Proiect inedit pentru minoritățile din județul Tulcea. “11% Eterogen” – Cercetare fotografică și antropologică

Poarta unei gospodării din localitatea Fântâna Mare. FOTO Elite Art
Poarta unei gospodării din localitatea Fântâna Mare. FOTO Elite Art / Ioana Moldovan

Asociația Elite Art Club UNESCO a început implementarea proiectului 11% Eterogen, o călătorie fascinantă spre istoria și tradițiile comunităților minoritare din România. Proiectul își propune realizarea a patru serii fotografice bazate pe documentarea vizuală și antropologică a 4 comunități. Prima rezidență artistică a fost găzduită în perioada 13-17 mai de comunitatea ucrainenilor din Fântâna Mare, Jud. Tulcea.

Călătoria continuă în Mahmudia, în sânul comunității rușilor lipoveni (26-30 mai), apoi în comunitatea turcilor din Fântana Mare, Jud. Constanța (10-14 iunie), pentru ca în final, echipa de lucru să ajungă în vizită la comunitatea grecilor din Izvoarele (20-25 iunie). Timpul petrecut în fiecare comunitate este fructificat prin materiale prețioase sub formă de articole, interviuri audio și video, precum și fotografii ce îmbină armonios scopul documentar și vizualul de o remarcabilă calitate artistică. Două echipe formate din fotografi (Ioana Moldovan, Sorin Vidiș) și antropologi (Alexandra Voivozeanu și Alexandru Iorga) au pornit la drum spre a dărui publicului o imagine veridică a realității confruntate de comunitățile minoritare din România.

Comunitățile minoritare s-au luptat de-a lungul timpului cu discriminarea la nivel politic, economic sau social, motiv pentru care politicile europene încearcă prin intermediul a diverse programe să abordeze și să acomodeze diversitatea, implicit să promoveze drepturile minorităților de pe teritoriul Europei.

În acest sens, 11% Eterogen reprezintă un proiect artistic de fotografie menit să surprindă viața, atmosfera și dinamica a patru minorități etnice puțin cunoscute din zone rurale de pe teritoriul României. Expunerea seriilor fotografice către un public larg, a articolelor și a interviurilor rezultate în urma perioadei petrecute pe teren, va facilita promovarea fotografiei ca mediu artistic și ca instrument de cercetare și va atrage atenția asupra unui subiect foarte puțin prezent în sfera publică și va stimula dialogul cultural și social inter-etnic.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*