Destinația turistică Județul Tulcea: Cetățile Troesmis și Noviodunum

Proiect de reabilitare a cetății Noviodunum, pus în aplicare la Isaccea

Consiliul Județean Tulcea desfășoară în această perioadă o campanie de prezentare a destinațiilor turistice ale județului, pe pagina oficială de Facebook a instituției, drept o oportunitate de petrecere a timpului liber în acest frumos colț al României.

„Tulcea are un potențial uriaș pentru turismul cultural și istoric: un tur al cetăților ridicate în județul nostru ne poate spune povestea locuitorilor care au trăit în spațiul nord-dobrogean în urmă cu două mii de ani. Vă invităm, astăzi, să aflați mai multe despre cetățile Troesmis și Noviodunum, ambele aflate pe raza județului Tulcea”, au precizat reprezentanții instituției.

Situată în punctul Iglița, pe malul drept al Dunării, la 3 km nord de Turcoaia, cetatea Troesmis (Turcoaia) a fost ridicată de romani pe locul unei cetăți getice. În perioada Dominatului, pe locul vechii cetăți a fost ridicat un nou sistem defensiv compus din două fortificații de mai mici dimensiuni. Refăcută în timpul lui Iustinian, în contextul marelui efort constructiv care a vizat provinciile de la Dunărea de Jos, cetatea Troesmis își pierde funcția urbană în prima jumătate a secolului VII. Zona este locuită din nou în secolele X-XI, fapt menționat în documentele vremii și confirmat de descoperirile arheologice. Primele cercetări arheologice ale sitului Troesmis s-au desfășurat în anii 1860, 1865 – 1868, când împăratul Napoleon III a trimis în Dobrogea cu acest scop, o misiune arheologică franceză.

Destinația turistică Județul Tulcea: Cetățile Troesmis și Noviodunum. FOTO CJ Tulcea

Ridicată de romani la începutul secolului I p.Chr. pe o veche așezare getică, cetatea Noviodunum a avut, în timp, un rol militar și comercial aparte: bază a flotei romane de la Dunărea de Jos (Classis Flavia Moesica), sediu militar, municipium în vremea Severilor. Distrusă la mijlocul secolului III, cetatea a fost refăcută în vremea împăraților Aurelian și Probus, redevenind sediu al flotei dunărene și bază militară în secolul IV. Din perioadele romană și romano-bizantină au fost dezvelite o serie de edificii importante: thermae, o bazilică, locuințe, fragmente din zidul de incintă, poarta de acces spre instalația portuară, trei turnuri pe latura de sud, dintre care unul de mari dimensiuni (Turnul Mare), monumente funerare. Anumite materiale arheologice și, în mod special, descoperirile monetare pot fi un argument în localizarea aici a enigmaticului oraș Vicina.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui Comunicat de Presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația TLnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe TLnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*