FOTO VIDEO Zeci de mii de tulceni și turiști s-au delectat cu preparate pescărești, gătite după rețete tradiționale. Festivalul Boșului Lipovenesc de Jurilovca a ajuns la a doua ediție

Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca, ediția 2019. FOTO Cristina Niță
Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca, ediția 2019. FOTO Cristina Niță

Secretele borșului lipovenesc de pește se văd în farfurie zilele acestea la Jurilovca unde se ține cel mai mare festival culinar de gen. Sărbătoarea lipovenilor din nordul Dobrogei are ca temă celebra ciorbă, cu arome inconfundabile. Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca, ajuns la cea de-a doua ediție, adună pe faleza comunei mii de turiști și de localnici în jurul ceaunelor uriașe în care fierb porții imense de lichid auriu cu gust uluitor. Vedeta Festivalului este storceagul, un borș de pește care se face numai din morun și din nisetru.

”Discutăm de două zone de pregătit a mâncării și a borșului de pește, odată ceea ce organizează Primăria ca în fiecare an, folosește numai pescari în partea de pregătit a borșului pescăresc și standurile cu privați cu angajații pe care îi au”, spune primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion.

Delta Dunării este singurul loc din România unde se mănâncă delicioasa ciorbă. Ea este rezultatul îmbinării armonioase de secole, a bucătăriei românești cu cea ucrainenă. Ambele se combină perfect când vine vorba de borșul făcut din sturioni. La storceag, spun lipovenii, se pot folosi diferite tipuri de pește cum ar fi șalău și știucă, însă de departe cel mai bun storceag este cel preparat din sturioni.

”La 100 de litri cam 50 kilograme de sturion doar fiert, pentru ea și plus separat încă vreo 50 de kilograme, și legume și se drege un pic cu puțină smântână”, spune Marius Cazacu, un bucătar care învârte de zor un polonic uriaș într-un ceaun cu borș care clocotește pe pirostrii.

Pentru prepararea storceagului se folosesc diferite specii de sturioni: morun, nisetru, cegă și pastrugă, iar pașii din rețetă sunt simpli : peștele se taie bucăți, la fel și legumele și se pun la fiert într-o oală cu apă și condimente. Perioada de fierbere este de douăzeci de minute după care ciorba este dreasă cu mărar și smântână. Pofticioșii au stat la cozi lungi ca să ajungă la o porție de storceag, însă toată lumea spune că a meritat așteptarea.

“Stau aici la rând la ciorba de… storceag și o scrumbie la grătar”, spune un bărbat între două vârste.

”Sunt din Constanța am venit special pentru ciorbă. A fost bună, e al doilea an consecutiv în care vin”, mărturisește un petrecăreț de la mesele de sub umbrele.

”Cel mai mult storceagul pe care nu prea l-am mai servit. De când am început să mănânc îmi place foarte mult, e ceva deosebit față de ciorba de pește obișnuită”, explică un alt turist care a venit special la festival pentru storceag.

Coada mare era și la hamsie prăjită. Un ceaun uriaș de 50 de kilograme plin cu hamsie clocotind în ulei, împraștia arome în aerul dimprejur.

“Prinsă de-aici, de la noi, de-acolo de la Gura Portiței, avem pescarii nostri care prind zilnic hamsie, starvrid chiar și chefal și alte specii de pește … E 5 lei suta de grame, are mujdei inclus”, spune un comerciant.

Amatorii de bucate inedite au avut și ei ce cumpăra. Un bucătar din Jurilovca a venit cu un preparat inedit: frigaruia din pește tocat, pusă pe tigaie.

“Fish kebabul e la fel ca kebabul numai că e din pește; cu susan, cu semințe, prăjit în ulei că pe grătar nu se pătrunde”, explică bucătarul Marian Niculaie.

Faleza localități Jurilovca a fost neîncăpătoare de gurmanzii care au dat năvală la mesele pline cu pește de toate felurile, iar gazdele s-au străduit să le facă toate poftele. În total, 110 gospodine din Jurilovca au pregătit 30 de mii de porții de borș, din 5 tone de pește prins de bărbații satului.

”Nouă localnicilor, deja devine o obișnuință acest lucru. Cu ochiul cu siguranță îmi fac toate produsele din pește și derivatele din pește așa că ne bucurăm că au venit într-un număr atât de mare până la această oră”, a spus primarul din Jurilovca, Eugen Ion.

Și dacă bucatele tradiționale sunt de toate genurile și pentru toate gusturile, la fel este și muzica. Pe scena special amenajată în portul Jurilovca vor urca, timp de două zile artiști îndrăgiți.

”Suntem la a doua ediție a Festivalului Borșului Lipovenesc de Jurilovca, în prima zi, (31 august 2019) o să ne încânte ansambluri locale începând cu ora 12:00, după care o să o avem pe Georgiana Maria Chiriță și o să încheiem seara cu Lidia Buble și un impresionant foc de artificii. Pe 1 septembrie, o să ne reluăm programul cu ansambluri locale tradiționale dobrogene și nu numai: Radu Captari, deja un bun prieten al evenimentului de la Jurilovca și o să încheiem seara cu Andra și bineînțeles tradiționalul foc de artificii. Vă așteptăm cu mare drag”, precizează Georgeta Violeta Silai, managerul proiectului ”Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca”.

Numărul participanților la eveniment crește de la an la an, iar administrația locală face tot posibilul ca oamenilor să nu le lipsească nimic și timpul de așteptare la cozi să fie mai scurt.

”Ne dorim să ne ridicăm la nivelul așteptărilor cu borșul de pește, să ne ridicăm la nivelul așteptărilor din punct de vedere al timpului de servire, atât din partea noastră ca și autoritate locală cât și din partea privaților, am avut discuții cu dânșii să încerce să se organizeze foarte bine deoarece într-adevăr ne ajută timpul, e foarte cald, iar apare acea problemă: stăm prea mult și așteptăm, trăim în secolul vitezei toți am vrea să se întâmple peste noapte. Eu fac apel și mizez pe faptul că, cei care participă la acest tip de eveniment înțeleg că vin într-o zonă în care nu servesc instant, până la urmă ne asumăm prin prezență acest tip de eveniment”, adaugă Eugen Ion, primarul comunei Jurilovca.

Proiectul festivalului este finanțat prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020, iar valoarea lui este de 966.450 de lei, bani nerambursabili. Obiectivul este ”Promovarea bunăstării sociale, a inovării și a patrimoniului cultural al zonei” din cadrul implementării strategiei de dezvoltare locală a Asociației – Grup Local pentru Pescărie Durabilă în Delta Dunării.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*