Sezonul estival în curând va bate la ușă și se cuvine să fie întâmpinat cu multă bucurie. De aceea nu este prea devreme, nici prea târziu să începeți să vă rezervați sejurul pentru vacanța de vară binemeritată, după câteva luni istovitoare și solicitante la serviciu. În Delta Dunării, la Jurilovca, pregătirile pentru sezonul estival au început de mult, așa că pensiunile din zonă sunt gata să își primească oaspeții cu brațele deschise, cu oferte imbatabile alte raportului calitate – preț și cu multe alte surprize, pe care nu s-ar cuveni să le dezvăluim de pe acum.
Jurnaliștii TLnews au fost acolo, au văzut mersul lucrurilor, s-au bucurat de peisaje, au gustat din bunătățile tradiționale lipovenești din pește și au stat de vorbă cu președintele nou înființatei Asociații „Descoperă Jurilvoca”, Paul Condrat.
„Anul 2023 sperăm, de fapt, să fie o avanpremieră pentru anul 2024. În Jurilovca, oferta turistică a crescut spectaculos în ultimii ani, însă avem de lucru la chestiuni ce privesc această ofertă în ansamblu. De exemplu, am obținut, de curând, personalitatea juridică a unei asociații care are ca scop dezvoltarea și promovarea turistică a Jurilovcăi, astfel încât, așa cum vă spuneam, va mai degrabă un an care va pregăti sezonul următor, fără a exclude însă organizarea unor evenimente încă din acest an”, promite Paul Condrat.
Administrația publică locală din Jurilovca privește, de asemenea, cu mult optimism la anul 2023, din punct de vedere al evoluției turismului în această zonă pitorească a României.
„Anul 2023 pentru administrația publică locală din Jurilovca este, într-adevăr o provocare, în sensul bun al cuvântului, pentru că avem termen de finalizare a noului port din Jurilovca, iar când spunem noul port din Jurilovca nu vorbim doar de port, vorbim de o zonă de promenadă, vorbim de o zonă unde și turiștii și localnicii își pot petrece într-o atmosferă sau într-un colțișor, dacă putem spune așa, din Deltă, într-o liniște deplină, amenajat așa cum este normal și cum se pretează pentru vremurile noastre”, descrie primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion.
De altfel, primarul crede cu mult optimism că noul port va fi finalizat și inaugurat înainte de începerea sezonului estival 2023, astfel încât turiștii care aleg să-și petreacă vacanța de vară în Deltă să se bucure de o experiență completă, complexă și cât mai autentică, în acord cu specificul regiunii.
Investiția în această facilitate cu multiplă utilitate pentru localnici și pentru nou-regăsitul profil turistic al peticului de deltă care înseamnă Jurilovca, nu a fost ferită de consecințele economice generate la nivel național și european de conflictul ruso-ucrainean. Costul proiectului a trebuit revizuit, iar pentru acest fapt, Primăria din Jurilovca a beneficiat de sprijinul ministerului Fondurilor Europene. De altfel, investiția, al cărei cost final depășește 5 milioane de euro, a fost accesată prin intermediul Programului Operațional Regional, după cum precizează primarul Eugen Ion.
O idee pentru cei care au de gând să rezerve un sejur în Delta Dunării anul acesta ar fi să caute să se afle la Jurilovca în perioada desfășurării Festivalului Borșului Lipovenesc, un eveniment cultural tradițional, devenit deja celebru și care adună, de la an la an, sute și sute de vizitatori pasionați de gastronomia și dar și de obiceiurile populare specifice Deltei Dunării și jumătății de nord a Dobrogei.
„Deja am avut cea de-a XI-a ediție, în 2022. Știm că festivalul Borșului de Pește a însemnat motorul turismului în Jurilovca, iar eu susțin acest lucru pentru că cea mai bună publicitate este atunci când omul vine și vede ce se întâmplă efectiv în două zile de festival la Jurilovca”, consideră Eugen Ion.
În privința evenimentului gastronomic de referință al anului, de la Jurilovca, Paul Condrat se arată chiar mai entuziast ca primarul.
„Bunătățile locale, bunătățile pescărești, gastronomia pescărească este deja în oferta curentă. E o resursă importantă a noastră, e parte a tezaurului nostru local. Festivalul Borșului Lipovenesc deja are o notorietate uriașă acum. Este cel mai mare eveniment gastronomic, dar nu exclusiv, este cel mai mare de acest tip din Dobrogea, cel puțin din zona rurală”, afirmă Paul Condrat, care nu se ferește să compare amploarea cu cea a festivalului Neversea, dar la scară mai redusă.
Chiar dacă nu reușiți să vă sincronizați perioada concediului de vară cu cea a desfășurării Festivalului Borșului Lipovenesc de la Jurilovca, pensiunile și restaurantele din localitate sunt pregătite oricând să vă întâmpine cu bunătățile gastronomice specifice, preparate cu multă pricepere și cu mult suflet, după rețete de familie, așa cum nu veți descoperi în altă parte.
