CD TV: Senatorul USR Costel Vicol: “Oamenii din Delta Dunării sunt privați de anumite drepturi esențiale. Sunt foarte multe lucruri de făcut și prin legislație, dar și prin grija guvernului”

Costel Vicol, senator USR de Tulcea. FOTO Mitică Raftu / TLnews.ro
Costel Vicol, senator USR de Tulcea. FOTO Mitică Raftu / TLnews.ro

Senatorul USR Costel Vicol a vorbit într-un interviu pentru CD TV despre probleme din Delta Dunării și cum acestea ar putea să fie rezolvate.

Parlamentarii tulceni a povestit că în momentul în care a fost înființată Rezervația Biosferei Delta Dunării oamenilor de aici li s-au promis aceleași drepturi ca ale fiecărui cetățean român, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Într-adevăr, sunt foarte multe probleme pentru oamenii Deltei, așa cum îmi place mie să-i numesc și chiar există o carte care se numește astfel, scrisă de o bună prietenă de-a mea. În momentul în care s-a înființat rezervația, în 1993, legea 82/93 privind înființarea Rezervației Biosfera Deltei Dunării,  oamenilor din Delta Dunării, ei erau prinși acolo, deci nu au venit ei în rezervație, ei locuiau acolo de sute de ani.

S-a înființat rezervația, iar oamenilor li s-a promis că vor avea aceleași drepturi ca și cei din zona terasată sau ca orice alt cetățean României”, a spus Costel Vicol.

El a afirmat că oamenii din Delta Dunării sunt privați de drepturi esențiale.

Oamenii din Delta Dunării sunt privați de anumite drepturi esențiale. Nu au apă potabilă peste tot. Noi vrem să nu mai fie WC-ul în fundul curții, dar noi nu avem apă potabilă, cu toate că pânza freatică este uneori la jumătate de metru. Dar nu se folosesc stațiile de tratare a apei și nici stațiile de epurare acolo unde s-au făcut.

Nu au acces la un spital. Ca să vină la Tulcea la spital, le trebuie barcă. Le trebuie un elicopter pentru cazuri grave. Noi am cerut și am propus la bugetul din 2024, am cerut și anul trecut, și în urmă cu trei ani, bani pentru ambulanțe navale. Cel puțin două bărci care să plece de la Sulina și de la Sfântu Gheorghe, să ajungă într-un timp scurt la Tulcea, la un spital, pentru că spitalul de la Sulina nu mai funcționează. Nu poți să transporți cu barca un bolnav care, să spunem că a avut un accident și a căzut și are coloană sau alte oase rupte. Și atunci am cerut un elicopter care să deservească strict Delta Dunării.  Din păcate, nu am obținut nici fonduri, nici pentru bărci, nici pentru elicopter sau înființarea de heliporturi”, a declarat senatorul USR.

El a dezvăluit și alte probleme cu care se confruntă populația Deltei Dunării.

Altă problemă gravă pe care mi-o sesizează cetățeanul din Delta Dunării, și vorbim strict de cei de peste Dunăre, nu au gaz. Încălzirea o fac cu lemne sau curent electric.  Ei nu pot să-și pună panouri solare pentru că în rezervație legea nu le permite să-și pună panouri solare pe acoperișurile de stuf.  Așa este legea. Gazul de butelie ajunge, culmea, mai scump în Delta Dunării decât pe zona terasată. Dacă o butelie de gaz în Tulcea e undeva la 80 de lei sau 90 de lei, iată că în Delta Dunării, la Sulina, la Crișan, ajunge cu 100-110 lei. Ori noi știm că transportul gazului ar fi trebuit subvenționat de stat, de Guvernul României, prin grija Consiliului Județean. Nu știu de ce ajunge gazul mai scump în Deltă”, a mai spus Costel Vicol.

De asemenea, împuținarea peștelui din Delta Dunării îi afectează pe locuitori.

Alte probleme pe care mi le semnalează cetățenii din Delta Dunării.  Pescuitul. Nu mai au resursă piscicolă. Sunt foarte multe familii care nu au unde să lucreze, iar întreținerea lor este exclusiv din pescuit. Astă vară eram în Sfântu Gheorghe și la cherhana a venit un pescar cu barca după ce a tras plasele, plasele erau goale și a cerut de la cherhana pește pentru musafiri pentru că nu avea ce să le pună pe masă. Plasele erau goale. Peștele s-a împuținat foarte mult”, a mai povestit Costel Vicol.

El a observat și faptul că populația Deltei Dunării scade la un an la altul.

Cu durere în suflet spun că populația din Delta Dunării se împuținează pe zi ce trece și cred că am pierdut 4.000 de oameni în ultimul an prin plecarea masivă către alte localități unde au confort, au tot ce le trebuie. Au plecat copiii la școli către Tulcea, de acolo au plecat la facultăți în Constanța. Din păcate, în Tulcea nu avem o universitate, avem doar învățământ universitar la distanță, online, dar nu avem nicio universitate și atunci oamenii au plecat către Constanța, Galați, București, Cluj, Iași și nu se mai întorc. Ei nu vor mai veni înapoi în Delta Dunării. Dacă ați văzut casele, încep să cadă, se dărâmă, rămân ruine. Sunt foarte multe lucruri de făcut și prin legislație, dar și prin grija guvernului ca să se respecte Constituția României, pentru că în Constituție se spune că toți cetățenii sunt egali și au aceleași drepturi. Ori cei din Delta Dunării, din păcate, nu au aceleași drepturi cu cei din zona terasată sau din alte localități”, a mai declarat Costel Vicol.

El a avut în finalul interviului și un mesaj pentru locuitorii din Deltă:“Uitați-vă măcar o dată la patru ani unde puneți ștampila”.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*