Ansamblurile “Altona”, “Juraveli” și “Odysea” vor reprezenta Tulcea la Festivalul Internațional “Generația Centenar, din Republica Moldova

Ansamblu folcloric din județul Tulcea. FOTO Primăria Cerna

„Centenar Fest” este conceptul care stă în spatele Festivalului Internațional „Generația Centenar” eveniment cultural organizat în perioada 15-16 septembrie a.c., de către Centrul Cultural „Vatra”, din Republica Moldova, raionul Strășeni, de alfel și prima ediție a acestui eveniment, consacrat Centenarului Marii Uniri.

Scopul festivalului este acela de a conserva, perpetua și promova valorile românești și de a scoate în evidență diversitatea dar și tradițiile commune care stau la baza unității istorice, lingvistice și cultural ale oamenilor care locuiesc între vechile granițe ale României Mari, dar și cel de a aduce un omagiu tuturor celor care au reușit, acum un secol, să împlinească acest deziderat.

Festivalul este sprijinit de Ministerul Culturii și Identității Naționale a României, de Ministerul pentru Românii de Pretudindeni, Ambasada României în Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, Congresul Autorităților Locale din Moldova și Uniunea Consiliilor Raionale din Moldova și va include ample manifestări culturale : concerte de muzică popular și ușoară, recitaluri poetice și de muzică folk, expoziții diverse, inclusive de produse tradiționale, ateliere de creație și, până acum, acest eveniment s-a bucurat de solidaritatea și interesul deplin atât din partea autorităților române cât și a celor din Republica Moldova.

Consiliul Județean Tulcea, prin Centrul Cultural „Jean Bart” participă la acest eveniment care se dorește a fi o nouă deschidere a relațiilor culturale dintre România și Republica Moldova, cu o delegație cultural-artistică ilustrând bogăția de tradiții și obiceiuri de pe plaiurile nord-dobrogene.

Este vorba de ansamblul „Altona”, reprezentant al comunității megleno-române din Cerna, mesager al unei moșteniri culturale unice în Europa, dovadă vie a izvoarelor străvechi ale românității, de ansamblul „Juraveli” al comunității rușilor lipoveni din Jurilovca, mesagerii unei etnii majoritare între etniile prezente și active în viața culturală a județului nostru și care totodată a dat coloratura specifică orizontului cultural al multor din localitățile și satele din Delta Dunării și, nu în ultimul rând, de ansamblul „Odysea”, al Asociației Comunității Tineretului Elen din Tulcea, alegere cu atât mai potrivită cu cât, de-a lungul istoriei, ecourile culturii elene s-au făcut din ce în ce mai prezente pe țărmurile românești ale Mării Negre.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

2 Comments

  1. Poza este cu Ansamblul Galuboe More (Marea Albastra)din Constanta,apartinand Comunitatii Rusilor Lipoveni Constanta,care a participat la zilele comunei Cerna,deci nu este un ansamblu din Tulcea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*