„Tot ce este preparat din pește nu are cum să nu fie gustat, începând de la scrumbia marinată, peștele marinat, borșul de pește, plachia, crapul pe varză, zicem noi că avem destule lucruri cu care să ne lăudăm din punct de vedere culinar”, a mai spus primarul Eugen Ion.
Cine doar a auzit de Jurilovca, dar încă n-a apucat s-o viziteze, n-ar trebui să mai stea mult pe gânduri. În special cei care caută o destinație de turistică relaxantă, revigorantă, ofertantă din punct de vedere al atracțiilor culturale și nu numai, potrivită atât pentru un cuplu în căutarea intimității, dar și pentru o familie cu copii, interesată de petrecerea unui timp de calitate aproape de natură.
„Suntem o poartă de intrare în deltă, avem un peisaj deosebit, un pic diferit de cel deltaic, așa cum este el perceput de majoritatea turiștilor. Specificul acesta este dat de marile lacuri ale complexului Razim – Sinoe. Practic, suntem la o confluență între deltă și Marea Neagră, Gura Portiței este la doar 12 kilometri, Jurilovca este punctul de plecare spre Gura Portiței. Pe de altă parte, în proximitatea satului avem faleza de la Capul Doloșman, o faleză spectaculoasă, este singura faleză stâncoasă din zona litorală a României. Capul Doloșman găzduiește vestigiile unei colonii greco-romane, este prima așezare de pe teritoriul României menționată într-un izvor antic scris și, desigur, foarte multă natură, faună”, tradiții și obiceiuri am adăuga noi, la atracțiile turistice enumerate de antreprenorul tulcean Paul Condrat.
În completare, primarul comunei Jurilovca, are și el un mesaj pentru cei care încă n-au poposit pe meleagurile Deltei, ori care se tem că această zonă de extremitate a țării i-ar îndepărta un pic prea mult de civilizația orașului.
„Pentru cei care nu au fost niciodată în Jurilovca noi putem garanta că avem, nu numai aici, ci în tot județul Tulcea, printre cele mai bune drumuri din țară. Aceasta nu este o laudă, ci este o realitate. Din punct de vedere al infrastructurii, județul Tulcea stă destul de bine și clar acest lucru ne-a obligat și pe noi, autoritățile locale, să investim cât putem de mult în infrastructura interioară a localității și aici vorbim de drumurile din interiorul localităților unde, noi, la Jurilovca, avem în procent de 95% drumuri asfaltate. Anul acesta vom termina și în celelalte două localitățile pe care le mai avem, la fel, investim în infrastructura rutieră. Bineînțeles, apa, canalizarea, toate acestea le avem. Pentru cei din București, în trei ore, trei ore și jumătate pot ajunge în Jurilovca, iar de aici, se pot urca într-o barcă și în 20 de minute pot ajunge în orice zonă limitrofă lacului Rezelm și nu numai, chiar și la Gura Portiței”, le promite primarul turiștilor.
Eficiența autorităților în ceea ce privește modernizarea infrastructurii este recunoscută și de reprezentanții antreprenorilor. Președintele nou-înființatei Asociații „Descoperă Jurilovca” afirmă:
„Legat de infrastructură, în privința rețelei de apă potabilă, rețelelor de canalizare din cele trei sate, problema este rezolvată într-o mare măsură. În acest moment lipsește doar sistemul de canalizare din localitatea Vișina, însă deja este obținută finanțarea și implementarea proiectul va demara cât se poate de curând. La fel, stăm foarte bine în privința drumurilor”, mai adaugă Paul Condrat în susținerea actualei administrații publice locale.
De altfel, un important catalizator al antreprenoriatului turistic din Jurilovca îl reprezintă mai ales relația strânsă care s-a creat între administrația publică locală și investitorii locali. Proprietarii de localuri și pensiuni se declară cât se poate de mulțumiți de facilitățile puse la dispoziție de Primărie, precum și de faptul că autoritatea locală lucrează cot la cot cu ei pentru dezvoltarea rapidă, dar și solidă, în același timp, a activității de turism din zonă, fapt care aduce prosperitate întregii comunități.
„Nu este posibilă dezvoltarea locală fără această conexiune între administrație, mediul de afaceri, societate civilă. Așadar, această colaborare există din 2012, de la primul mandat al actualului primar. Noi, Asociația Descoperă Jurilovca intenționăm să aplicăm pentru o finanțare PNDR, care are ca obiectiv tocmai dezvoltarea cooperării între micii operatori din agroturism și, cu siguranță, în acest proiect Primăria comunei Jurilovca va fi un partener important”, mai crede Paul Condrat, președintele Asociației „Descoperă Jurilovca”.
Be the first to comment