Festivalul Internațional al Dunării s-a încheiat printr-un spectacol folcloric de înaltă ținută artistică

Hora mare în Piața Civică din Tulcea

A treia ediție a Festivalului Internațional al Dunării s-a desfășurat timp de trei zile la Casa de Cultură a Sindicatelor (prima zi) și în Piața Civică (a doua și a treia), continuând seria începută în 2003 și, respectiv 2005, de Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”.

Primul spectacol a avut loc pe scena sălii de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor. Gazdele de la „Baladele Deltei” au deschis seara, apoi spectatorii au fost încântați de iuțile dansuri brăilene ale Ansamblului „Mușețeanca”, ritmurile alternante ale călărășenilor de la „Bărăganul”, jocurile giurgiuvenilor de la „Românașul”, au vibrat la versul și trăirile fraților din Chișinău, de la „Comoara” și „Cireșarii”, au apreciat calitatea artistică, varietatea repertorială, cromatica costumelor și măiestria interpretativă a Ansamblului „Cununa Carpaților”, apoi bogăția dansurilor vecinilor bulgari de la „Trakia”, varietatea dansurilor și sonoritățile cântecelor grecești ale sulinenilor de la „Artemis”, tradiția nealterată a Zonei Romanaților, așa cum a fost prezentată de Ansamblul din Corabia, orchestra, dansatorii și soliștii celui mai reprezentativ ansamblu al Moldovei de Jos, „Doina Covurluiului”, stilul artistic aparte, modul în care folclorul ucrainean a fost combinat cu tendințe muzicale contemporane și spectaculozitatea dansurilor căzăcești ale ansamblului ucrainean din Podilia, talentații copii ai Ansamblului „Danubius” al Centrului Cultural „Jean Bart”, ca tinerii tulceni de la Ansamblul Folcloric de Copii „Dorulețul” să încheie seara în aplauzele spectatorilor.

Sâmbătă, 11 mai, începând cu ora 11.00, la Sala „Mihail Kogălniceanu” a Consiliului Județean Tulcea s-a desfășurat Simpozionul „Dunărea – fluviul care unește!”. Această manifestare culturală și-a propus să prilejuiască întâlnirea membrilor ansamblurilor folclorice dunărene prezente în festival: Olt, Giurgiu, Călărași, Tulcea, Brăila, Galați, București, precum și Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina, în scopul cunoașterii lucrurilor comune care ne leagă, precum și a unor specificități locale. În holul sălii de conferințe a fost amenajată o expoziție de fotografie conținând imagini care ilustrau localitățile de proveniență ale ansamblurilor participante, ale Dunării în zonele respective, precum și imagini evocând ocupații tradiționale legate de fluviu. De asemenea, fiecare ansamblu participant a prezentat o comunicare legată de zona sa etno-folclorică. Prezenți la simpozion, primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, și vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani, au salutat participanții, urându-le bun venit la festival și invitându-i, ca turiști, cu viitoare prilejuri. Simpozionul a constat în prezentarea unor comunicări legate de Dunăre, cu privire la vechile credințe legate de fluviu, pe teme vizând mitologia (Dan Arhire – „Dunărea, simbol preistoric”), geografia (profesor Dana Radu – „Date geografice referitoare la fluviul Dunăre”), istoria veche (preot profesor Nicolae Feier, din județul Bistrița-Năsăud – „Dunărea, coloana vertebrală a neamului românesc”), creștinismul specific limesului roman (preot Felix Neculai, Tulcea – „Început de creștinism la Dunărea dobrogeană”) și a Dunării în cultura tradițională și creațiile artistice culte (profesor Adrian Ardeleanu, Iași – „Armonii danubiene”).

Totodată, în cadrul simpozionului a fost proiectat un film de prezentare a Deltei Dunării, intitulat „Delta fluviului nostru”.

În Piața Civică, de la ora 17.00, a început spectacolul folcloric al celei de-a doua seri, în festival intrând, pe lângă cei menționați mai sus, ansamblurile tulcene „Floricica”, format din copii ai Școlii Gimnaziale „I.L. Caragiale” din municipiul nostru, „Golovița” și „Dobrogeanca” din Ceamurlia de Jos.

Duminică, 12 mai, în Piața Civică a Municipiului Tulcea, începând cu ora 17.00, s-a desfășurat o magnifică horă care a strâns laolaltă, prin limbajul internațional al dansului, toate ansamblurile artistice participante la festival, din țări diferite, din județe românești diferite, din localități și etnii diferite din cuprinsul județului Tulcea.

Susținută cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a Costumului Tradițional din România (instituită prin Legea nr. 102/2015), hora a adus în Piața Civică a Municipiului Tulcea imaginea viu colorată a unei lumi diverse, dispusă și capabilă de a trăi în armonia generoasă a tuturor părților sale. Astfel, alăturarea costumelor membrilor celor 17 ansambluri și formații participante au transformat spațiul central tulcean într-un imens caleidoscop, care, prelingându-și culorile cusăturilor și modelele croielilor în ritmul unui aceluiași dans, a lăsat privitorilor amintirea de neuitat a unui adevărat „costum dunărean”, dacă îl putem numi așa!

Înainte de spectacolul propriu – zis, primarul municipiului, dr. ing. Constantin Hogea, și maestrul coregraf Ștefan Coman, managerul Ansamblului „Baladele Deltei”, au înmânat reprezentanților ansamblurilor și grupurilor diplome și trofee care vor sta mărturie relansării acestui festival, iar viceprimarul Andaluzia Luca a îmbrăcat costumul popular și s-a prins în hora mare.

În ultima seară de festival, mii de tulceni s-au arătat dornici să le cunoască participanților obiceiurile prin intermediul dansului, muzicii și al portului tradițional, iar calitatea evoluțiilor a fost peste așteptările spectatorilor, fiecare ansamblu mândrindu-se, în unitatea conferită de parcursul Dunării, cu particularitățile folclorice zonale. De altfel, unitatea culturală și umană dintre grupuri împărtășind valori dunărene a fost resimțită și de public.

În încheiere, organizatorii au anunțat că ediția de anul viitor (a IV-a) va purta numele Festivalul Internațional al Dunării și al Românilor de Pretutindeni.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*