Campanie de informare privind prevenirea infracțiunilor informatice după ce pe raza județului Tulcea au fost sesizate mai multe infracțiuni de înșelăciune prin metoda phishing

Sediul IPJ Tulcea. FOTO Adrian Boioglu
Sediul IPJ Tulcea. FOTO Adrian Boioglu

În contextul digitalizării serviciilor de plată, infracțiunile comise împotriva siguranței sistemelor informatice și a infracțiunilor comise prin intermediul sistemelor informatice constituie un fenomen atât la nivel național și internațional, cât și pe plan local, numărul de infracțiuni sesizate la nivelul IPJ Tulcea dublându-se în fiecare an.

Criminalitatea informatică din România se manifestă sub forma criminalității mărunte, orientată spre obținerea de bani, dar în special sub forma grupărilor organizate transnaționale, specializate în infracțiuni informatice, a căror activitate infracțională este organizată, aparent, după un model de business legal. Ofertele de produse și servicii la prețuri avantajoase, promovate în online, sub diverse forme, site-uri false, site-uri de scam, rețele de socializare, campanii de e-mail, sunt câteva din formele de manifestare ale fraudelor pe internet.

Autorii profită atât de lipsa unor cunoștințe în domeniul informatic al persoanelor vătămate, cât și de neatenția acestora pentru a le înșela și a obține sume necuvenite. Modurile de operare folosite de autori sunt din ce în ce mai diversificate, astfel că în urma activității infracționale, persoanele vătămate constată că din conturile bancare le-au fost retrase fără drept sume însemnate de bani.

Potrivit IPJ Tulcea, în ultima perioadă, pe raza județului au fost sesizate mai multe infracțiuni de înșelăciune prin metoda phishing, în sensul că prin intermediul aplicației online www.olx.ro sau a platformei Facebook Market, autorii s-au arătat interesați de anumite produse pe care persoanele vătămate le-au postat spre vânzare, determinându-i pe aceștia să completeze și să le dezvăluie datele înscrise pe cardurile lor bancare și să autorizeze diverse plăți.

În acest sens, structurile de investigații criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea, au efectuat o campanie de informare a cetățenilor, privind o serie de recomandări pentru a preveni și combate infracțiunile informatice:

  • în situația furtului/ pierderii cardurilor bancare, anunțarea de îndată a unității bancare în vederea blocării acestora, dar și a organelor de poliție;
  • acordarea unei mai mari atenții cu ocazia efectuării de plăți online, atât cu privire la termenele și condițiile de efectuare a plăților, cât și în privința comisioanelor de livrare a produselor comandate. În acest sens, recomandăm ca plățile și comenzile de produse să fie efectuate pe site-uri securizate;
  • a nu se divulga datele înscrise pe cardurile bancare și a nu se înmâna cardurile bancare altor persoane, în special dacă acestea vă contactează telefonic sau pe platformele de socializare precum WhatsApp/ Facebook și indiferent de calitatea pe care și-o atribuie aceștia;
  • a nu se da curs e-mailurilor primite de la persoane necunoscute, indiferent de calitatea pe care acestea și-o atribuie, în care se creează aparența unor câștiguri speculative rapide (tranzacții la bursă, criptomenede, etc) cu scopul de a le divulga datele înscrise pe cardurile bancare;
  • a nu se da curs link-urilor primite prin intermediul platformelor de socializare, prin care sub aparența clarificării situației bancare sau de telefonie mobilă/ altor servicii, se solicită datele înscrise pe cardurile bancare, în special a codului CVC.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*