FOTO VIDEO Buget de 305 milioane de lei pentru municipiul Tulcea, din care mai mult de jumătate dedicat investițiilor

Conducerea Primăriei Tulcea. FOTO Paul Alexe

Pentru prima oară în istoria post-decembristă, în acest an, Municipiul Tulcea are alocat un buget în care valoarea totală a investițiilor depășește valoarea totală a cheltuielilor de funcționare. Mai exact, un procent de 52,43 la sută din bugetul pentru anul 2021, adoptat de către Consiliul Local Municipal la începutul săptămânii, este dedicat proiectelor de investiții.

Bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Tulcea, pentru anul 2021, are o valoare de 305 milioane de lei și este pentru prima oară după mulți ani când cea mai mare parte a bugetului local este alocată investițiilor, a declarat primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie, într-o conferință de presă desfășurată miercuri și în care i-a avut alături pe cei doi viceprimari, George Șinghi și Dragoș Simion, dar și pe city-managerul municipiului, Nicolae Bibu.

Bugetul municipiului dunărean a stat o lungă perioadă în dezbatere publică, timp în care s-au adus amendamente, în urma propunerilor celor interesați, acestea fiind discutate apoi în cadrul comisiilor de specialitate.

Acele cheltuieli de dezvoltare implică proiecte care se aflau în curs, proiecte care se află în derulare multianuală, investiții care se vor executa pentru prima dată începând din acest an sau proiecte pentru care urmărim obținerea de fonduri europene, a explicat edilul.

La repartizarea banilor din buget, s-a avut în vedere rezolvarea acelor aspecte din viața urbei, considerate prioritare de către locuitorii orașului.

Pe locurile principale între nevoile tulceanului sunt strada, parcareea și apa care se adună la ploile torențiale. În orice statistică am face, vedem că marea majoritate a cetățenilor își dorește străzi reabilitate, mai multe locuri de parcare, iar aele să nu le mai inunde subsolurile sau străzile și centrul orașului. Pe locul patru, între priorități, se află extinderea rețelei de alimentare cu gaz metan, a punctat primarul Ștefan Ilie.

Edilul s-a referit și la cheltuielile de funcționare a instituției și a serviciilor și direcțiilor aflate în subordinea primăriei și a subliniat că doar ceva mai mult de opt la sută din aceste cheltuieli merg către fondul de salarii.

Cheltuielile de funcționare se ridică la aproximativ 145 de milioane și doar 8,3 la sută reprezintă salariile aparatului propriu. Aproximativ 30 de milioane de lei sunt alocați serviciilor publice, adică salubrizare, reparații străzi, iluminat public, întreținere spații verzi, activități de iarnă, întreținere de bunuri din domeniul public și privat. Alte 21 de milioane de lei, care intră tot în aceste cheltuieli de funcționare, sunt subvențiile pentru transportul public local de călători sau alimentarea cu energie termică.

Tot aici, aproape 19 milioane de lei sunt la învățământ, cheltuieli materiale și burse, alte 30 de milioane de lei sunt la asistență socială, persoane cu dizabilități și susținătorii acestora. Mai avem și activitățile socio-culturale, sportive, tineret, monumente istorice, a făcut o enumerare rapidă, primarul municipiului Tulcea. Totodată, acesta a precizat că, în premieră, în bugetul orașului sunt cuprinse fonduri pentru repararea monumentelor istorice, aparținând unor persoane fizice private.

În cadrul conferinței s-a făcut referire și la faptul că se lucrează la o nouă organigramă, mai suplă și care să crească eficiența aparatului administrativ.

“Lucrăm la noua organigramă, una mai suplă, iar în primă fază cheltuielile vor fi cu 3 milioane mai mici față de anul trecut. Apoi, după implementare vom scădea cu încă 10 milioane de lei față de execuția bugetară de anul trecut, a declarat city-managerul Nicolae Bibu, care însă nu a dorit să dezvăluie, concret, cum se va realiza acest lucru.

Câteva indicii a lăsat să se întrevadă primarul Ștefan Ilie, care a subliniat faptul că întreaga activitate a angajațiilor primăriei și din cadrul serviciilor și direcțiilor subordonate trebuie să devină mai performantă și să se facă cu un respect mai mare pentru banul public.

Încercăm să eliminăm pierderile și să devenim profitabili, dar știm că va fi foarte greu de realizat acest lucru. Acest cerc vicios a fost creat de noi, de administrațiile locale, noi am creat servicii publice, noi am creat Energoterm, noi am creat transport public și altele. Iar atâta timp cât subvenționăm activitatea, cât știm că banii vin oricum de la primărie, noi, care conducem aceste servicii, suntem foarte deficitari spre a le duce către un management eficient, profitabil, a explicat Ștefan Ilie. Acesta a adăugat, însă, că lucrurile trebuie să se schimbe și că, personal, nu va mai accepta șantajul psihologic practicat până acum.

Presiunea cade pe primar: primarul nu are curaj să deconecteze un bloc pentru că sunt acolo mai mulți datornici, primarul nu are curaj să nu mai subvenționeze transportul în public, că vor sări cetățenii în capul lui. N-are curaj să închidă părți din Energoterm, care nu funcționează, pentru că vor veni în fața primăriei și vor face grevă, iar el depinde de un nou mandat. Vreau să le transmit tuturor celor care gândesc așa, că nu sunt eu acel primar. Repet, nu mă interesează un alt mandat de primar, decât când vor veni următoarele alegeri și mă voi gândi atunci, a mai precizat primarul Ștefan Ilie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*