FOTO VIDEO Revelion pe rit vechi la Jurilovca, oaza unde modernitatea întâlnește liniștea, tradițiile vechi lipovenești și unde, din briza Dunării, ia naștere infinitul

Pensiunea Doloșman din Jurilovca. FOTO Adrian Boioglu

Etnicii ruși, lipoveni, ucraineni și sârbi celebrează, în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, Revelionul pe rit vechi. O sărbătoare care îmbină neîntrerupt, de peste o jumătate de mileniu, tradițiile laice cu credința creștin-ortodoxă răsăriteană. O comunitate solidă unde tradițiile sunt păstrate fără tăgadă este, cu siguranță, cea de ruși lipoveni, de la Jurilovca. Aici, oamenii, cu a lor căldură aparte și pasiune răsăriteană care îi caracterizează, știu să se distreze, să pună în scenă spectacole complexe și pline de viață, însuflețite de costume, muzică și dansuri tradiționale.

Pentru aceste elemente cu totul deosebite, unii dintre credincioșii ortodocși de rit vechi de la noi din țară, dar nu numai, aleg să vină să petreacă atât Crăciunul, cât și Anul Nou pe rit vechi, la Jurilovca, un fapt absolut îmbucurător atât pentru antreprenori, cât și pentru autoritățile publice locale.

„Vă dați seama, că senzația noastră și nu numai, bucuria noastră ca administrație publică locală este una pozitivă. Suntem siguri că eforturile celor care dețin aceste pensiuni nu sunt ușoare, dar în același timp ne bucură și mă mai bucură un lucru, că au avut curajul să investească într-un astfel de business.

Eu cred că împreună, noi, administrația publică locală, actorii privați din zona de turism din Jurilovca, am înțeles cu toții că doar împreună reușim să avem rezultate. Noi, pe de o parte, în ceea ce înseamnă creșterea numărului de turiști în extrasezon și asta nu poate să fie decât un lucru îmbucurător, iar pe de altă parte, pentru cei care dețin pensiunile, sursă de venit în plus și pe perioada iernii”, a declarat, pentru TLnews, primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion.

Comuna tulceană care a prins viață într-un mod aparte, în ultimii ani, este o veritabilă oază de liniște, în care briza poartă cu ea pe uscat aroma dulceagă, inconfundabilă, a Deltei Dunării, împletită apoi în simțuri cu mirosul discret lăsat în aer de foșnetul unduitor al trestiilor mângâiate de undele lacului Golovița. Iată de ce, pentru cei care s-au plictisit de drumurile bătătorite către destinațiile turistice clasice ale României și caută un alt loc deosebit, primarul din Jurilovca vine cu o recomandare:

„Cu siguranță le recomandăm să vină să descopere Jurilovca, pentru cei care n-au fost niciodată; să o redescopere, pentru cei care au mai fost; dar nu în ultimul rând, noi spunem întotdeauna și de la început, știu că mă întâlneam cu cei din zona turistică, cei care doreau să facă turism și le spuneam că noi nu trebuie să ne chinuim să inventăm ceva, noi doar trebuie să aducem în fața celor care ne vizitează ceea ce înseamnă Jurilovca, ceea ce înseamnă tradiție, ceea ce înseamnă port, religie și nu în ultimul rând, arta culinară a localității”, subliniază Eugen Ion.

Primarul, care și el se bucură, atât de sărbătorile tradiționale, pe rit nou, cât și de cele pe rit vechi, în sânul comunității pe care o conduce, le transmite un mesaj celor care abia acum, la mijloc de ianuarie, se pregătesc pentru emoționantul moment al trecerii în noul an calendaristic:

„Le urez la mulți ani, să fie sănătoși, dar în același timp să nu își piardă încrederea în ei. Acest fapt contează foarte mult pentru că trăim într-o societate unde, din păcate, de multe ori avem dezamăgiri, avem supărări, dar dacă avem încredere în noi și unii în ceilalți, vom răzbi cu toții”, transmite plin de optimism primarul Eugen Ion.

Privită în ansamblu, Jurilovca este absolut fabuloasă. Uimitoare, în felul în care fiecare gospodărie a păstrat sub acoperișul des din trestie aspectul rustic, cu pereții caselor albi, mirosind mereu a var proaspăt, cu ușile, ferestrele și gardurile care împrejmuiesc gospodăriile vopsite în albastrul cerului… sau al apei limpezi, o culoare care simbolizează liniștea și infinitul. Fiindcă asta găsesc cei care aleg să-și petreacă fie și două-trei zile pe an la Jurilovca, alături de oamenii de aici: o infinită liniște, atât de râvnită mai ales de cei care trăiesc în măruntaiele sufocante ale marilor orașe.

După o reușită absolută cu organizarea Revelionului pe rit nou pentru câteva sute de turiști din Tulcea și nu numai, care au ales să petreacă trecerea dintre ani, în Delta Dunării, administratorii de pensiuni fac ultimele pregătiri pentru a-i acomoda și pe turiștii care sărbătoresc Anul Nou pe rit vechi și care au optat pentru tărâmul liniștitor și pitoresc de la Jurilovca, în pensiunile unde fiecare detaliu de design interior este adânc ancorat în specificul zonei.

„Acum ne pregătim cu tot ce trebuie, cu încălzire, cu mese, cu planuri de mese. Ne pregătim pentru un grup de turiști din Iași, care au văzut la alți prieteni de-ai lor primenirea și au vrut să vină și ei la noi”, mărturisește Laurențiu Mitu – administratorul pensiunii „Doloșman” din Jurilovca.

Prețurile practicate de antreprenorii din turism de la Jurilovca sunt și ele, ca întreg specificul locului, de bun simț și accesibile chiar și unui cuplu sau unei familii care nu-și permit mai mult de o vacanță scurtă pe an. Suficient, dacă alegerea este inima Deltei.

„Avem două tipuri de tarife, două pachete. Unul este de 2.000 de lei pe zi, doar cu mic-dejun inclus, iar cel de-al doilea plan tarifar este all-inclusive, în care noi le oferim clienților ce vor dumnealor, preparate tradiționale din pește, la cerere, și costă 3.500 de lei, pentru 16 persoane”, precizează Laurențiu Mitu, pentru TLnews.ro

Cei care aleg Delta Dunării și cu precădere Jurilovca pentru petrecerea nopții dintre ani, chiar și pe rit vechi, aleg, de obicei, să vină cu două sau trei zile în avans pentru a se bucura și de relaxarea oferită de partidele de pescuit, mai ales că vremea de anul acesta, în luna ianuarie, s-a dezis cu totul de supranumele de „gerar”.

De asemenea, cine ajunge în zona Capului Doloșman, nu ratează niciodată vizita pentru o sesiune de fotografii-amintire, la cetățile Argamum și Enisala. Iată că Delta Dunării se conturează, de la an la an, într-o destinație turistică dragă românilor, unde vin să se încarce cu liniște, bună-dispoziție și energie suficientă pentru când vor reveni la serviciu, indiferent de anotimp.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*