Expoziție vernisată la Muzeul de Artă din Tulcea: „Medicina tradițională chineză, patrimoniu și continuitate“

„Medicina tradițională chineză, patrimoniu și continuitate“, expoziție vernisată la Muzeul de Artă. FOTO: CJ Tulcea

Vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni și administratorul public al județului, Dumitru Mergeani, au participat marți, 11 aprilie, alături de E.S. Han Chunlin, Ambasador Plenipotențiar și Extraordinar al Republicii Populare Chineze în România, la vernisajul expoziției „Medicina tradițională chineză, patrimoniu și continuitate“, care poate fi admirată în incinta Muzeului de Artă din municipiul Tulcea. Evenimentul a fost organizat în contextul parteneriatului de aproape trei decenii dintre județul Tulcea și regiunea Suzhou, China, și al vizitei oficiale al E.S. Han Chunlin, Ambasador Plenipotențiar și Extraordinar al Republicii Populare Chineze în România la Tulcea.

În deschiderea discursurilor, administratorul public al județului Tulcea, Dumitru Mergeani, a fost despre importanța parteneriatului dintre județul nostru și regiunea Suzhou din China.

„Nu știam cu siguranță că vom reuși să definitivăm această expoziție, dar se pare că s-au aliniat planetele și am reușit, astăzi, să avem parte de un eveniment cultural deosebit de interesant. Așa cum v-am mai spus, parteneriatul dintre Tulcea și Suzhou, care datează de 27 de ani, a început cu o colaborare în domeniul medical, astfel că medicina tradițională chinezească le-a fost predată medicilor români în spitalul municipal Suzhou și a fost adusă la Tulcea pentru a fi aplicată și în plan local, spre beneficiul pacienților tulceni. Dar colaborarea nu s-a oprit aici și a continuat și în domeniul cultural cu expoziții de pictură, de caligrafie și a fost încununată printr-o vizită a unor agenți economici tulceni în China, ce s-a concretizat în parteneriate între Tulcea și oameni de afaceri din statul chinez. Astfel, vinurile de pe meleagurile noastre tulcene au ajuns pe masa prietenilor noștri chinezi. Vă mulțumim, domnule ambasador, pentru tot sprijinul acordat și, așa cum spuneam și ieri, sperăm să nu fiți numai ambasadorul Chinei în România, ci să fiți și ambasadorul Deltei Dunării în lume“, a transmis Dumitru Mergeani.

„Cu ocazia lansării acestei expoziții din cadrul turului european al școlii de medicină tradițională chineză, în numele Ambasadei Chinei în România, aș dori să vă transmit cele mai sincere felicitări. Medicina tradițională chineză este o comoară a națiunii chineze și cheia pentru a deschide tezaurul civilizației chineze. Aceasta nu este o bogăție doar a poporului chinez, ci și a întregii lumi, aducând o contribuție majoră la promovarea sănătății umane. În prezent, medicina tradițională chineză s-a răspândit în aproape 200 de țări și regiuni din lume. China a semnat acorduri de cooperare în acest domeniu cu peste 40 de guverne, autorități regionale și organizații internaționale și până acum am înființat 30 de centre peste hotare și 56 de baze de cooperare internaționale de medicină tradițională. Astfel, medicina tradițională chineză a înflorit în întreaga lume, demonstrând farmecul unic al acesteia, care a fost transmis pe parcursul a mii de ani. Cooperarea dintre China și România în acest domeniu a obținut multe rezultate fructuoase. Acupunctura, masajul și alte tratamente specifice au fost recunoscute oficial de România. Acum 10 ani, în 2013, la Tulcea s-a deschis Centrul de diagnostic și tratament în medicina chineză, înființat în comun cu Spitalul de Medicină Tradițională Chineză de la Suzhou și Centrul Medical CT Tulcea. Anul acesta se împlinesc 28 de ani de la stabilirea relației de înfrățire dintre Municipalitatea Suzhou și Județul Tulcea. Suntem dispuși să depunem în continuare eforturi comune cu partea română pentru a consolida cooperarea internațională în acest domeniu, să facem ca avantajele medicinii tradiționale și ale medicinii moderne să se complementeze reciproc, să facem schimb de experiență și să învățăm unul de la celălalt să îmbogățim permanent cooperarea în domeniul sănătății, să îmbunătățim sănătatea și bunăstarea oamenilor“, a transmis E.S. Han Chunlin, Ambasador Plenipotențiar și Extraordinar al Republicii Populare Chineze în România.

Invitat la vernisajul expoziției, Preasfinția Sa Visarion, Episcopul Tulcii, a vorbit despre complementaritatea credinței și a științei medicale.

În cuvântul său, vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni, a subliniat aportul tehnicilor medicale chinezești:

„Atunci când Dumnezeu a creat lumea, a creat și elementele necesare astfel încât orice boală să poată fi vindecată, iar medicina tradițională chinezească tocmai asta face, ne ajută pe noi să ne vindecăm cu ajutorul a tot ceea ce Dumnezeu ne-a oferit. Toate colaborările româno-chineze care au avut loc în acest domeniu au fost pentru ca nouă să ne fie mai ușor și să deslușim tainele acestei ramuri medicale. În încheiere, ne exprimăm speranța ca Excelența Sa să aibă experiențe pozitive în România, să aibă parte de tot ceea ce ne bucură nouă sufletele, iar relațiile româno-chineze, și în special relațiile Tulcea – Suzhou să capete valențe noi în toate domeniile“, a transmis vicepreședintele Mihai Huleni.

Din partea Primăriei Municipiului Tulcea, administratorul public Nicolae Bibu și-a exprimat respectul față de posibilitatea tulcenilor de a beneficia de vestitele învățăminte și practici ale medicinii tradiționale chineze și a reiterat municipalității de a crea activități sau evenimente împreună în domeniul cultural sau sportiv.

Dr. Emilia Stamate, președintele Colegiului Medicilor Tulcea și cea care s-a implicat activ în colaborarea în domeniu medical, a adus în prim plan importanța acestui parteneriat pentru pacienții tulceni.

„Pentru noi, medicina tradițională chineză este văzută ca o alternativă la medicina clasică, iar acest lucru s-a putut petrece la Tulcea ca urmare a sprijinului oferit de Consiliul Județean Tulcea, respectiv de municipalitatea Suzhou. Medici și cadre medicale din județul nostru au putut participa, astfel, la un program de pregătire profesională la spitalul din Suzhou, iar cadrele medicale s-au străduit să ne facă să înțelegem cât mai mult din tainele medicinii tradiționale chinezești. În plus, echipe de tineri medici au venit la Tulcea și au aplicat, aici, tehnicile tradiționale, pentru pacienții din această zonă. În total, aproximativ 400 de tulceni au beneficiat de acupunctură și masaj tradițional chinezesc“, a mai transmis dr. Emilia Stamate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*