FOTO Primarul comunei Smârdan continuă proiectele de dezvoltare a localității. Vasile Mărculescu: “Unul dintre cele mai importante și dragi proiecte este modernizarea uzinei de apă”

Dispensarul din Smârdan. FOTO Primăria Smârdan

Comuna Smârdan se află într-o continuă dezvoltare.  Administrația publică locală s-a preocupat și se preocupă de fiecare aspect al vieții locuitorilor. Primarul Vasile Mărculescu a declarat pentru TLnews că are mai multe proiecte aproape de finalizare, dar și altele care așteaptă doar aprobarea cererii de finanțare pentru a putea demara. Cel mai drag proiect al primarului și unul deosebit de important pentru comunitatea locală este cel al modernizării uzinei de apă.

Vasile Mărculescu a povestit pentru TLnews de o problemă cu care se confruntă, de fapt, toți primarii. Este vorba de creșterea prețurilor la materialele de construcție, fapt ce face ca unele proiecte să rămână blocate.

“S-a dat drumul Programului Național Anghel Saligny, dar aceste proiecte sunt făcute de trei ani, de patru ani, de cinci ani. Proiectele au fost făcute la prețurile care erau atunci. Prețurile s-au mărit de când cu războiul din Ucraina. Toate proiectele trebuie reactualizate. Vă dau un exemplu. Am proiectul de canalizare. Mă rog de toți constructorii să execute canalizarea în localitate. Este un proiect pe Programul Anghel Saligny.  Merg la constructori și mă rog de ei, dar la acele prețuri nu se bagă  nimeni și creezi un precedent dacă te rogi de ei să vină la licitație. Cum îi spui ceva acelui constructor, spune că a plecat, iar până faci procedura durează unul sau doi ani, cu o nouă licitație. Trebuie simplificate procedurile. Este vorba depre scoaterea la licitație a unor lucrări. Dacă stăm și contestăm licitație o dată sau de două ori durează un an de zile. Iar prețurile cresc. Dacă s-a făcut licitația, să se dea drumul în 30 de zile. Să lăsăm oamenii să muncească și să avem mai puțină birocrație”, a spus primarul din Smârdan.

El a povestit despre proiectele care urmează să fie finalizate în luna decembrie a acestui an.

“Avem un dispensar finalizat, trebuie să facem recepția în luna decembrie. Avem o casă parohială cu etaj, făcută în incinta primăriei unde s-a făcut cea mai mare capelă mortuară cu cantină socială din județul Tulcea. Avem recepția și acolo tot în decembrie. Am mai făcut un cimitir nou, tot în decembrie va fi gata”, a povestit Vasile Mărculescu.

El a mai anunțat că dorește să mărească numărul camerelor de supraveghere din comună astfel încât acestea să acopere toată localitatea.

“Avem prin FLAG proiectul cu pontul de bărci pentru pescari, pentru acostare. Și mai avem un proiect prin 35.000 de euro să completăm cu camere de supraveghere în toată localitatea. Smârdan a fost prima comună care a fost monitorizată video. Vrem acum să fie acoperită întreaga comună”, a explicat primarul din Smârdan.

Pentru anul viitor primarul așteaptă să-i fie aprobată cererea de finanțare pentru realizarea unei noi școli și a unui sediu pentru primărie.

“Avem la Compania Națională de Investiții școala și primăria, proiecte care sunt pe lista sinteză și așteptăm cererea de finanțare. Facem o școală nouă. Unul dintre cele mai mari și importante proiecte la care țin cel mai mult la care așteptăm să semnăm cererea de finanțare, prin FLAG, este modernizarea uzinei de apă, începând de la captare și până la ieșire, cu retehnologizare, cu motoare, cu pompe, totul să fie nou”, a explicat Vasile Mărculescu.

O altă problemă cu care se confruntă primarul din Smârdan este legată de salariile mici ale funcționarilor publici, iar mulți dintre ei pleacă în străinătate sau în mediul privat.

“Ne mai confruntăm cu salariile mici ale angajaților primăriei. Sunt niște salarii foarte mici pentru volumul mare de muncă pe care îl au, dar și pentru gradul de risc. Toată lumea îi vede pe salariații primăriei ca pe o oaie neagră și acuză că toți din primărie sunt corupți. Ne pleacă oamenii buni din primărie pentru că au salariul de 3.000 – 4.000 de lei. Pleacă în sistemul privat, pleacă în străinătate. E o problemă foarte gravă. La un moment dat nu o să mai avem cu cine lucra. Atunci lasă-mă să îi dau un salariu corespunzător ca să îi pot cere în schimb, să facă proiecte, să facă performanță. Să aibă măcar 6.000 de lei salariu. Dacă pot fără bani de la stat să le susțin salariile de ce nu îmi dai voie? În acest mod tineretul termină facultăți și pleacă din țară. Dacă îi dai măcar 6.000 – 7.000 de lei e altceva. Dar când are 3.000 lei, mai cheltuie și cu naveta că vine de la Brăila, că majoritatea vine de la Brăila, ce să îi mai spui? Nu le ajung banii la oamenii, că au crescut prețurile cu mâncare și cu utilitățile. Toate prețurile cresc și atunci lăsați-ne și pe noi în raport cu inflația să le mărim salariile că altfel nu avem cu cine să mai lucrăm”, a mai declarat Vasile Mărculescu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*