16 noiembrie – Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România

Nuferi ]n Delta Dunării. FOTO ARBDD

Data de 16 noiembrie a fost declarată Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România, prin Legea nr. 160/2013, cu scopul de a promova elementele noastre de patrimoniu mondial, pentru o mai bună cunoaștere a acestora. La data de 16 noiembrie 1972, statele membre ale UNESCO au adoptat Convenţia privind Protecţia Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural. Celebrarea acestei zile evidențiază necesitatea ocrotirii și conservării unor zone de habitat natural în cuprinsul cărora există elemente a căror valoare este recunoscută ca fiind de importanță universală, oferindu-se și un plus de imagine la nivel internațional.

Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD) este primul sit natural din România, înscris în anul 1991 pe lista reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO. Încă din anul 1940, pe listele rezervațiilor naturale din Romania figurau Pădurea Letea din Delta Dunării și rezervația Roşca – Buhaiova – Hrecisca, acestea fiind incluse în anul 1978 pe lista mondială a rezervațiilor biosferei, printre cele 177 ale lumii, în cadrul Programului ,,Omul și Biosfera” al UNESCO. În cadrul aceluiași program, în anul 1990, Delta Dunării și celelalte unități adiacente a fost declarată Rezervație a biosferei, mai mult de jumătate din suprafața totală de 580.000 ha reprezentată de ecosistemele naturale acvatice și terestre, fiind incluse în lista zonelor cu valoare de patrimoniu universal.

De asemenea, din anul 1999, RBDD împreună cu Rezervația Biosferei Dunărea din Ucraina au fost incluse în Rețeaua Internațională a rezervațiilor biosferei transfrontaliere.

Valoarea peisagistică a spațiului deltaic și a zonelor învecinate este dată de elementele naturale specifice reprezentate de relief, apă, vegetație, faună – peisajul natural și de cele antropice reprezentate de populație și așezări umane, elemente cu un specific aparte care îi conferă complexitate şi originalitate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*