FOTO VIDEO Zeci de mii de oameni, la Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca. Primarul Eugen Ion: “Este un eveniment care a crescut și s-a dezvoltat frumos împreună cu participanții”

Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca. FOTO Adrian Boioglu

Este din nou sărbătoare la Jurilovca. Primăria din localitate organizează la sfârșitul acestei săptămâni o nouă ediție a celebrului Festival al Borșului Lipovenesc de Jurilovca. Administrația publică locală așteaptă zeci de mii de oameni la această manifestare care a depășit de mult granițele județului și atrage oameni din toată țara. Pe lângă celebrul borș pescăresc cei care vin la acest eveniment au parte și de recitaluri susținute de artiști celebri, în frunte cu Goran Bregovic.

Primarul Eugen Ion a povestit pentru TLnews câteva ceva din culisele acestui eveniment.

“Avem pregătite minim 50.000 de porții de borș de pește, dar după prima zi vom intra și vom face evaluarea și, dacă e nevoie, mai avem posibilitatea să mai pregătim. O parte din finanțarea acestui eveniment este făcută prin FLAG Delta Dunării și cealaltă parte din cheltuială o susținem din sponsorizări. Sunt niște sentimente de bucurie, nu poate fi altceva. Faptul că ne-am dorit să avem un al doilea port, acest port înseamnă de trei ori suprafața de desfășurare a acestui eveniment și nu în ultimul rând, înseamnă un lucru nou pentru comuna Jurilovca, dar și pentru cei care vizitează comuna. Este un eveniment care a crescut întotdeauna organic și s-a dezvoltat frumos împreună cu participanții”, a spus primarul din Jurilovca.

Eugen Ion s-a referit și la cât de greu a fost de adus Goran Bregovici pentru a cânta la Jurilovca și la controversele recente apărute în privința acestuia.

“Noi am început aceste negocieri din luna decembrie anul trecut, când nu se știa nimic de ceea ce poate apărea sau nu. Din punctul nostru de vedere, noi nu facem nici un fel de politică la Jurilovca. Noi arătăm artă, tradiție, cultură și faptul că în această seară va reuși să cânte Goran Bregovici, publicul va spune dacă a meritat sau nu să îl aducem”, a transmis Eugen Ion.

Organizatorul evenimentului, Andrei Ion, a povestit pentru TLnews, cum se face un borș de pește reușit.

“Cred că ingredientul principal pentru un borș de pește reușit este foarte multă dragoste pe care noi o împărtășim tuturor. Și pe lângă asta, foarte multe sortimente de pește: crap, șalău, caras, legume foarte multe ca să poată să dea un gust bun borșului de pește de la Jurilovca”, a spus Andrei Ion.

El a dezvăluit că foarte mulți oameni sunt implicați pentru ca acest eveniment să fie unul foarte reușit.

“Sunt enorm de mulți oameni implicați. Dacă mă întrebați acum, nu le știu numărul. Oricum, cred că dacă o facem o filmare undeva de sus, o să vedem șepci albastre peste tot, voluntari foarte mulți și cu zâmbetul pe buze. chiar dacă se muncește foarte mult. Am pregătit undeva la 50.000 de porții de borș de pește pentru cele două zile. Acum vom, vom vedea dacă putem să și depășim acest acest număr”, a mai spus Andrei Ion.

Artistul Radu Captari nu a lipsit de la nicio ediție a acestui eveniment și crede că este un talismant pentru Festivalul Borșului de Pește de la Jurilovca.

“Sunt un fel de talisman al acestui festival. Cu mine a început și văd că domnul primar mă cheamă la fiecare ediție. Eu anul trecut am crezut că este apogeul la tot ce se poate face aici. Dar astă vară când m-a invitat, am cântat și la deschiderea portului turistic, mi-am pus mâinile în cap, am zis nu-i adevărat, ce â frumusețe se poate face într-un așa loc superb în natură. Și bravo domnului primar și bravo comunității, în primul rând este și în folosul lor. Este foarte bine. Și eu văd că în câțiva ani va deveni un festival important în țară. Dacă nu primul. Îi știu pe lipoveni, care vin din toate zonele din Dobrogea. E publicul meu, îi fac și dedicații speciale, cântă cu mine, și de la an la an vine public din toată țara care agreează ceea ce cânt eu”, a afirmat Radu Captari.

Primăria Jurilovca organizează sâmbătă și duminică cea de-a XI-a ediție a Festivalului Borșului de Pește de la Jurilovca, eveniment car are loc în noul port turistic din comună. Primarul Eugen Ion a povestit că totul a început în urmă cu 14 ani de la 2 ceaune de borș și două-trei sute de participanți și a ajuns la un eveniment de asemenea anvergură.

Dacă anul trecut au fost 100.000 de participanți, în 2023 primăria se așteaptă la 150.000 de persoane prezente la eveniment.

De asemenea, organizatorii au luat în calcul un număr mare de automobile care vor ajunge în localitate, așa că au amenajat o parcare de 12 hectare, la ieșirea din Jurilovca înspre Capul Doloșman. Pentru fluidizarea traficului, cele mai multe străzi din localitate sunt blocate, iar zona portului a devenit în întregime zonă pietonală.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*