FOTO VIDEO  Dr. Stelian Ilie Mociu, medic specialist ATI la OCH: „Administrarea botoxului în terapia durerii reprezintă o metodă simplă, larg dezvoltată și frecvent folosită, care conduce la îmbunătățirea calității vieții pacientului”

Dr. Stelian Ilie Mociu. FOTO Paul Alexe

În cadrul seriei ”Viață și sănătate”, jurnalistul Paul Alexe a discutat cu dr. Stelian Ilie Mociu, medic primar ATI la Ovidius Clinical Hospital Constanța, despre folosirea botoxului în terapia durerii și ce implică aceasta. Cu toții știm că durerea este o experienţă senzitivă ce poate fi extrem de neplăcută, dar care, în același timp, reprezintă semnalul de alarmă care protejează organismul, astfel că mai bine de 90 la sută dintre consultațiile medicale se efectuează în urma unui episod de durere, care îl determină pe pacient să ceară ajutor medical.

Prin terapia durerii, se înțelege modalitatea prin care o durere persistentă, cronică, poate fi redusă sau oprită, prin metode minim invazive, precum tratamentul cu botox, evitându-se astfel intervenția chirurgicală.

„Există mai multe situații de durere cronică, în care terapia cu botox a început să fie folosită. Sunt studii internaționale, dar și experiența noastră, care recomandă acest lucru. Noi, la Ovidius Clinical Hospital, folosim botox-ul pentru durerile cronice post-operatorii, dar l-am folosit cu succes și în cazul unor dureri de plagă operatorie, cum au fost cazurile de toracotomie sau în cazurile în care apar niște dureri cronice după repararea unei hernii abdominale cu o plasă. Acolo poate să apară un fenomen de „nerve entrapment” (n.r.: o afecțiune în care un nerv devine comprimat sau prins între alte două structuri ale corpului) și o durere cronică post-operatorie”, spune dr. Stelian Ilie Mociu.

„După intervenție, în cazul nefericit, rar, în care apare această durere, una locală, produsă de strangularea unui nerv periferic, care va da pacientului o durere sâcâitoare, cronică, aceasta poate fi rezolvată ori prin extragerea plasei sau prin aceste terapii simple, de cabinet, care îmbunătățesc calitatea vieții pacientului, caz în care acesta se va adresa de mai multe ori medicului de terapie a durerii. Există experiența personală care spune că tratamentul și încercarea de a rezolva aceste probleme prin injectări de botox, local, în anumite condiții de siguranță pentru pacient, dau rezultate foarte bune”, explică medicul specialist.

În opinia sa, tratamentul durerii apărute în urma reparării unor hrenii prin introducerea unei plase, prin injectarea cu botox, reprezintă o intervenție extrem de sigură, preferabilă metodelor folosite în trecut, când, de cele mai multe ori se intervenea chirurgical, pentru îndepărtarea plasei.

„În orice procedură medicală se pot să apară accidente, dar modul de a administra botoxul în terapia durerii nu diferă cu nimic de modul în care se administrează botoxul în clinicile de estetică. Și atunci, având în vedere că este o terapie larg dezvoltată și frecvent folosită în terapii de o altă factură decât cea a durerii, precum cele de estetică, de înfrumusețare, și de faptul că este o procedură simplă, cu o curbă de învățare foarte mică, respectând regulile de siguranță a pacientului și cunoscând situația, în mâinile unui profesionist, șansele ca ceva rău să se întâmple cu pacientul sunt minime. În cel mai rău caz, poate să nu se întâmple nimic, adică durerea să rămână, dar probleme majore pot să apară foarte rar”, spune dr. Stelian Ilie Mociu.  

Specialistul OCH punctează și avantajele pe care le are terapia durerii prin injectarea cu botox, în comparație cu alte metode… arhaice.

„Avantajele tratamentului cu botox sunt evidente, începând cu faptul că revenirea este din ce în ce mai rară, putând ca în timp să nu mai doară deloc, față de varianta radicală folosită în trecut, de a extrage plasa, plus minim invazivitatea și faptul că se termină procedura foarte repede, fiind realizată în cabinet, pacientul nu rămâne internat, nu-l mai supui unei noi intervenții chirurgicale”, asigură medicul specialist.  

În cadrul Ovidius Clinical Hospital pot fi efectuate majoritatea investigațiilor pentru prevenție și a intervențiilor pentru a trata orice afecțiune din stadiu incipient. Pacienții care doresc o programare la Ovidius Clinical Hospital pot lua legătura cu spitalul la telefon (0241 480 400 și 0241 766 624), e-mail (office@ovidius-ch.ro) sau direct la adresa spitalului (Ovidiu, Constanța, DN 2A, km 202+880). Pentru mai multe amănunte, se poate accesa site-ul www.ovidius-ch.ro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*