Expoziția cu arta lui Spiru Chintilă la Casa Avramide din Tulcea

La Casa Avramide din Tulcea va avea loc marți, 21 martie, la ora 15:00, vernisajul expoziției „Geometrii Descriptive”, dedicată artistului Spiru Chintilă.

Expoziția va fi deschisă în perioada 21 martie – 7 aprilie 2023.

Publicul este invitat la Casa Avramide să-l descopere pe artistul care a realizat în Tulcea în anul 1978 lucrarea monumentală de mozaic care celebra industrializarea orașului, lucrare care poate fi admirată în Piața Civică.

Spiru Chintilă (n. 1921, d. 1985) a fost un artist plastic eminent, recunoscut pe plan național și internațional, fiind numit președinte al Fondului Plastic și ulterior devenind membru al Asociației internaționale de ceramică de la Geneva. Un artist versatil, Spiru Chintilă a creat lucrări de grafică, pictură, dar și lucrări monumentale din mozaic, pictură murală și vitralii regăsite în orașe precum București, Focșani, Constanța, Câmpina sau Tulcea.

Expoziția „Geometrii Descriptive” celebrează parcursul artistic al lui Spiru Chintilă printr-o radiografie a temelor principale abordate de artist dar și atenția acordată temelor plastice de bază precum studiul de nud sau naturile moarte. Ceea ce îl diferențiază însă pe artist este tușa personală regăsită în abordarea sa. Cu toate că a fost recunoscut pentru lucrările sale cubiste, Chintilă a intervenit mereu cu tușa personală regăsită la nivel cromatic. Peisajele meticulos structurate la nivel compozițional evocă prosperitatea perioadei contemporane lui. În același timp, studiile de nud realizate în atelier dezvăluie o parte din personalitatea sa prin liniile corporale accentuate și cromatica saturată.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*