Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), ca autoritate de mediu şi administrator de arie naturală protejată, informează cu privire la prezența, în această perioadă, în Dunăre, a puilor sălbatici de sturion din specia Morun (Huso Huso).
Populaţia de sturioni din Dunăre a scăzut în ultimul secol la un nivel care face ca speciile să fie critic periclitate. Prin urmare, există o nevoie urgentă de conservare prin repopulare și reintroducerea sturionilor în habitatele naturale.
Centrul de Cercetare și Dezvoltare pentru Sturioni, Habitate Acvatice și Biodiversitate din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați a constatat că anul acesta reproducerea naturală a Morunului în Dunăre este foarte bună. Primii pui din specia Morun au apărut în zona Galaţi începând cu data de 25 mai 2018 şi vârful va fi atins în perioada următoare. În curând vor apărea şi pui din celelalte specii de sturion, în condiţiile în care Huso Huso este prima specie dintre acestea care se reproduce în Dunăre.
În urma observațiilor In-Situ, s-a constatat că acești pui sălbatici cu dimensiuni mici (5-15 grame) sunt foarte vulnerabili, putând fi capturați accidental în drumul lor către Marea Neagră. Datorită scuturilor dorsale și laterale foarte ascuțite, aceștia se agață foarte ușor în setcile pescarilor comerciali, care practică un pescuit activ de fund, inclusiv cu unelte cu ochiul de plasă de peste 40 mm.
Astfel, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării face apel către pescarii ce practică pescuitul comercial în perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, să descurce fără întârziere din uneltele de pescuit puii de sturion și să îi elibereze cu prioritate în mediul natural.
Eliberarea puilor de sturion în special, dar și a celorlalte specii de peşte subdimensionate, este un gest de normalitate și moralitate, dar totodată şi de legalitate, întrucât reținerea acestor specii de sturion se pedepsește conform normelor în vigoare. În perimetrul rezervației, pescuitul sturionilor în alt scop decât cel științific sau pentru producerea de material biologic pentru repopulare și acvacultură este interzis.
Be the first to comment