FOTO VIDEO A fost inaugurat podul Tulcea – Brăila. Acesta este al treilea ca mărime din Europa

Podul peste Dunăre Tulcea - Brăila. FOTO: CJ Tulcea

Podul suspendat care leagă județul Tulcea de județul Brăila a fost inaugurat în data de 6 iulie, în prezența mai multor oficiali, printre care președintele României, Klaus Iohannis, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, premierul Marcel Ciolacu, ministrul Transporturilor,  Sorin Grindeanu. Acest pod este al treilea ca mărire din Europa și reprezintă cea mai amplă construcție ridicată în România după 1990. Această investiție s-a ridicat la 500 de milioane de euro.

Ceremonia a fost deschisă de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a spus că puțini erau cei care credeau în urmă cu șase ani în reușita acestui proiect.

“Astăzi trăim un moment special pentru infrastructura din România. În 2017 puţini credeau în reuşita acestui proiect. Iată că la 6 ani distanţă suntem aici împreună să deschidem circulaţia pe acest pod care leagă cele trei regiuni istorice. Este un pod pe care l-aş denumi un pod al speranţei, un pod al speranţelor pentru toţii românii. Un pod al speranțelor pe care şi le-au pus locuitorii în această lucrare de infrastructură unică în România şi în sud-estul Europei. Este prima conexiune rutieră din istoria României dintre județele Tulcea și Brăila. Acest pod până la urmă este dovada că statul român ştie să investească şi să atragă bani europeni, ştie să abordeze strategic dezvoltarea regiunilor din România şi mai ales ştie să creeze oportunităţi pentru noi locuri de muncă. România îşi consolidează prin această lucrare de infrastructură inclusiv rolul strategic la frontiera de est a Uniunii Europene şi a Alianţei Nord-Atlantice”, a declarat Sorin Grindeanu.

Președinte Klaus Iohannis a spus că este vorba de cea mai amplă construcție ridicată în România în ultimele trei decenii și al treilea pod ca mărime din Europa.

“Îmi face o deosebită plăcere să particip la inaugurarea podului suspendat peste Dunăre, care leagă, începând de astăzi, județele Brăila și Tulcea. Aceasta este cea mai amplă construcție ridicată în România în ultimele trei decenii și este al treilea pod ca mărime din Europa.

Îi felicit pe toți cei implicați în acest proiect de investiții pentru eforturile depuse și pentru rezultatul obținut. Avem o nouă dovadă, cât se poate de puternică, a faptului că și în România, dacă există voință și seriozitate, se pot duce la capăt proiecte majore de infrastructură.

Mulțumiri speciale trebuie aduse și partenerilor japonezi și italieni pentru implicarea și profesionalismul de care au dat dovadă. În urmă cu doi ani, când s-a aniversat centenarul relațiilor bilaterale dintre Japonia și România, proiectul acestui pod a fost prezentat ca exemplu concludent al colaborării dintre Japonia și Uniunea Europeană.

Construcția aceasta este, cu certitudine, una dintre cele mai ambițioase inițiative de modernizare a infrastructurii de transport din România, realizată cu fonduri europene, cu expertiză internațională de referință și cu tehnologie de ultimă generație”, a afirmat președintele Iohannis.

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat că s-a muncit mult la acest pod și a ieșit un lucru trainic.

“Avem, astăzi, șansa să pășim pe cel mai mare pod suspendat din România și al treilea din Europa, așa cum ne-a plăcut de fiecare dată să vorbim despre acest obiectiv de infrastructură mare. Este cel mai complex și cel mai important proiect românesc de infrastructură de după 1989. S-au investit aici multe resurse, s-a muncit mult și iată că a ieșit un lucru trainic”, a spus Ciucă.

Fostul premier a mai declarat că acest pod reprezintă un motiv de mândrie națională.

“Este un motiv de mândrie națională. România reia, cu sprijinul Uniunii din care face parte, obiceiul proiectelor de mare anvergură, care nu rămân la sertar. Toți cei implicați am demonstrat, împreună, că România poate construi serios, eficient și chiar spectaculos cu eforturile populației țării și cu sprijinul concetățenilor europeni.

Pe lângă energia fiecărui om care a lucrat la proiect, sunt puse aici, în această lucrare, 20 de mii de tone de oțel, pentru 86 de tronsoane de tablier. Acestea au fost furnizate de combinatul din Galați, iar construcția segmentelor a fost realizată la Brăila. Avem, astfel, un exemplu excelent de colaborare regională, cu sprijin european, pentru un proiect de mare utilitate în zona Dunării de Jos”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că realizarea acestui pod reprezintă un exemplu al muncii în echipă.

