FOTO Hamsterul românesc a reapărut în zone din Delta Dunării

Hamsterul românesc a reapărut în zone din Delta Dunării. FOTO: INCDDDT

Cercetătorii Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare Delta Dunării – Tulcea și colaboratorii externi (Marinov Mihai, Alexe Vasile, Dorosencu Alexandru, Bolboaca Lucian, Pocora Viorel, Pocora Irina, Chisamera Gabriel și Sandor Attila) au realizat, în perioada 2019 – 2022, monitorizări la mamiferele de interes comunitar din RBDD/ROSCI0065. Au fost folosite mai multe metode, clasice, capturare cu capcane selective respectiv camere cu declanșare cu senzori. Bineînțeles, ne-au vizitat nu doar mamiferele de interes comunitar ci și cele din cadrul altor anexe din Directiva Habitate ori legislația de mediu din România.

Acţiunile de monitorizare au fost realizate în cadrul proiectului „Revizuirea planului de management și a regulamentului RBDD”, subactivitatea a3 2.1.a3 Inventarierea și cartarea speciilor de mamifere din anexa II a Directivei Habitate. Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, în calitate de beneficiar al finanțării și în parteneriat cu INCDDD – Tulcea implementează acest proiect finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 -2020, Axa Prioritară 4 – Protecția mediului prin măsuri de conservare a biodiversității, monitorizarea calității aerului și decontaminare a siturilor poluate istoric, Obiectivul 4.1 Creșterea gradului de protecție și conservare a biodiversității și refacerea ecosistemelor degradate.

Hamsterul românesc, sau hamsterul dobrogean – Mesocricetus newtoni este unul dintre cei patru reprezentanți ai genului Mesocricetus, fiind un endemit pentru sud-estul Europei, unde este prezent numai în România și Bulgaria, în zone joase de-a lungul malului drept al Dunării inferioare. Așa cum sugerează și numele vernacular, răspândirea în România este limitată la teritoriul Dobrogei unde este semnalat în majoritatea tipurilor de unități de relief, de la Câmpia aluvionară a Dunării, zona perimetrală a Deltei, Platoul central al Dobrogei, și până în zonele mai înalte din Munții Măcinului.

Ușor de recunoscut după aspectul îndesat, cu botul rotunjit, ochii mici și rotunzi, picioarele scurte și coada foarte scurtă, hamsterul dobrogean are talia unui șoarece mai mare, cu blana catifelată, de culoare cenușiu cafenie pe spate și cenușiu gălbui pe lateralele corpului unde se disting trei pete bine demarcate. Pe piept prezintă o pată transversală de culoare neagră, înaintea și înapoia membrelor anterioare. Urechile sunt rotunde, de culoare gri cenușiu.

Este un animal preponderent crepuscular și nocturn, cu o activitate mai intensă în primele ore de după asfințit și primele ore ale dimineții, dar în timpul perioadei de creștere a puilor poate fi activ și în timpul zilei. In zona perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării este o specie cu distribuție marginală, fiind semnalat doar în câteva puncta din zona Beștepe, Agighiol și Capul Doloșman, unde preferă habitatele uscate, de stepă, cu terenuri înțelenite, iar ca habitat secundar intră și în terenuri cultivate dintre care le preferă pe cele cu leguminoase furajere. Intră adesea și în plantațiile viticole și în livezi.

În habitate optime își sapă galerii cu adâncimi de 0,6-0,8 m, care au de regulă două sau trei ieșiri. În cadrul galeriilor se distinge un culcuș construit din tulpini de plante, bucățele de ramuri și căptușit cu ierburi și frunze, precum și mai multe ramificații care conțin depozite de provizii ce constau din semințe și fructe. Hamsterul dobrogean hibernează din luna octombrie până în luna martie, cu treziri periodice pentru a consuma din rezervele de hrană adunate din vară și toamnă, perioada de hibernare fiind determinată de temperatură. Hrana este formată din părțile verzi ale unor specii de plante din flora spontană dar și din cea cultivate. Iar în afara perioadei de vegetație consumă și semințe.

Este considerat un animal rar, pentru care nu există evaluări privind tendința populației, dar se consideră că este descrescătoare. Factorii limitativi sunt reprezentați în principal de restrângerea habitatului ca urmare a extinderii agriculturii de tip intensive.

Capturările celor trei hamsteri (urmate de eliberări rapide) au fost realizate de Pocora Viorel; coordonarea activității de monitorizare la hamster: Chisamera Gabriel & Marinov Mihai. Text, Chisamera Gabriel & Marinov Mihai.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*