioşilor, iar oamenii au fost cuceriţi de mâncarea bună şi de tradiţiile ruşilor din Dobrogea.

Primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion, a afirmat că acest festival s-a bucurat de un interes foarte mare din partea cetățenilor.

“A fost aşteptat de toată lumea. Faptul că vedem atât de multă lume, este clar că aşteptau. 40.000 de porții de borş în două zile, până acum am servit peste 20.000”, a spus Eugen Ion.

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a fost prezent la această manifestare.

“Cred că era un eveniment dorit de toţi cei care au fost la Jurilovca. Este aşa cum vedeţi, lumea este dornică de relaxare, de a merge la spectacole şi acest lucru se întâmplă în acest moment la Jurilovca”, a transmis preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea.

Cu noaptea în cap, bucătarii şi-au suflecat mânecile şi s-au pus pe treabă. În scurt timp, toată zona mirosea a peşte fript, midii în sos şi multe alte preparate delicioase cu specific pescăresc. Vedeta a fost, însă, borşul de peşte.

“Ciorba de peşte, tradiţională, din moşi trămoşi. Baza e să ai tot interesul şi să ai un peşte bun”, a dezvăluit un bucătar.

Pentru a desăvârşi savoarea este nevoie de câteva ingrediente cheie.

“Oţet, sare şi din inimă, tot secretul” a declarat un alt bucătar, în timp ce oalele fierbeau pe foc.

Iar ca borşul să fie perfect este nevoie şi de verdeaţa proaspătă.

“Ţelină, leuştean proaspăt, se pune când e gata borşul, dă o aroma specială”, a spus un voluntar, în timp ce toca de zor verdeaţa.

Mari sau mici, pofticioşii s-au delectat cu produsele tradiţionale încă de cum au intrat în zona festivalului. Cele 20.000 de porţii de borş de peşte pregătite aproape că nu au fost suficiente pentru toţi gurmanzii aflaţi la festival.

Un alt oaspete important al acestui festival a fost secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu.

“Mă bucur că această capacitate este în sensul celor asteptate de oameni, văd o mare de cetăţeni care vin din toate colţurile ţării, văd maşini din toate judeţele”, a spus, încântat, Marian Neacșu, Secretar General în Guvernul României.

Nici fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, nu a putut sta departe de preparatele delicioase.

“Mă bucur să revin în Tulcea, la festivalul Borşului. Multă lume, sper ca aceste initiative să fie mai puternice. Am gustat şi borşul de peşte care se poate pescui şi găti, a transmis Orlando Teodorovici, fost ministru de Finanțe.

La festival a fost prezent şi Petre Daea, ministrul Agriculturii.

“Am lacrimi în ochi de bucurie pentru ce se face aici, pentru ce se simt oamenii. Tradiţia se regăseşte şi bunăvoia este la ea acasă. Am gustat produsele, văzându-le. Cu siguranţă voi vedea ce înseamnă aceste bucate. În acest fel tradiţia este conservată”, a transmis oficialul, după ce s-a fotografiat cu cei prezenţi la festival.

Şi ca la orice petrecere de pomină, boxele au răsunat.  Prin muzică, dans şi costume tradiţionale, lipovenii din Jurilovca au încălzit inimile a peste 40.000 de oaspeţi veniţi din toate colţurile ţării.

“Noi ne străduim să păstrăm tradiţiile. Sunt atât de frumoase. Simbolizează un crîmpei din viaţa spirituală, pune în valoare costumele tradiţionale, cântece străvechi lipoveneşti şi ruseşti si mai ales, dansul”,  a declarat pentru TLnews, Evghenia Turcu, artist în Ansamblul Juraveli.

“Am fost prezent la toate ediţiile acestui festival, care a început foarte modest şi a crescut în cel mai mare şi cel mai frumos festival. Lumea mă iubește, dar nu vă imaginaţi cum îi iubesc eu,” a transmis, vizibil emoţionat, artistul Radu Captari.

“Am pregătit un program artistic rusesc, mai modern. Am şi un stand pe faleză, o prăjitură care se numeşte Matrioshka, cafea la nisip, pentru că trăim în Dobrogea şi am vrut să le combinăm pe toate şi atelierul meşteşugăresc care are  cele mai frumoase costume care fac parte din portul ruşilor lipoveni, a transmis artista Valentina Grigore.

Cei prezenţi la eveniment au admirat cosntumele colorate şi înflorate, de care lipovenii sunt atât de mândri.

“Este o foarte mare muncă în spatele acestor produse, trebuie să te dedci, să fii creativ, mă inspir din locurile natale de unde am copilărit, din comunităţile ruşilor lipoveni”, a spus după o prezentare de modă designerul Alina Nikei.

Acest eveniment este unul important și pentru turism, a afirmat Corina Davidov, din partea Asociației “Delta Dunării”

“Evenimentul este important nu doar pentru comunitatea din Jurilovca, ci pentru toată Delta Dunării.  E un eveniment care atrage peste 40 de mii de oameni într o localitate atât de mică. Turiştii lasă bani, sigur că este extreme de important. Ne dorim ca toate comunităţile vor face aceste eveniment”, a transmis Corina Davidov, purtătorul de cuvânt al Asociației “Delta Dunării”.

Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca este cel mai mare eveniment de acest gen din județul Tulcea şi are ca scop promovarea zonei, a turismului, a tradițiilor și culturii dobrogene.  Participanţii sunt aşteptaţi în acest weekend să se bucure de preparatele tradiţionale, de concerte şi de focul de artificii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*