“Sunt onorat să celebrăm astăzi munca serioasă şi de bună calitate. Prin inaugurarea acestui pod spectaculos, de altfel, România transmite Europei şi lumii întregi un mesaj clar. Iar acest mesaj este că vrem, ştim şi mai ales putem să ne construim destinul ca o naţiune europeană puternică şi mândră! Podul suspendat pe care ne aflăm este un exemplu în multe privinţe. Este un exemplu al muncii în echipă, al cooperării internaţionale într-o lume modernă şi plină de provocări. Un consorţiu italo-japonez a lucrat cot la cot cu zeci de subcontractori români. Firmele noastre au participat cu sute de oameni şi mii de maşini, utilaje, macarale şi tehnologie diversificată.

Cele 500 de milioane de euro investite în pod s-au întors, în mare parte, în economia românească, mai ales în această regiune. Beneficiare sunt familiile a mii de angajaţi de la companii din judeţe precum Brăila, Tulcea şi Galaţi, care au lucrat şi lucrează încă la finalizarea întregului obiectiv. Aceşti bani alimentează de patru ani economia locală. Aceşti bani au însemnat, cu siguranţă, zeci de mii de vise transformate în realitate în viaţa de zi cu zi a unor copii, a unor părinţi şi chiar a unor bunici”, a anunțat Marcel Ciolacu.

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, s-a referit și la importanța acestui pod pentru dezvoltarea turismului.

“Dacă stăm și analizăm puțin din strategia acelui instrument – ITI – unul din pilonii de dezvoltare locală ai județului Tulcea era dat de turism. Turismul nu se poate face decât prin conectivitate, conectivitatea însemnând că această investiție să fie dusă la bun sfârșit, aeroportul să fie dus la bun sfârșit și, de asemenea, porturile noastre să fie modernizate astfel încât turiștii să aibă accesibilitate către Delta Dunării, către județul nostru, către Dobrogea, în general, pentru că Dobrogea în sine este o zonă turistică sau poate cea mai importantă zonă turistică a României.

Clar că din punct de vedere economic, așa cum am mai spus-o, ce amprentă și-a pus podul făcut de Saligny pentru Constanța, pentru Dobrogea, același lucru se va întâmpla prin deschiderea acestui pod din punct de vedere economic, social, turistic. Va fi, cred și sperăm cu toții, o explozie în toate, domeniile amintite de mine. Așa s-a și gândit când s-a început și s-a propus în 2012 primul document privind inițierea acestei investiții, așa s-a gândit, Dobrogea trebuie să își mărească accesibilitatea prin toate pârghiile și direcțiile pe care le are la dispoziție și iată că astăzi ne putem bucura de cea mai importantă investiție care completează și aproape închide acest domeniu al conectivității, al deplasării turistului, mărfurilor către Dobrogea, către Portul Constanța și din Constanța, Portul Constanța, Tulcea către restul țării, către restul Europei”, a declarat Horia Teodorescu.

El s-a referit și la drumul expres Tulcea – Constanța.

“Ieri am fost la Ministerul Transporturilor, am discutat cu un domn secretar de stat care se ocupă de acest domeniu. În momentul de față, drumul expres de la pod la Tulcea mai stă într-un aviz, mai așteaptă un aviz de mediu. Și la întrebarea mea, domnule ministru, când credeți că avem licitația pentru execuție pe acest tronson, mi-a spus anul viitor, în luna septembrie, octombrie. Deci, iată că și aici se lucrează, nu toate lucrurile reușim să le facem să meargă foarte repede, dar dacă stăm determinați și aplecați către autoritățile decidente de la București și ne susținem necesitatea unor investiții capitale pentru noi, le și obținem.  Eu sunt convins că în maxim cinci ani de zile acest drum expres Pod – Tulcea, eu doresc și Tulcea  – Constanța ca să închidă cercul până în Portul Constanța, le avem în execuție și poate finalizate. Asta este dorința și speranța mea”, a explicat președintele Consiliului Județean Tulcea.

Horia Teodorescu a anunțat o altă inaugurare importantă la sfârșitul acestei luni.

“Este o altă realizare pe care noi, tulcenii, am reușit să o ducem la bun sfârșit. Mă refer aici la modernizarea portului Tulcea cu faleza aferentă. Această inaugurare va avea loc în perioada 28, 29, 30 iulie, deci în această lună. Un lucru deosebit, din punctul meu de vedere, un lucru necesar tulcenilor, necesar turiștilor care socotesc că Tulcea este poarta de intrare în Delta Dunării, așa cum o spunem tot timpul, motiv pentru care astăzi vă adresez tuturor celor din țară fiți pe 28, pe 29, pe 30 la Tulcea să ne bucurăm împreună pentru că nici nu știți ce pierdeți. Va fi un eveniment deosebit, un eveniment frumos care va deschide, din punctul meu de vedere, cel mai frumos port românesc din zilele noastre”, a mai spus Horia Teodorescu.

Podul Tulcea – Brăila are o lungime de 1974 de metri. Pentru realizarea acestuia s-au utilizat 81.000 de kilometri de fir de oţel. De asemenea, greutatea totală a celor două cabluri este de 6.700 de tone. Tablierul metalic are 86 de segmente, iar fiecare dintre acestea are o greutate medie de 250 de tone.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*